Äkta fläder heter Sambucu nigra och har platta blomställningar. Foto: Istock

Äkta eller falsk fläder – så ser du vilken som är giftig

Svalkande fläderblomsaft hör sommarsmakerna till, och bäst blir det med hemmagjord saft. Många gör även saft på hyllebären. Men så kommer frågan om man plockat den äkta flädern eller druvfläder. Våga plocka när du lärt dig skillnaden, och lär dig om vad som är giftigt.

Karina Brozinic

Vad är äkta fläder och falsk fläder?

När man pratar om "äkta fläder" är det fläder Sambucu nigra (alternativt kallad för ”hylle”), som avses. Det är blommorna och bären som är ätliga, och som används till bland annat saft. Det finns flera flädersläktingar, men den växt som den kan förväxlas med mest är druvflädern Sambucus racemosa. All fläder har giftiga växtdelar, men blommorna är giftfria. Bären är svagt giftiga, och bör inte förtäras råa. Det mesta av toxinerna försvinner vid upphettning. Även om druvfläderns bär används i andra länder, så finns den mesta och typiska smaken i S. nigra. Och för att skilja dem åt, finns det flera enkla trick här nedan.

Urskilja äkta fläder på blommorna

Äkta fläder, Sambuccus nigra, har platta blomställningar. Foto: Istock

Blommor på "äkta" fläder (Sambucus nigra). Vita, stora flockar som har den unika fläderdoften. Blomställningen är platt upptill och går att ställa upp och ner på plant underlag, utan att den tippar. Blommar i juni-juli.

Blommor på "falsk fläder", druvfläder (Sambucus racemosa). Foto: Istock

Blommor på "falsk fläder", druvfläder (Sambucus racemosa). Blommorna är gula, saknar den signifikanta fläderdoften och blomställningen är mer lik en uppåtpekande klase eller kon. Druvflädern blommar i april-maj, det vill säga tidigare än äkta fläder.

Urskilja äkta fläder på bären

Äkta fläder har svarta bär och druvfläder har röda bär. Foto: Istock/Istock

Äkta fläderbär (S. nigra) till vänster. Bären är först röda, men svartnar när de är mogna i september-oktober. Röda skaft, klasarna fortfarande platta. Klämmer man bären kommer det rikligt med mörkröd bärsaft.

Druvfläder (S. racemosa) till höger. Klarröda bär i rundade klasar. Mognar i augusti och är giftiga.

Fler skillnader på fläder och druvfläder

Vill man veta vilken buske man har på tomten, om det inte finns blommor eller bär för tillfället, kan man knipsa av en kvist. Är märgen vit och ljus är det äkta fläder, medan druvfläderns märg är ljusbrun.

Se även: