Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Klassiska aklejor som vi är vana vid att se dem, ibland förvildade kring gamla torp och trädgårdar.
Klassiska aklejor som vi är vana vid att se dem, ibland förvildade kring gamla torp och trädgårdar.
Klassiska aklejor som vi är vana vid att se dem, ibland förvildade kring gamla torp och trädgårdar.
Klassiska aklejor som vi är vana vid att se dem, ibland förvildade kring gamla torp och trädgårdar. Foto: Istock

Plantera rara aklejor – skötsel och tips på sorter

Aklejor är riktigt gamla kulturväxter i Sverige och har aldrig tappat i popularitet. Deras unika utseende gör dem lätta att älska – och lika lätt är mormorsblomman att odla.

Karina Brozinic
Ellen Forsström

Vanligast är den blåvioletta aklejan (A. vulgaris) som hos oss är förvildad sen den rymt från gamla gårdar, torp och kloster. Akleja är kortlivad som perenn men självsår sig ymnigt och det är lätt att föröka den eller ta tillvara på småplantor. Ytterligare ett 100-tal arter finns i släktet Aquilegia och samtliga kommer från norra halvklotet, en handfull odlas hos oss och har korsats till en uppsjö av sorter.

En akleja blommar vanligtvis först andra året efter sådd, men det går bra att köpa dem i kruka och få blommor direkt. Bladverket är dekorativt i sig med tredelade djupt flikiga och grågröna blad. Plantan är låg och tuvbildande. De går inte att dela och är lite känsliga för omplantering, man lyckas lättast med att flytta småplantor.

Placering och skötsel av aklejor

Aklejor trivs praktiskt taget överallt, bara platsen inte är för torr, mager och solen för starkt gassande. De blir extra frodiga i en lerhaltig och lätt fuktighetshållande jord i halvskugga eller vandrande skugga. Härdigheten är mycket god och de kan odlas i hela landet.

När de blommat över kan bladverket ibland bli lite gult och risigt. Då går det bra att klippa bort allt trist, så kommer snart ett nytt friskt bladverk och plantan kan blomma om på sensommaren. Vill man skörda fröer, kan man låta fröställningar stå kvar om man inte vågar chansa på ett andra flor.

Skapa ett blomsterhav med aklejor – här sorten ”Munstead White”. Foto: Shutterstock

Skörd och sådd av fröer

Vill man vara säker på att man får rätt sort bör man köpa fröer, för då är de sortäkta. Skördar du fröer från dina egna aklejor kan de ha korsat sig med andra, speciellt om du odlar flera olika nära varandra. Köpta fröer är också oftast köldbehandlade och kan därför sås direkt på försommaren på friland eller i krukor. 

Skördar man egna fröer ska man vara beredd när de mognar, så att inte frökapseln öppnats och skakat i väg dem över rabatten själv. Fröna är mogna när frökapseln skallrar när man skakar på den. Man ser när de första kapslarna börjar öppna sig och kan då plocka in stänglarna för eftermognad eller sätta en pappåse över med snodd.

Fröna gror långsamt och inte alla på en gång. Strö ut dem i den rabatt du vill ha dem, eller så i krukor och placera utomhus i skuggläge och glöm bort dem, så kommer de nästa år. Man kan även köldbehandla fröna i kylskåpet en vecka innan före sådd och sedan så i början av året. 

När blommar akleja?

Aklejor blommar från maj till juli, beroende på sort. De blir 30-60 centimeter höga. Med sin skira blomma ser de ut som älvor i försommartid. De blommar ofta samtidigt som prästkragar. 

Akleja eller akvileja – omsjungen blomma

Akleja kallas även aquileja, ett lite äldre namn som bland annat återfinns i den svenska gamla folkkära visan "uti vår hage".

Samplantera med akleja

Gammaldags akleja återfinns ofta i äldre trädgårdar och på torpställen och är vackra tillsammans med flera av täppans blommor, som löjtantshjärta och tidiga nävor. Mycket vackra blir de i halvskugga tillsammans med ormbunkar och mörka tulpaner som "queen of night". Aklejor finns i många färger – blått, rosa, rött och vitt. Ja, till och med tvåfärgade så det är bara att välja det som passar in i din färgskala.

Aklejor är vackra i sommarbuketten tillsammans med bland annat ormbunkar, smörblommor och löjtantshjärta. Foto: Ellen Forsström
"Nora barlow" är uppkallad efter Charles Darwins sondotter. Foto: Istock
Vissa arter och sorter har långa sporrar, medan andra aklejor har korta eller inga sporrar alls. Coloradoaklejan på bilden har tydliga sporrar baktill. Foto: Shutterstock
Det finns framtagna sorter av aklejor som är fyllda och andra som är enkla. Man kan få enfärgade och flerfärgade av både de dubbla och enkla. Foto: Istock
I Barlow-serien hittar man de flesta fyllda aklejorna i alla möjliga färger och på höga stänglar. Foto: Shutterstock

 

 

Den underbara gula på bilden är en Aquilegia chrysantha som växer i en skuggig skogsträdgård. Foto: Shutterstock
Aklejor korsförökar sig om man odlar flera olika nära varandra. Foto: Ellen Forsström

Olika arter och sorter av akleja

Arter och sorter kan skilja sig åt i storlek och blomfärger från vitt, rosa och rött till blåa nyanser, purpursvarta och pastellgula. Det finns även flerfärgade sorter. Aklejors blommor hänger vanligtvis nedåt på upprätta stjälkar, men det finns undantag. 

De flesta aklejor har så kallade sporrar baktill på blommorna och dessa kan variera i längd. Vissa nyare sorter saknar helt sporrar. De rena arterna har enkla blommor, men de fyllda (dubbla) sorterna vinner i popularitet. I Barlow-serien hittar man de flesta fyllda aklejorna i alla möjliga färger och på höga stänglar. Även höjden på själva plantan kan variera kraftigt från resar på 80 centimeter till korta dvärgsorter på 25-30 centimeter.

Se även: