1 av 2: Svenskarnas älskade syren får vara kvar i trädgårdarna ett tag till, lugnar Naturvårdsverket. Foto: Istock
2 av 2: Syrenen bör dock räknas som en invasiv art. Foto: Istock

Naturvårdsverket: Syrener får vara kvar i trädgården

Många blev oroliga när LEVA&BO nyligen skrev att syrener skulle kunna förbjudas nästa år.

Syrenen finns nämligen med på en lista över växter som riskerar att hota den biologiska mångfalden.

Nu vill Naturvårdsverkat lugna oroliga tomtägare – syrenen får vara kvar i svenska trädgårdar.

Flera av våra vanligaste trädgårdsväxter kan hota naturen och den biologiska mångfalden. Syren, daggkåpa och kaprifol är några av många arter som Artdatabanken tagit fram till en riskklassificeringslista på växter som man varnar för och som LEVA&BO rapporterat om kan komma att förbjudas nästa år. Då ska nämligen Naturvårdsverket presentera en nationell lista över arter som de anser behöver regleras.

Syrenen bör ses som invasiv då det är en art som har hög risk att orsaka skada på naturen och den biologiska mångfalden i Sverige. Men i dagsläget kommer Naturvårdsverket ändå inte göra något åt syrenen. För att en art ska utredas för upptagande på en förteckning så vägs dess negativa effekter mot eventuella positiva.

– Syrenens kulturella värde i Sverige innebär att den inte är en kandidat just nu, säger Johan Linnander, handläggare för invasiva och främmande arter på Naturvårdsverket.

Vill ha en svensk lista över arter som hotar mångfalden

Listan från Artdatabanken har dock blivit lite missförstådd då folk trott att det är en officiell lista över arter som är förbjudna – men det stämmer alltså inte. Listan är en riskklassificering av olika arter baserat på om de har en negativ påverkan på biologisk mångfald. Klassificeringen av arterna är ett av flera underlag som Naturvårdsverket tar hänsyn till inför arters eventuella listning. Andra aspekter är till exempel negativa effekter på ekosystemet, människors hälsa och ekonomiska aspekter.

En EU-lista finns redan, men eftersom Europa är stort vill Naturvårdsverket ha en svensk lista på arter som har negativ betydelse för den svenska biologiska mångfalden. Den håller de nu på att ta fram, för att lämna till regeringen efter årsskiftet.

Parkslide är en av växterna som utreds för att finnas med på en nationell förteckning över arter att se över. Foto: Istock

Ännu ingen rekommendation om vad man ska göra med syrenerna

– Europa är stort, vi har bara ett fåtal av de listade arterna i Sverige. Många av de på EU:s lista skulle inte vara invasiva i Sverige eftersom de inte skulle klara sig här, men vi är ändå skyldiga att ta bort dem på grund av EU-beslut. Det finns andra arter som är ett större problem, till exempel parkslide, vresros, lupiner och även andra trädgårdsväxter som lätt sprider sig, och frågan är vad vi gör med dem, säger Maria Widemo på Naturvårdsverket.

Vad gäller svenskarnas älskade syrener finns i dagsläget ingen rekommendation om hur man ska göra om man har syrener i trädgården.

Kan man redan nu nämna några växter som kommer finnas på den svenska listan?

– Nej tyvärr inte. Det är regeringen som kommer att besluta om det blir någon nationell förteckning och vilka arter som i så fall ingår. Naturvårdsverket, tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten, kommer att lämna ett förslag på arter för listning. Vad som händer efter det är upp till regeringen. Vi hoppas att ha förslaget färdigt till årsskiftet eller under våren 2021, säger Johan Linnander.

Växter som utvärderas just nu

Vresros (den rena arten Rosa rugosa, det vill säga ej invasiva sorter och hybrider i rugosa-grupen kommer troligen inte att ingå i förslaget)

Parkslide (Reynoutria japonica)

Blomsterlupin, (Lupinus polyphyllus)

Sibiriskt fetblad (Phedimus hybridus)

Kaukasiskt fetblad (Phedimus spurius)

Sykomorlönn (Acer pseudoplatanus)

Kotula (Cotula coronopifolia)

Spärroxbär (Cotoneaster divaricatus)

Kanadensiskt gullris (Solidago canadensis).

LÄS MER: Slipp förstörda växter! Gör en fälla till tvestjärtarna

LÄS MER: Så hjälper du hotade bina – och får dem att trivas i din trädgård

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!