Änglatrumpet och änglabasun – skötsel och övervintring
Stora hängande trumpeter som ofta doftar hypnotiskt är svåra att motstå! Men det finns även sorter utan doft till glädje för allergiker.
Det brukar inte vara så svårt att övervintra änglatrumpeter och sköter man dem rätt blir man belönad med ett helt litet träd av blommande trumpeter.
Änglatrumpet eller änglabasun?
Hela släktet änglatrumpeter benämns Brugmansia. Sen finns det ett gäng hybridsorter, Brugmansia x candida, och de har det svenska namnet änglabasun. Änglatrumpeter och änglabasuner kan vara förvillande lika varandra, men de odlas på samma sätt, så välj dina favoriter och sätt i gång.
Ibland benämns änglatrumpeter med släktnamnet Datura, vilket är släktet de tillhörde tidigare innan de delades upp i ett eget släkte. Datura är nu enbart spikklubbor och de är lätta att skilja åt då spikklubbor är mindre ettåriga buskar med uppåtvända trumpeter, medan änglatrumpeter kan bli högre buskar med hängande trumpeter, och hos oss blir de fleråriga om vi kan ordna med vinterförvaringen.
Änglatrumpeter kan om de trivs, växa och bli riktiga giganter på upp till två meter på en säsong, och ännu högre under flera säsonger. Plantera dem i ordentligt stora krukor! Det finns sorter med doft och utan. De doftar som mest på kvällen och ibland kan de nästan ha en berusande kraft.
Änglatrumpet giftig
Nämnas bör även att alla änglatrumpeter är giftiga då de tillhör potatisfamiljen, men de fall där förgiftning har skett genom att ett barn förtärt en del av plantan är ovanligt. De flesta rapporterade förgiftningsfallen är när folk försökt utvinna hallucinogena droger ur plantan.
Odlingsvärda arter och sorter av änglatrumpet och änglabasun
Brugmansia arborea, liten änglatrumpet, har stark doft och små (12–17 centimeter) trumpetformade blommor i vitt eller gräddvitt. De får färre blommor än andra änglatrumpeter, men kompenserar detta genom att ha en längre blomningsperiod.
B. aurea, gul änglatrumpet, har oftast gula till gyllene trumpeter (20–23 centimeter) med långa uppböjda spetsar på ändarna. De har rörformat foder som döljer den smala delen av blomkronan. Rosa och vita sorter finns med. Doftar intensivt.
B. sanguinea, röd änglatrumpet, har tvåfärgade blommor (15–23 centimeter) som är gula på tuben och starkt röda nertill, mer tubformade än trumpetlika. Dessa änglatrumpeter är doftlösa och passar för allergiker.
Brugmansia suaveolens, änglatrumpet (kallas ibland för "äkta änglatrumpet") och är den art som många odlar. Den har stora (25–30 centimeter) trattformiga vita eller gräddvita blommor, med intensiv doft.
B. versicolor, rodnande änglatrumpet. Blommorna är gigantiska, upp till 30–50 centimeter långa! Kronan är avlångt trattlik, varje flik är utdragen till en vriden spets. Till en början är blommorna vita och laxtonade, men "rodnar" senare till ljust aprikos, vilket ger vackra skiftningar på plantan. Doftande.
B. x candida, änglabasun, är hybrider förvillande lika änglatrumpet, med både vita, aprikos och gula trumpeter. De flesta väldoftande med långa uppböjda spetsar längst ut på blomman. Några sorter är dubbla och det finns även sorter med vitbrokiga blad.
Vinterförvaring av änglatrumpet
Efter sommarvistelsen kommer de många bladen snabbt att trilla av när änglatrumpeten tas in strax innan frosten. Det går bra att skära ner plantan med en tredjedel, även om det tar emot, för man får lättare plats med den, men det är inget måste att göra en höstbeskärning. Vid övervintring vill den ha det frostfritt och svalt, mellan 5–10 grader, och kan förvaras mörkt. Och det gör inget att bladen faller av, för det kommer nya till våren. I det här klimatet går plantan i vila och ska vattnas ytterst sällan och jorden ska inte stå genomblöt.
Om du har möjlighet att ha extra belysning under vintern, kan temperaturen hållas på 12-18 grader, och änglatrumpeten kan fortsätta att blomma. Men tänk på att den då måste vattnas och gödslas regelbundet!
Omplantera änglatrumpeten på våren
Änglatrumpeten behöver planteras om i ny fräsch och näringsrik jord. Bästa period beror på var i landet man bor och hur ljust och varmt plantan står på sin vinterförvaring. Där förutsättningarna för änglatrumpeten ger en tidig start kan man omplantera redan från februari och fram till mars. Vanlig urnjord eller blomsterjord, gärna utblandad med lerjord och lite minileca, fungerar fint. Använd rymliga krukor, 20–30 liter för större plantor, och riktigt stora kan behöva 50 liters. Tänk på att ju mindre jordvolym, desto mer får man vattna!
Tips: Äldre plantor kan vara i tyngsta laget att hantera vid omplantering, och då kan man i stället välja att skrapa bort det översta lagret lös jord och lägga på ny ovanpå.
Beskärning av änglatrumpeten på våren
Beskär den övervintrade änglatrumpeten ned till cirka en tredjedel någon vecka efter omplanteringen, när den hunnit börja rota sig. Man kan även välja att stamma upp plantan och toppa den upptill. Beskär döda grenar och rangliga skott. När våren kommer skjuter änglatrumpeten nya skott, och hela plantan blir stabilare, mer förgrenad och kan få ännu fler blommor.
Ställ ut änglatrumpeten efter frostrisken
Änglatrumpeter är mycket frostkänsliga, så risken för nattfrost måste vara helt över, när man skolar ut dem i trädgården. Ställ dem på en solig till halvskuggig och vindskyddad plats. De utvecklar blommor bäst i full sol, men flytta dem gärna till en plats med vandrande skugga under högsommaren, då gassande sol kan få bladen att sloka och bli trist gula.
Änglatrumpet under sommaren
Vattna änglatrumpeten regelbundet och mycket. Änglatrumpeter är törstiga, speciellt när de står i kruka! Ha gärna med en näringsgiva vid varje vattning. Blomsternäring, rosnäring eller tomatnäring funkar fint. Om bladen angrips av bladlöss, spinnkvalster eller vita flygare, kan man duscha bladen underifrån. Ohyra kommer som ett brev på posten om det är för torrt och plantan stressad.
Ta sticklingar från änglatrumpeten
Det är lätt att ta sticklingar från änglatrumpeter i samband med vårbeskärningen, men det går även under sommaren. Gör så här:
1. Förbered en liten kruka med sandblandad jord, och vattna igenom.
2. Skär av ett skott ca 15 centimeter långt.
3. Låt snittytorna lufttorka en stund, innan de sticks ner i jorden. Lägg gärna ren sand närmast ovanpå runt sticklingen.
4. Trä en påse med lufthål över krukan för att lättare hålla luftfuktigheten.
5. Ställ krukan i rumstemperatur på en ljus plats, men inte i direkt sol, och håll jorden lätt fuktig.
6. När det bildats rötter är det dags att plantera om sticklingen i ny större kruka.
Alternativt kan man sätta den avklippta sticklingen i vatten för rotning. Det funkar även om skottet inte har några blad. Byt vatten ofta och plantera sticklingen i en kruka när den börjat få rötter.
LÄS MER: Trädgårdskalender: Göra i trädgården i oktober
LÄS MER: Så lyckas du med fuchsia – skötsel och vinterförvaring
LÄS MER: Vinterförvaring av medelhavsväxter – så gör du