Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Gör en god och nyttig sallad av ogräset!
Foto: Fotolia
2 AV 3
Dags att bli vän med ogräset. Ogräs innehåller massor av nyttigheter och växer frodigt så de tar heller aldrig slut. Här brännässla.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Maskrosen är en stor tillgång till ditt gröna köksskafferi. Hela maskrosen är ätbar.
Foto: Fotolia

Nya trenden: släng inte ogräset – ät dig frisk!

Nästa gång du rensar ogräs – ta vara på det. Släng inte!

Det är inte bara gratis och gott, det är nyttigare än dyra frön.

Nu är det dags att bli vän med ogräset – det är en guldgruva!

Det är dags att sluta blir arg och upprörd över ogräset som dyker upp i våra trädgårdar. De flesta ryser av obehag bara av att höra namnen, men börja tänka om och se dem för vad de är – en stor tillgång. Som dessutom är gratis. 

Nyttigare än dyra chiafrön – dessutom gratis

Spar ogräset och använd till matlagningen. Ogräs innehåller massor av nyttigheter och växer frodigt så de tar heller aldrig slut. Det sägs till och med att målla-frön är lika nyttiga som de exotiska och mycket dyra chiafröna. Det här är något som folk på sten- och bronsåldern förstod att uppskatta och ta tillvara på men sedan har glömts bort. 

 

LÄS OCKSÅ: Tricken som gör att du slipper ogräset

Finkrogarna och kockarna odlar eget ogräs

Men nu är det mer inne än någonsin att äta ogräs, eller vilda örter som finkockarna väljer att kalla dem. De finaste krogarna har till och med egna odlingar med ogräs. Själv har du ett eget skafferi direkt utanför dörren, om du inte bor mitt inne i stan – men då kan du också odla själv. 

Man brukar säga att grunden i ogräsmatlagning är tre: kirskål, plister och nässla. Men det finns så många fler du kan utöka ogrässkafferiet med, bland annat maskrosblad, harsyra, sommargyllen, våtarv och svinmålla. 

Viktigt att tänka på när du plockar ogräs:

• Det är bäst att plocka ogräset på försommaren. Den som vill förlänga säsongen kan slå eller klippa ner stora ogräsplantor så kommer nya späda upp.

• Plocka helst ogräs och örter före klockan tolv på dagen då delen aktiva ämnen i växterna är som störst.

• Håll dig från bilvägar och undvik besprutade åkrar.

• Känner du inte igen ogräset, chansa inte, det finns snarlika sorter som är giftiga. Ett tips är att lära sig några stycken (i flora, nätet) som man håller sig till, alternativt gå en kurs.

• Skölj alltid alla blad innan du använder dem.

• Skörda ditt ogräs när det är torrt ute, särskilt om du ska torka bladen. Lägg dem i en korg eller i en papperspåse. Förvaring i plastpåsar gör att bladen ”svettas”, vilket kan skada dem. 

LÄS OCKSÅ: Bästa fällan för mördarsniglar gör du själv – enkelt och gratis 

Tips på nyttiga ogrässorter att plocka: 

1. Kirskål

Foto: Fotolia

Kirskålen, eller kers, är det svåraste av alla ogräs att bli av med. Utnyttja det! Ständig och obegränsad tillgång. Den känns igen på de trefingrade bladen med naggiga kanter, trivs i skugga och har långa och sega rötter. Smaken är lite kryddig och påminner om selleri och du kan använda den på samma sätt som spenat och mangold. 

Minst beska är de tidiga vår-skotten, skördar du senare så plocka de späda, ljusgröna skotten. Plockar du mycket kan du förvälla och frysa in för att ta fram under hösten och göra pajer, soppor, smoothies, sallader eller pesto (byt bara ut basilikan). Annars kan du använda den på samma sätt som spenat. Kirskålen är en medicinalväxt som har använts mot gikt bland annat, den är både näringsrik, stärkande och renande.

2. Brännässlor

Foto: Fotolia

På våren kan man använda hela nässlan men lite senare på säsongen när den börjar bli stor så använder man bladen i toppen. Nässlorna kan torkas och malas till ett näringsrikt pulver. Man kan även klippa ner nässlan så det kommer nya skott. Du kan göra både soppor, pajer och gratänger. För att få bort den brännande känslan måste de förvällas först, eller stekas.

Testa även att byta ut degvätskan mot nässelsoppa vid nästa bakning, alternativt smula ner torra blad i brödet. Det gör brödet vackert prickigt. Vatten som du haft nässlor liggandes i är kväverikt och utmärkt att gödsla rabatterna med. 

