Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Korstörne 'Sunburst' lyser upp i trädgården.Korstörne 'Sunburst' lyser upp i trädgården.Korstörne 'Sunburst' lyser upp i trädgården.
Eukalyptusvide 'Hakuronishiki' har ett skirt, rosavitt bladutspring som lyser upp en plantering.Eukalyptusvide 'Hakuronishiki' har ett skirt, rosavitt bladutspring som lyser upp en plantering.Eukalyptusvide 'Hakuronishiki' har ett skirt, rosavitt bladutspring som lyser upp en plantering.
1 AV 2
Korstörne 'Sunburst' lyser upp i trädgården.
Foto: Susanna Rosén
2 AV 2
Eukalyptusvide 'Hakuronishiki' har ett skirt, rosavitt bladutspring som lyser upp en plantering.
Foto: SUSANNA ROSEN

Nätta träd för små trädgårdar – och i kruka för balkong

Välj träd efter trädgårdens storlek. Har man en liten tomt med begränsat utrymme finns många träd i behändigt format. Det finns till och med träd som är så små att de kan sättas i en kruka på balkongen.

Till en trädgård hör ett träd, det hörs nästan på ordet. Tomten känns mindre platt och med en trädstam skapar man höjd. Kronan ger dessutom skön skugga varma och soliga sommardagar och man får möjlighet att ha en lundlik plantering därunder. 

Innan man väljer vilket träd man vill ha är det bra att ta reda på dess slutliga höjd. Vissa träd, eller buskar som har gjorts om till träd, är ympade på toppen av en stam. Då vet man att stammen inte blir högre än den är vid köptillfället, utan bara blir kraftigare. Däremot växer kronan i omfång. Ett känt exempel på toppympade träd är japanskt körsbär av sorten 'Accolade' (som man kan se blomma på våren i Kungsträdgården i Stockholm). Har man bara en liten radhustomt med begränsad yta bör man inte välja ett träd som med tiden blir 10-15 meter högt. Välj i stället ett träd som bara blir 2-5 meter högt och gärna också växer långsamt. 

Gulfruktig rönn 'Xanthocarpa'.Gulfruktig rönn 'Xanthocarpa'.Gulfruktig rönn 'Xanthocarpa'.
Gulfruktig rönn 'Xanthocarpa'. Foto: Susanna Rosén
Pärlrönn.Pärlrönn.Pärlrönn.
Pärlrönn. Foto: Susanna Rosén

Träd i kruka på altan eller balkong

Vill man ha ett träd i en stor kruka på en altan eller balkong gäller ännu striktare regler, även om krukans volym begränsar trädets storlek. Kronan och rotsystemet står i proportion till varandra och ju mindre rotsystem, desto mindre krona får trädet. Dessutom måste trädet vara härdigt, gärna ett par växtzoner härdigare än för ett träd som har rötterna direkt i marken. I en liten jordvolym, ovan jord, blir rotsystemet mer utsatt och trädet klarar inte kyla lika bra. Man bör också tänka på placering. Ett sydläge är inte alltid bäst. Då kan trädet väckas i förtid och om det sedan blir frost kan trädet dö. 

Testa små träd

LÄTT: Plantera en purpurapel 'Profusion' på en solig plats i trädgården och njut av den överdådiga blomningen under försommaren. 

MEDEL: Sätt en dvärgsyren i en stor kruka och placera den på altanen, med jordnävan 'Ballerina' som underplantering. 

EN UTMANING: Plantera en ullungrönn med flocknäva som marktäckare under för att få en maxad höstfärg. Komplettera med tidlösa som tittar upp ur mattan på hösten. 

Tips på 5 fina miniträd:

Japansk lönn – Acer palmatum 

Japansk lönn 'Filigree'.Japansk lönn 'Filigree'.Japansk lönn 'Filigree'.
Japansk lönn 'Filigree'. Foto: SUSANNA ROSEN
Japansk lönn 'Garnet'.Japansk lönn 'Garnet'.Japansk lönn 'Garnet'.
Japansk lönn 'Garnet'. Foto: SUSANNA ROSEN

De flesta japanska lönnar växer buskigt med aningen hängande grenar, men det finns också lönnar som små miniatyrträd för den riktigt lilla trädgården. Höjden blir 3-5 meter, men det tar många år innan de når slutlig höjd. Välj en plats med mullrik, väldränerad jord i halvskugga till skugga. Det finns många olika namnsorter, med handflikiga eller med finflikiga blad. 'Garnet' har röda, finflikiga blad. Bladen på 'Filigree' är ljusgröna och ännu mer finflikiga. Dessa två blir inte mer än 1-2 meter höga. Zon 2 (ev 3). 

