Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Trädgård>Odla

Publicerad 3 jun 2018 09:30

Allt du behöver veta om fläder – och så gör du saft

Flädern är populär för sina många fördelar och användningsområden.

Flädern är populär för sina många fördelar och användningsområden.

1/3

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det finns nog många som associerar sommar med god flädersaft.

Det finns nog många som associerar sommar med god flädersaft.

2/3

Foto: Getty Images

Vi ger dig recept och tips på hur du gör god flädersaft.

Vi ger dig recept och tips på hur du gör god flädersaft.

3/3

Foto: Getty Images

Den sötdoftande flädern älskas för sina många användningsområden. 

Växten är fin att titta på i trädgården, men även att avnjutas i form av den berömda flädersaften. 

Här får du tips på hur du planterar fläder och hur du gör den goda saften. 

Ibland finns det inget godare än ett glas flädersaft under de varmaste sommardagarna. Förutom saft går det även att göra brännvin, geléer och likörer på fläderbären. Men om inget av detta tilltalar dig, går det att njuta av flädern som prydnadsväxt i trädgården. 

Även om flädern har många fördelar bör man se upp när man plockar blommorna. Det finns nämligen de som är giftiga. 

Så ser du om flädern är giftig eller inte

Det finns två växter som liknar flädern, druvfläder och sommarfläder, men dessa är giftiga. Den äkta fläderblomman har tillplattade blommor som är antingen vita eller svagt gulaktiga. Den har även ljusgula ståndarknappar. Bären är svarta och kvistens märg har en ljus färg. Äkta fläder blommar i slutet av maj eller i början på juni, beroende på väderlek och geografisk plats. 

Blommor på druvfläder är gula och saknar den riktiga fläderdoften. Blomställningen är mer lik en uppåtpekande klase eller kon. 

Sommarfläder har i stället röda ståndarknappar. 

LÄS OCKSÅ: 8 vanliga skadedjur i trädgården – så slipper du dem 

Den äkta fläderblomman har tillplattade blommor som är antingen vita eller svagt gulaktiga.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Plantera fläder

För dig som vill plantera fläder i trädgården, och vill att växten ska trivas och utvecklas så bra som möjligt – finns det några saker du bör känna till. Fläder kan du föröka med fröer som sås på hösten. Annars är det sticklingar som ger bäst chans att lyckas, och plantering borde ske under mars-april månad.

Plantera stickling i kruka inomhus

Stickling planterar du lämpligast under hösten. Ta då en bit av en gren där det finns en vilande knopp på, och plantera den inomhus i en kruka med sandblandad jord och god dränering.

Låt den få växa till sig inomhus under vinterhalvåret, innan det är dags för utplantering framåt våren.

Plantera färdig planta

Om du köpt en färdig planta (krukodlad, vilket de flesta fläderplantor är) kan den planteras under hela säsongen.

Gräv en grop på den plats du har valt ut för din fläder, och sätt ner din planta där. Om du inte redan har en näringsrik och humusrik jord så kan du fylla på med sådan jord igen, när du har satt plantan. Du kan även gödsla lite extra med någon kväverik gödsel direkt vid planteringen.

Vattna ordentligt så snart du är klar med planteringen, och försök sedan att hålla din fläderplantering jämnt fuktig under hela växtsäsongen.

Under sommarhalvåret ska du undvika att gödsla din fläder.

LÄS OCKSÅ: Bloggar du måste följa om du älskar trädgård 

Fläder trivs bäst i en något surare, näringsrik och humusrik jord.

Foto: Getty Images

Här trivs flädern bäst

Fläder trivs bäst i en något surare, näringsrik och humusrik jord. Den vill också helst stå i direkt sol, med mycket ljus. Vissa sorter kan även trivas bra i halvskugga.

Flädern är en riktig fröjd för ögat, med dess yviga växtsätt och söta doft, är det en fantastisk buske att ha i sin trädgård. En fläderbuske blir oftast runt fyra-fem meter hög, och känns igen på grenarnas vita märg och de parbladiga gröna bladen som sitter motsatta. 

Kanske är det just vid en sådan buske man vill äta kanelbullar och dricka sin flädersaft?

Recept: Gör din egen flädersaft

Allt du behöver är fläderblom, citroner, citronsyra, socker och vatten.

Så här gör du:

1. Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.

2. Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.

3. Koka upp vattnet och häll det över flädern.

4. Sätt på ett lock och ställ svalt minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar.

5. Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.

6. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.

7. Koka upp på hög värme och låt koka cirka fem minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om man så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.

8. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.

Finns det något somrigare än ett fräscht kallt glas flädersaft?

Foto: Getty Images

 

LÄS OCKSÅ: Så slipper du myrorna – de enklaste knepen 

Odla - false