Nässlor är otroligt näringsrika och innehåller massor av järn, A-,B-, C- och K-vitaminer och mineraler som magnesium, zink, kisel, kalcium och kalium. Dessutom stimulerar den ämnesomsättningen, renar, är urindrivande, njurstärkande och klorofyllet stärker immunförsvaret. 

3. Maskros

Maskrossylt Foto: Fotolia

Maskrosen är vårt vanligaste ogräs som de allra flesta känner igen. Här har du verkligen en stor tillgång till ditt gröna köksskafferi. Hela maskrosen är ätbar. Blomknopparna kan stekas och läggas in och blommmor kan man göra sirap på. De späda maskrosbladen som liknar ruccola passar perfekt i sallad, pesto och smoothie. Vill du minska den lite bittra smaken (oftast på de äldre bladen) kan du lägga bladen i iskallt vatten en timme ungefär. 

Det går att göra både saft, sylt, te och vin på maskrosor. När kaffet var ransonerat under krigstider gjorde man till och med kaffe på maskros-roten. Den är bitter men om den rostas blir det kaffesurrogat. Maskrosen innehåller C-vitamin, är renande, urindrivande. leverstärkande och stimulerar matsmältningen på grund av sin bittra smak.

4. Löktrav

Foto: Wikipedia

Löktraven växer precis som kirskålen i skuggiga delar och doftar svagt av vitlök. Bladen närmast marken är hjärtformade medan de som sitter högre upp påminner om nässelblad. När man tillagar den försvinner smaken så löktraven är bäst att använda medan den är färsk. Byt ut basilikan i peston mot löktrav, mixa till en illgrön dressing med vitlöksdoft, gör ett aromsmör med finhackade blad, eller riv några blad och strö över salladen.

5. Älgört

Foto: Fotolia

Älgört, eller älggräs som den meterhöga växten också kallas, finns över hela landet. Spana efter den vid dikeskanter till åkrar eller skogsängar. De lätt honungsdoftande blommorna har en gräddvit färg, och av dem kan du göra välsmakande saft enligt samma princip som fläderblomssaft. Eller gör ett örtte av torkade älgörtsblad – det sägs kunna lindra mot värk av olika slag.

6. Strandmålla

Foto: Wikipedia

Den här storväxta och greniga örten växer längs med fuktiga havsstränder i södra Sverige. Bladen har en lansettliknande form och är grågröna till färgen. Smaken är mild med en liten salt smak. Använd som spenat eller rucola i sallader, örtröror eller i en matig paj.

7. Svinmålla

Foto: Wikipedia

Under bronsåldern var svinmållan en av våra viktigaste grönsaker och odlades i större skala. Den blev ersatt av spenaten under senare halvan av medeltiden, men den har lika högt livsmedelsvärde som spenat och innehåller dubbelt så mycket C-vitamin. Dessutom smakar den mycket mildare. Hela växten är ätlig, men stjälkarna blir lite träiga efter blomningen (sent i juli och till september). Under sensommaren och hösten kan du plocka svinmållans frön genom att repa av dem från stänglarna. Använd fröna som ett vilt och gratis alternativ till quinoa, som faktiskt är släkt med svinmålla.

8. Harsyra

Foto: Wikipedia

Harsyra är inte direkt ett ogräs i trädgårdar men kan växa vilda hos folk som har skogstomter. Harsyra är en riktig törstsläckare för den som är ute i skogen, den är lätt att hitta och har du en gång lärt dig känna igen den syrliga smaken kan du aldrig ta miste på den igen. Den är mycket rik på vitamin C och hela växen kan ätas rå. 

Men överdriv inte konsumtionen, eftersom den (precis som rabarber, spenat och flera andra växter) innehåller oxalsyra, vilket kan vara skadligt i stora mängder. Därför passar harsyran bäst som krydda och smakförhöjare i sallader och såser. Harsyran är känd bland annat för att bota skörbjugg, urinvägsinfektioner och feber. Den verkar även lugnande för magen och kan användas för att stoppa kräkningar och reta aptiten. 

Egentillverkat te för att rensa njurarna

Övriga nyttiga ogräsväxter är våtarv (finns överallt och är nyttigare än vitlök), hårgängel (nyttig salladsväxt) och lomme med kryddiga frön (används i alternativmedicin vid bland annat hård mage) samt slånslav. Egentillverkat te för att rensa njurarna brukar innehålla lomme, björkblad, maskrosrot, åkerfräken, gullris, mjölonris och persiljerot.