Skogsolvon – Viburnum opulus 'Strömsund'

Skogsolvon 'Strömsund' finns också som stamträd och är härdigt i stora delar av Sverige.Skogsolvon 'Strömsund' finns också som stamträd och är härdigt i stora delar av Sverige.Skogsolvon 'Strömsund' finns också som stamträd och är härdigt i stora delar av Sverige.
Skogsolvon 'Strömsund' finns också som stamträd och är härdigt i stora delar av Sverige. Foto: Susanna Rosén

Detta är ett förädlat skogsolvon med runda bollar till blomställningar, till skillnad från de vilda som har flata blomställningar med stora, vita kantblommor. 'Strömsund' räknas som en stor buske, men finns också på stam och blir då ett träd i behändigt format som klarar vintrarna i stora delar av Sverige. Jorden bör vara mullrik och någorlunda väldränerad, och platsen solig till halvskuggig. Höjden är i regel 2-3 meter. Zon 6 (ev 7). 

Dvärgsyren – Syringa meyeri 'Palibin'

Dvärgsyren 'Palibin' passar lika bra i trädgården som i kruka på altanen.Dvärgsyren 'Palibin' passar lika bra i trädgården som i kruka på altanen.Dvärgsyren 'Palibin' passar lika bra i trädgården som i kruka på altanen.
Dvärgsyren 'Palibin' passar lika bra i trädgården som i kruka på altanen. Foto: SUSANNA ROSEN

Dvärgsyren är en buske på 1,5 meter som ofta säljs som toppympad på en stam så att det blir ett litet träd i miniatyr. Då avgör stammens längd trädets slutliga höjd. Det blommar med ljusvioletta blommor maj-juni. Dvärgsyren trivs i näringsrik, lagom dränerad jord i soligt till halvskuggigt läge. Den blir också fin som litet träd i kruka på altanen eller balkongen. Zon 6. 

Eukalyptusvide – Salix integra 'Hakuro-nishiki' 

Eukalyptusvide 'Hakuronishiki' blir ett fint blickfång.Eukalyptusvide 'Hakuronishiki' blir ett fint blickfång.Eukalyptusvide 'Hakuronishiki' blir ett fint blickfång.
Eukalyptusvide 'Hakuronishiki' blir ett fint blickfång. Foto: SUSANNA ROSEN

Ett vide med rosavit nytillväxt som ger kronan ett blont skimmer. Det är ursprungligen en buske, men man toppympar den på en låg stam för att få ett litet träd. Höjden brukar vara 1-1,5 meter, men höjden varierar med den stam man har ympat den på. Växten trivs i en näringsrik, fuktighetshållande och väldränerad jord i ett soligt till halvskuggigt läge. Zon 2. 

Europeisk lärk – Larix decidua 'Puli' 

Europeisk lärk 'Puli' är ett litet träd med skön frisyr.Europeisk lärk 'Puli' är ett litet träd med skön frisyr.Europeisk lärk 'Puli' är ett litet träd med skön frisyr.
Europeisk lärk 'Puli' är ett litet träd med skön frisyr. Foto: SUSANNA ROSEN

En liten lärk, döpt efter hundrasen puli vars tjocka hängande päls tydligen påminner om lärkens ”frisyr”. Trädet har hängande grenar med skirt gröna barr som det tappar på vintern. Lärken är ympad på en stam, så trädet blir inte högre än stammens höjd, som brukar vara 1,5-2 meter. Trivs i mullrik, väldränerad jord. Zon 4.

Tre designknep med träd!

Upprepning. Sätt flera likadana träd på rad, gärna med klotformade kronor. 

Bark och växtsätt. Välj träd med vacker bark och eller fint växtsätt. De är intressanta året om. 

Blickfång. Plantera ett träd med vacker blomning att titta på inifrån huset. 

Se även: