1 av 5: Trenden grön i trädgården är ungdomlig och färgglad. Har man ingen egen trädgård fungerar balkonglådan utmärkt. Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt
2 av 5: 2017 är det gröna året. Både grön färg och växter är trendigt. Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt
3 av 5: Det nya som kommer 2017 och framåt är att odling och trädgård inte längre bara kommer vara ett fritidsintresse hos en viss grupp. Det kommer i stället bli en trend som dyker upp på de mest oväntade platser och i stora mängder. Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt
4 av 5: Vi hittar det gröna i både mode såväl som inredning och kontorsmiljöer. Det minimalistiska och sparsmakade får ta ett steg åt sidan. Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt
5 av 5: Att koppla ihop natur och teknik är väldigt populärt, men hur ska vi odla, äta och leva i framtiden? 2017 kommer vi att se många roliga växtinnovationer. Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Nu ska vi odla TomTato!

2017 är det gröna året. Både grön färg och växter blir supertrendigt.

Bort med det minimalistiska och sparsmakade – in med det gröna!

Här är 2017 års trädgårdstrender – enligt Blomsterfrämjandet.

Det nya som kommer 2017 och framåt är att odling och trädgård inte längre bara kommer att vara ett fritidsintresse hos en viss grupp. Det blir i stället en trend som dyker upp på de mest oväntade platser och i stora mängder. 

Vi hittar det gröna i både mode såväl som inredning och kontorsmiljöer. Det minimalistiska och sparsmakade får ta ett steg åt sidan. Blomsterfrämjandet presenterar här 2017 års trädgårdstrender – tolkade tillsammans med Elmia Garden.  

 

LÄS OCKSÅ: 10 naturliga rengöringsmedel du borde kunna utantill

1. Grön i trädgården

Trenden grön i trädgården är ungdomlig och färgglad. Har man ingen egen trädgård fungerar balkonglådan utmärkt. Lämpliga växter där är lättskötta sommarblommor som småpetunia, pelargon och lobelia i härliga färger. Trädgårdsnejlikor är också helt rätt och passar bra till både gamla och moderna miljöer. 

Inomhus ser vi lättskötta krukväxter som ampellilja, calandiva, kornettblomma och monstera. Informativa och snygga förpackningar kommer mer då många nybörjare vill veta bakgrund och historia bakom växterna de tar in i sina hem. 

 

LÄS OCKSÅ: 7 växter som renar luften inomhus 

Vi odlar gärna grönsaker som tomat, chili, aubergin och gurka. Men också ätbara blommor som tagetes, krasse och pelargon. Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

2. Gröna labbet  

Att koppla ihop natur och teknik är väldigt populärt, men hur ska vi odla, äta och leva i framtiden? 2017 kommer vi att se många roliga växtinnovationer. 

TomTato har till exempel både tomat och potatis i samma planta. Först skördas tomater och när tomatsäsongen är över är det dags att ta upp potatisen! 

Andra nyheter är Petunia ”Night Sky” vars blommor ser ut som en stjärnhimmel, och småpetunian ”Cameleont” som skiftar färg beroende på temperatur och ljus! Genom kreativ förädling tas de bästa egenskaperna om hand och förstärks eller ändras helt.   

 

LÄS OCKSÅ: Kolla in Annas gigantiska monstermorot! 

Foto: Colourbox

3. Vego Garden  

Allt med vegetarism är stort och blir bara än större. Vi har sett det ett bra tag nu i kokböcker, matlagningsprogram och på restauranger. Vill man inte ha vegetariskt vill man kanske ändå ha  ekologisk och hälsosam mat, gärna närodlat. Det har också gjort att vi gärna odlar själva, såväl restauranger som privatpersoner. Och tittar man i kökskataloger från olika leverantörer ser man att nästan alla har någon form av lösning för en småskalig köksträdgård. 

Vi odlar gärna grönsaker som tomat, chili, aubergin och gurka. Men också ätbara blommor som tagetes, krasse och pelargon.  Och varför inte väldoftande lavendel till lavendelskorpor och kryddväxter till dekoration och smaksättning. Även insekterna ska få sitt, blomstertobak och lavendel hör till favoriterna!  

 

LÄS OCKSÅ:

Inredningsbloggaren avslöjar årets hetaste trender

Inred med gröna växter inne – trenderna 2017

10 bästa krukväxterna – sköter du om dem

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!