Bästa tipsen för att lyckas med jordgubbsodlingen i sommar

1 av 4

Hur härligt är inte det, att kunna plocka och äta sina egna och färska jordgubbar? Har du inte gjort det förr så prova nu!

Foto: Shutterstock

2 av 4: Hur härligt är inte det, att kunna plocka och äta sina egna och färska jordgubbar? Har du inte gjort det förr så prova nu!

Att odla egna jordgubbar är superenkelt. Men det finns saker du bör känna till. Vi ger dig tipsen!

Foto: Shutterstock

3 av 4: Att odla egna jordgubbar är superenkelt. Men det finns saker du bör känna till. Vi ger dig tipsen!

Jordgubbar kan man plantera både på våren och hösten. Den bästa tiden att förbereda ett jordgubbsland är i slutet av juli, men butikerna är redan i maj fyllda av knoppande plantor så det går bra att börja redan då.

Foto: Shutterstock

4 av 4: Jordgubbar kan man plantera både på våren och hösten. Den bästa tiden att förbereda ett jordgubbsland är i slutet av juli, men butikerna är redan i maj fyllda av knoppande plantor så det går bra att börja redan då.

Har du planer på att odla egna jordgubbar hemma?

Det är superenkelt, men vissa saker du bör känna till.

Här är allt du behöver veta om jordgubbsodling!

Andra har också läst

Hur härligt är inte det, att kunna plocka och äta sina egna och färska jordgubbar? Har du inte gjort det förr så prova nu. Att odla egna är inte alls svårt. Och tänk på allt du kan använda dem till, förutom att äta dem färska med grädde eller glass; saft, sylt, kräm, pajer, pannacotta eller smoothies. Jordgubbar går också bra att frysa in.

När kan man odla jordgubbar?

Det bästa av allt är att man kan plantera jordgubbar både på våren och hösten. Plantera tidgt på våren, eller i juli/augusti, så får du skörd året efter, Den allra bästa tiden att förbereda ett jordgubbsland brukar vara i slutet av juli, men butikerna är redan i maj fyllda av knoppande plantor så det går bra att börja redan då. Bäst skörd får man när de är två och tre år gamla. Första året är inte mycket att räkna med, och efter fyra till fem år byter man ut till nya plantor.

LÄS MER: Därför ska du plocka bort fröna från dina jordgubbar

Foto: Shutterstock

Viktigt när du ska odla jordgubbar:

 • Vissa växtsjukdomar drabbas jordgubbar lätt av, så tänk på att köpa friska sjukdomskontrollerade plantor. De mest ”tåliga” sorterna” är Dania, Korona, Polka och Honeoye.
 • Plantera aldrig jordgubbar på en plats där det tidigare vuxit jordgubbar. Man brukar säga att den jorden är ”trött” och därför ger dålig tillväxt.
 • För att underlätta skötseln måste allt ogräs rensas bort noga innan man planterar. Var försiktig och gräv inte för nära plantornas rötter.
 • Tillför stallgödsel ett tag innan själva planteringen eftersom det ökar mullhalten och tillför näring.
 • Har du sandblandad jord underlättar du ogräsrensning och underlättar för rötterna att bre ut sig.
 • Då pH-värdet ska vara runt 5,5 till 6,5 är det bra att blanda i en del torv eftersom det gör jorden porösare och sänker pH-värdet.
 • Bäst skörd blir det om du odlar där det är lugnt, varmt och soligt.
 • Plantera med ett inbördes avstånd av 30-40 centimeter och ett radavstånd på minst det dubbla. Täck inte plantornas ”hjärta” med jord, då kan de få svårt att skjuta i höjden.
 • Ett gammalt och bra tips är att lägga halm under plantorna när jordgubbarna börjat komma. Halmen minskar nämligen risken att vatten stänker upp på bäret när det regnar, vilket i sin tur minskar risken för gråmögel.
 • I ett etablerat jordgubbsland bör vattning undvikas tills blomningen är över, och gödsling ske först när bären kommit. Annars går all näring upp i bladen. Däremot de nyplanterade måste vattnas ordentligt i början och sedan med jämna mellanrum tills de fastnat i marken. Självvattning ska man undvika, det gör mer skada än nytta.
 • Vill du snabba på tempot kan du täcka med fiberduk under våren, men så fort blomningen börjar ska den avlägsnas så bin och fjärilar kan pollinera. Annars blir det inte mycket kvar av skörden.

Foto: Shutterstock

Håll efter ogräs

Under sommaren får man räkna med att nytt ogräs tillkommer som måste rensas bort, men ta bara bort det ytligaste eftersom du annars kan skada rötterna. Man kan också täcka marken med något som både håller kvar fukten och hindrar ogräs från att växa.

Det kan hända att revor växter ut i raderna, då är det bara att lägga lite jord på så de rotar de sig innan man kapar dem. Sedan kan man plantera dem i krukor med vanlig planteringsjord, och plantera ut till hösten.

Undvik sjukdomar hos jordgubbar

Egenodlade jordgubbar är fantastiskt, det enda negativa är egentligen att de ganska lätt drabbas av sjukdomar. Bästa sättet att undvika sjukdomar är att inte odla för tätt, undvika överdosering av kvävegödsling, välja motståndskraftiga sorter och inte vattna på kvällarna. Sedan ska man också efter skörden komma ihåg att klippa bort gamla blad några centimeter över kronorna.

LÄS MER: 8 vanliga skadedjur i trädgården – så slipper du dem

Sjukdomar som kan uppstå på jordgubbar:

Gråmögel

Visar sig i form av ett grått ludd när bären mognar. Orsakas av fuktiga förhållanden.

Mjöldagg

Här bildas en gråbrun hinna på blad och blommor. Inträffar när det är problem med vattenupptagningen.

Spinn- och jordgubbskvalster

Plantorna blir missfärgade och förtorkade.

Jordgubbsnematoder

De deformeras, bladen förkrymps och får en konstig grön färg. Vid angrepp uteblir skörden.

LÄS MER: Allt du behöver veta om fläder – och så gör du saft

LÄS MER: Så enkelt odlar du egen rucola – bästa tipsen för bra skörd

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande