10 ätbara plantor du kan odla hemma – även om du inte har en trädgård

Många kopplar odling till egen trädgård, eller åtminstone balkong. Men det finns flera plantor som klarar sig utmärkt att vara enbart inomhus.

Foto: Getty Images

1 av 3: Många kopplar odling till egen trädgård, eller åtminstone balkong. Men det finns flera plantor som klarar sig utmärkt att vara enbart inomhus.

Avokado är ju hur gott som helst. Då är det också fantastiskt att den är så pass lätt att odla hemma.

Foto: Colourbox

2 av 3: Avokado är ju hur gott som helst. Då är det också fantastiskt att den är så pass lätt att odla hemma.

Rädisor fungerar utmärkt att odla inne i en lägenhet.

Foto: Bigstock

3 av 3: Rädisor fungerar utmärkt att odla inne i en lägenhet.

Har du varken balkong eller trädgård att odla i?

Då kan vi glädja dig med att det går lika bra ändå!

Här får du 10 förslag på mat du kan odla, även i lägenhet.

Andra har också läst

Odla hemma är hur kul som helst. Känslan av att se något växa upp ur jorden, något som man sått själv, är oslagbar.

Många kopplar odling till egen trädgård, eller åtminstone balkong. Men det finns flera plantor som klarar sig utmärkt att vara enbart inomhus. Här har vi samlat tio goda saker du kan odla själv!

LÄS MER: Så odlar du i miniväxthus – tips på små växthus för fönsterbrädan och balkongen

1. Odla avokado

Foto: Colourbox

Det kan tyckas konstigt, men allt du behöver för att få en ny avokado är en annan avokado. När du har tagit ur kärnan och sköljt den ordentligt, stick in tre eller fyra tandpetare och lägg i ett glas vatten med den spetsiga sidan uppåt. Placera glaset i ett varmt och soligt fönster och se hela tiden till att det finns rikligt med vatten. På några veckor kommer du att ha en växt som är redo att planteras. Plantera i en kruka och låt vara på en solig plats. Vattna regelbundet men försiktigt.

 

 

 

LÄS MER: 12 underbara kryddor du kan så

2. Odla rädisor

Foto: Bigstock

Rädisor är hälsosamma och perfekt att ha i sallad. Dessutom går de att odla snabbt för stressade och upptagna lägenhetsinnehavare. Allt de (fröna) behöver är en fyraliterskruka och tillräckligt med fukt för att trivas.

LÄS MER: Bästa tipsen när du odlar egna rädisor

3. Odla tomat

Foto: Nina Bergström

Tomater kan frodas i både trädgård och krukor. Välj en 15 centimeters (eller större) kruka som du kan ha på en varm plats som ger 12 timmars ljus per dag.

LÄS MER: Snabbaste sättet att odla fina tomater

4. Odla vitlök

Foto: Nina Bergström

Att odla fram hela vitlökar inomhus kan vara svårt. Däremot kan du enkelt odla vitlöksblasten, som påminner om vårlök, och är jättegod att ha i maten. Allt du behöver är en liten kruka och en vitlöksklyfta.

LÄS MER: Lyckas att odla vitlök – gör så här

5. Odla citron

Foto: Colourbox

Små citronträd, speciellt Meyer citronträd, kan vara både vackra och sprida en underbar doft i hemmet - så länge de får massor av solljus. Citroner kan vara lite luriga, men mycket givande om du vet hur du ska ta hand om dem. De flesta träd behöver 8 till 12 timmar av solljus för att frodas.

6. Odla grönsallad

Foto: Colourbox

Nu kan du sluta slösa pengar på stora, dyra klasar med romansallat och spenat som ändå kommer att ruttna i kylskåpet efter en dag. Du kan enkelt odla precis det du behöver genom att plantera några små ”startväxter” och ha i varm, fuktig jord som får massor av ljus.

7. Odla champinjoner

Foto: Colourbox

Det kan låta konstigt men det går alldeles utmärkt att odla viss svamp hemma i lägenheten. Det finns till och med färdiga kit med odlingslådor. Ställ lådan i sval rumstemperatur (inte varmare än 21 grader) och vattna försiktigt. Champinjonerna vill ha mörker för att börja växa. Lägg på ett lock, ställ i en tvättkorg, eller odla på annan mörk plats. Efter två till tre veckor kommer en första skörd som varar tre till fyra dagar. Tre veckor därefter kommer fler skördar som dock minskar efter hand.

8. Odla paprika

Foto: Denis Dryashkin

Eftersom paprika inte gillar blåst och behöver mycket värme är lägenheten ett bra alternativ. Man ska dock vara medveten om att de kräver nästan åtta liter jord. Paprika trivs bäst i ett soligt och varmt läge med en luftig, mullrik jord. En planta beskärs till 3-4 grenar och binds upp eller stöttas.

9. Odla apelsin

Foto: Sergey Peterman

Det finns apelsinträd i miniformat att köpa, och precis som citronträd behöver de massor av solljus och en rymlig kruka. Dock är det bra om man låter jorden torka mellan varven. Man ska skörda frukten så fort den blir orange, för bästa smaken.

LÄS MER: Så övervintrar du medelhavsväxter

10. Odla morötter

Foto: Colourbox

Morötter, liksom de flesta rotfrukter, går utmärkt att plantera i blomlådorna om du har extra utrymme över. För att kunna växa, behöver morötter en låda som är 20 centimeter djup och bred, med hål för dränering.

LÄS MER: Odla morötter – så här odlar du de finaste

Källa: Mashable.com, Odla.nu, Alltombostad.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande