Odla potatis är roligt! I april kan du förgro, för att få härligt god färskpotatis till midsommar.
Odla potatis är roligt! I april kan du förgro, för att få härligt god färskpotatis till midsommar. Foto: Nina Bergström

Odla potatis – här är 10 sorter att börja med

Odla potatis. I april är det dags att förgro, så får du egenodlad färskpotatis lagom till midsommar.

Här är 10 potatissorter du kan börja med, allt från färskpotatis och salladspotatis till delikatesspotatis.

Odla sorter du gillar. Mest populära är de tidiga sorterna Minerva och Rocket.

Gamla sorter som fortfarande är ­populära är Early Puritan, Maris Bard och King Edward. I Mälardalen odlas mycket Pentland Javelin och Maria. I Norrland odlar man gärna mandelpotatis.

Nya sorter som är mer motståndskraftiga och passar bra för hobbyodlarna är Swift, Princess, Amandine, Cherie, Pentland Javelin, Roda, Asterix och Fakse.

Det finns också mixlådor, flera sorter i samma förpackning, att köpa. Ett bra sätt att prova sig fram till en favorit.

Amandine

Färskpotatis

Prisad potatis

Foto: klostra.se

Populär fransk delikatesspotatis som blev årets potatis 2011. Skalet är tunt, formen avlång, köttet ­vitgult och fast. Mycket god smak. Odlas som färskpotatis men kan också lagras om den skördas sent. Lättodlad.

 Asterix

Färskpotatis

Fast & god

Foto: klostra.se

En rödskalig, lång, oval potatis från Holland. Den ger bra avkastning och har goda kokegenskaper. En god, fast potatis, bra till det mesta. Bra resistens mot mörkfärgning, låg stärkelsehalt. Blommar med rödvioletta blommor på resliga stjälkar.

Cherie

Salladspotatis

Perfekt att koka

Foto: klostra.se

Har i likhet med Amandine ett mycket tunt skal och en utdragen och jämn form. Smaken påminner om kastanj med en viss sötma. Cherie är perfekt till kokning, ­rostning, stekning och sallader. Knölformen är oval, skalfärgen är röd.

Early Puritan

Färskpotatis

God smak

Foto: klostra.se

Välkänd midsommarpotatis. Importerades till Sverige i början på 1900-talet och var den första färskpotatisen som odlades i ­Kullabygden. Ger runda knölar. Skalfärgen är gul och köttfärgen vit. God smak, något mjölig karaktär. Mottaglig för en del sjukdomar.

Linzer Delikatesse

Delikatesspotatis

Har tunt skal

Foto: klostra.se

Framtagen i Österrike 1975. ­Päronformad med gult skal och ljusgul köttfärg. Delikatesspotatis med tunt skal. Linzer Delikatesse är en uppskattad sort tack vare sin fasta men ändå mjälla textur och goda smak. Blev utsedd till Årets potatis 2012.

Maria

Färskpotatis

Populär sort

Foto: klostra.se

Tidig färskpotatis. Gammal svensk sort med utmärkt smak. Populär bland hobbyodlare i Sverige. Sorten ger ovala knölar. Skalfärgen är ljusgul och köttfärgen gul. Maria registrerades år 1971. Resistent mot potatiskräfta och i viss mån mot bladmögel, skorv och nematoder.

Rocket

Färskpotatis

Mild & smakrik

Foto: klostra.se

En av de allra tidigaste sorterna. Har runda, välformade knölar Skalfärgen och köttfärgen är vit. En välsmakande och mild färskpotatis. Resistent mot skorv, potatiskräfta, nematoder och i viss mån mot bladmögel. Framtagen i England och registrerades år 1987.

Timo Timo

Färskpotatis

Tål kall jord

Foto: klostra.se

Tidig sort som passar att odla på de flesta platser. Den mest odlade tidiga potatisen i Finland. Tål sättning i kall jord. Knölarna är ovala. Skalfärgen är gul och köttfärgen ljusgul. Framtagen i Finland och registrerades år 1977. Bra resistens mot potatiskräfta och bladmögel.

Rosara

Färskpotatis

Hög avkastning

Foto: klostra.se

Mycket tidig potatis och lättodlad i de flesta jordar. Har många bra egenskaper och ger hög avkastning. Rosara är en ny midsommarklassiker. Knölarna är avlånga, skalfärgen röd och köttfärgen gul. Framtagen i Tyskland och registrerades år 1990. Goda resistensegenskaper.

Salad Blue

Höst- & vinterpotatis

God att fritera

Foto: klostra.se

Helt genomfärgad blå höst- och vinterpotatis. Relativt högavkastande. Innehåller mycket antioxidanter och passar utmärkt att fritera eller göra mos på. Ovala knölar. Skalet är blått och köttfärgen blå. Ursprunget är obekant, liknande sorter odlas över hela världen. Låg resistens mot olika sjukdomar.

 

LÄS OCKSÅ: 9 bästa tipsen för en bra potatisskörd

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande