Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Syrener är blommor som doftar fantastiskt och som för många påminner om att sommaren är här.
Foto: Maria Pavlova / iStock
2 AV 3
Visste du att man kan äta syrener? Det går att göra både saft, gelé och marmelad av blomman.
Foto: Fotolia
3 AV 3
I dag finns flera olika syrener att välja mellan i handeln. Den vanligaste, bondsyren, har sitt ursprung från sydöstra- och östra Europa.
Foto: Fotolia

16 roliga saker du inte visste om de vackra syrenerna

Syrener som blommar – det är för många startskottet på sommaren.

Men visste du att blomman är ätbar, bra mot feber och kan spöka?

Det och mycket mer får du veta här. Läs 16 intressanta fakta om syrenen!

1. Rätt bukett

Har du också plockat syrener som sloknar efter bara några timmar i vas? Trickset är att plocka bort bladen på kvistarna, det förlänger livet i flera dagar. De gröna bladen avdunstar nämligen så mycket vätska att det påverkar blommorna. Ge även kvistarna en lång snittyta och byt vatten varje dag. Vill du ha grönt i vasen kan du sätta i andra bladrika kvistar.

2. Hjärtformade

I dag finns flera olika syrener att välja mellan i handeln. Den vanligaste, bondsyren, har sitt ursprung från sydöstra- och östra Europa. Syrenens blad är äggrunda och lite hjärtformade, och blommorna är små, trattformade och sitter i klasar. Färgerna varierar från vitt, lila, purpur och rosa.

3. Klipp frökapslarna

Efter blomningen bildas frökapslar. Syren sprider sig både via frö och rotskott. Du kan ta vara på rotskotten och plantera ut på nytt ställe. Syrener vill ha sol och väldränerad, näringsrik jord för att blomma mest, men kan även planteras i halvskugga. Man ska helst klippa bort frökapslarna direkt efter blomning eftersom de tar kraft från nästa års blomning.

4. Vidskepelser

Inom folktron förknippas syrener med vidskepelser. En av de vanligaste är att personer födda mellan 23 och midnatt skulle kunna se spöken i blommande syrenbuskar under just den tiden på söndagar.

LÄS MER: Så lockar du fjärilar till din trädgård

5. "Mellan hägg och syren"

Uttrycket "mellan hägg och syren" är förknippat med perioden mellan blomningstiden för hägg respektive syren och sägs ha sitt ursprung från den årliga period då skomargesäller skulle friställas för att ge sig ut på vandring. En skomakare ska ha satt upp skylten med texten "stängt mellan hägg och syren", men även andra yrken har förekommit i liknande berättelser.

6. Utan accent

Det är ingen felstavning att vi skriver syren utan accent. Sedan 1969 är det utan accent som gäller, enligt SAOL som är normgivande. Men mellan åren 1754 och 1892 stavades det däremot med accent. Inte att blanda ihop med vissa efternamn där det är vanligast med accent.

Vackra syrener! Visste du att de finns i ungefär 2 000 sorter? Foto: Fotolia

7. 2 000 syrensorter

Det finns ca 25 syrenarter i Europa och Asien. Syrenen tillhör växtfamiljen Oleaceae där det även finns medlemmar som olivträdet, forsythia, ask, liguster och jasmin. I Europa finns två vilda syrenarter: Syringa vulgaris, bondsyren och Syringa josikea, ungersk syren. Från bondsyrenen har man fått fram mer än 2 000 syrensorter.

8. Ätbar

Inte många vet att man av syrenblomman kan göra både saft, gelé eller marmelad. Du kan också äta blomman rå eller använda som dekoration i sallad. Till desserten kan blommorna kanderas genom att doppas i vispad äggvita och därefter strö socker eller florsocker över. Torka sedan de kanderade blommorna.

9. Mot feber

Syrenblomman skall ha en febernedsättande verkan.

10. Påskblomma

I länder som Grekland, Cypern och Libanon är syrenen är en symbol för påsken.

11. Diplomat-blomma

En diplomat vid namn Ogier Ghiselin de Busbecq sprang på syrenen i Turkiet och det sägs att det var han som tog med växten till Österrike på 1500-talet. Sedan blev det en europeisk trädgårdsväxt. I Sverige blev syrener vanliga under 1600-talet. Till USA kom syrenen tidigt med kolonisatörerna och är mycket uppskattad och spridd.

12. Lila mest doft

Av alla syrener är det dem lila blomman som doftar starkast. Och på engelska kallas den lilac, vilket syftar på syrenens vanligaste färg, lila.

13. Till krattor

Syren är en populär trädgårdsväxt som är härdig i stora delar av landet. Veden är hård och står emot nötning bra, och grenarna är hårda och sega och har förr används bland annat till krattor.

LÄS MER: Älskade pion! Så lyckas du med ljuvliga blomman

14. Växer vilt

Syren har under lång tid använts både som häckväxt och solitär buske. De kan bli relativt stora om de får växa fritt men finns även som mindre träd. Syrenen växer vilt på många ställen, de är mycket tåliga och kan bli långlivade. Om du hittar syrener i naturen har det förmodligen funnits ett torp där en gång i tiden.

15. Maj och juni

De allra flesta syrener har sin blomningstid mellan maj och juni. Vill du ha en sort som blommar längre kan du välja ungersk syren eller en japansk ligustersyren. Den sistnämnda har honungsdoftande gulvita blommor i stora breda, yviga klasar under juni och juli. Även Red pixie har lång blomningstid och blommar purpurröda blommor.

16. Syskonkärlek

Enligt blomsterspråket betyder syrenen "trogen syskonkärlek ägnar jag dig".

LÄS MER: Smarta knepet som får din syrenbukett att hålla längre

Så sköter du om syrener

1. Många sorter

Syrener finns som buskar, häckplantor eller stamträd. Syrenplantor i kruka går att plantera under hela säsongen.

2. Placering

Soligt läge ger bästa blomningen men den tolererar också halvskugga. Det är inte så kinkigt med jordmån, men idealiskt är lätt fuktig, lerhaltig jord.

3. Plantera en häck

Ska du plantera en häck – gräv ett dike 80 cm brett och 40 cm djupt, fyll på med bra jord och plantera.

4. Nysatt

Nyplanterade plantor behöver vattnas första året. Det är också bra att hålla marken fri från ogräs och gräs de första åren.

5. Gödsla

Lite gödsel på våren uppskattar syrenen.

6. Höjd

Efter sju till tio år brukar syrenen ha växt till sin fulla höjd på 2– 3 meter, den kan bli lika bred.

7. Kapa

Vill du behålla bredden på en berså eller häck måste du hålla efter rotskotten. Gräv av dem med spade.

8. Beskär

Syrener tål att bli nedskurna till en decimeters höjd. Det kan vara ett alternativ om den blivit mycket vildvuxen.

9. Halva häcken

Vill man behålla insynsskyddet kan man beskära halva bredden först och vänta ett par år till de nya skotten vuxit upp till rätt höjd, då tar man den andra halvan.