Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Afrikas blå lilja och namnsorter av Agapanthus finns i färger från vitt till blått.Afrikas blå lilja och namnsorter av Agapanthus finns i färger från vitt till blått.Afrikas blå lilja och namnsorter av Agapanthus finns i färger från vitt till blått.
Afrikas blå lilja och namnsorter av Agapanthus finns i färger från vitt till blått. Foto: Istock

Afrikas blå lilja – så lyckas du med Agapanthus

Agapanthus eller Afrikas blå lilja är en anspråkslös planta. Den ger mängder av undersköna blå eller vita små blommor som sitter i bollar på höga stänglar. 

En skönhet från Sydafrika som vill stå frostfritt och nästan torrt under vintern.

Afrikas blå lilja (Agapanthus praecox) är inte alltid blå även om färgen finns i namnet. Det finns även vita och blåvita. Ibland kallas den för kärlekslilja i handeln. 

Klockagapantus (Agapanthus campanulatus) och några hybrider kan i de allra gynnsammaste lägena odlas på friland, men de lämpar sig bäst att odlas som utplanteringsväxter. Det vill säga i kruka som står ute på sommaren och övervintras inomhus. 

Det är vätan i samband med kylan som tar död på dem. Ute vill Afrikas blå lilja stå soligt och varmt, och skyddat från vind.

Plantera och plantera om Agapanthus

Man kan köpa krukodlade Agapanthus, men även knölar som ska planteras på våren. Knölarna planteras så att de hamnar precis under jordytan. Med knölar får man ha lite tålamod, för det tar åtminstone ett år innan växten etablerat sig och blommar.

Sen är det viktigt att inte störa rötterna i onödan. För en fullvuxen planta räcker det om du planterar om och tillför helt ny jord vart tredje till fjärde år eller när det blir för trångt för rötterna. Men den trivs att ha det trångt i krukan, så plantera inte om för tidigt. Det är på våren man planterar om Afrikas blå lilja. Passa på att ansa rötterna och dela plantan. Använd djupa krukor där man får ner tre fingrar mellan jordstammen och krukkanten.

Tips: Rötter kan vara så täta att det är svårt att dela varsamt. Det mest effektiva är att använda en såg.

Afrikas blå lilja gillar att det är trångt i krukan.Afrikas blå lilja gillar att det är trångt i krukan.Afrikas blå lilja gillar att det är trångt i krukan.
Afrikas blå lilja gillar att det är trångt i krukan. Foto: Shutterstock
Vit Agapanthus. Det finns flera sorter som har vita blommor.Vit Agapanthus. Det finns flera sorter som har vita blommor.Vit Agapanthus. Det finns flera sorter som har vita blommor.
Vit Agapanthus. Det finns flera sorter som har vita blommor. Foto: Shutterstock

Bästa jorden för Afrikas blå lilja

Det går att använda vanlig planteringsjord, urnjord, medelhavsjord eller rosjord till Afrikas blå lilja, men den allra bästa jorden blandar man själv. Du blandar en fjärdedel granulerad lera, en fjärdedel grov torv, en fjärdedel sand och grus och en fjärdedel planteringsjord. Varje vår lägger man på ett cirka 5 centimeter tjockt lager ny jord överst i krukan.

Bevattning och gödsel för Agapanthus

Vattna regelbundet och rikligt från maj till augusti. Under den tiden kan man ge en liten giva flytande blomsternäring vid varje vattning. Sedan vattnar man sparsamt tills det är dags att ta in plantan för vinterförvaring och ytterst sparsamt när de står på förvaring. Ingen näring under vilan. Det är fullt normalt att bladen vissnar bort, så vattna inte av den anledningen.

Övervintra Afrikas blå lilja

När frosten hotar ska Agapanthus tas in. Under vintern är det viktigt att Afrikas blå lilja får en sval viloperiod på 4 till 10 grader. Står plantan i rabatten, gräv upp jordstammarna och förvara dem i torv i en luftig låda. Annars lyfter man bara in krukan. Gamla blomstänglar kan tas bort, men klipp inte av bladen.

Afrikas blå lilja är vintergrön och vill därför ha ljus under viloperioden. En inglasad balkong eller garage med fönster funkar med frostvakt. Ge inte upp hoppet om plantan skulle vissna ner helt. De köttiga, kraftiga rötterna överlever för det mesta trots att bladen vissnar.

Står plantan i rabatten så gräv upp jordstammarna och förvara dem i torv i en luftig låda för att övervintra dem.Står plantan i rabatten så gräv upp jordstammarna och förvara dem i torv i en luftig låda för att övervintra dem.Står plantan i rabatten så gräv upp jordstammarna och förvara dem i torv i en luftig låda för att övervintra dem.
Står plantan i rabatten så gräv upp jordstammarna och förvara dem i torv i en luftig låda för att övervintra dem. Foto: Istock

Skola ut Agapanthus på våren

På våren är det är dags att ta fram plantorna några veckor före utplacering, början av mars brukar funka, för att hinna driva på blomningen. Passa på att klipp bort torra blad och städa upp på jordytan. Nu är rätta tiden att plantera om, om det behövs, annars fyll bara på med ny jord på toppen. Ställ fram dem på en ljus och något varmare plats där det är 18-20 grader, och öka på vattningen gradvis.

Snart börjar nya blad att skjuta fram. När någon vecka återstår tills nattfrosten säkert är förbi, kan du börja vänja dem vid utelivet igen genom att ta ut dem under varma dagar och in igen för natten. Först när risken för nattfrost är helt över kan Agapanthus stå kvar ute.

Om Afrikas blå lilja inte vill blomma

Kanske har du använt gödsel med för mycket kväve? Då gynnas bara bladtillväxten. Se till att näringen är sådan man ger till blommande plantor. Benmjöl tidig vår kan funka.

Afrikas blå lilja gillar att det är trångt i krukan, snarare än tvärtom. Har den för mycket utrymme runt rötterna har den en tendens att växa till mer, men på bekostnad av blommorna. På friland växer de trångt inåt mot varandra och det är där blommorna kommer.

Plantera inte om för ofta. Vänta fyra, fem år mellan omplanteringarna. Lägg hellre till jord ovanifrån. Ha tålamod efter omplantering och delningar.

Om inte plantan fått en viloperiod med lägre temperatur, kan detta påverka den kommande blomningen. Att ta fram och börja driva plantan i tid kan också påverka om blomknoppar ska hinna utvecklas i tid.

Se även: