Lyckas med luktärter – så sköter du ljuvliga blommorna

Luktärter hör sommaren till. Så här fina kan de vara!

Foto: Shutterstock

1 av 7: Luktärter hör sommaren till. Så här fina kan de vara!

Att plocka in små buketter som sprider väldoft är verkligen sommar. ”Luktärter är mycket lätta att lyckas med. De ger mycket skönhet och glädje för pengarna”, säger trädgårdsmästaren Victoria Skoglund.

Foto: Lena Granefelt

2 av 7: Att plocka in små buketter som sprider väldoft är verkligen sommar. ”Luktärter är mycket lätta att lyckas med. De ger mycket skönhet och glädje för pengarna”, säger trädgårdsmästaren Victoria Skoglund.

Luktärtsfröna ska ligga i vatten ett dygn innan de är redo att sås. Sen sår du i fuktig jord, 3–5 frön i varje kruka brukar vara lagom.

Foto: Jakob Valling

3 av 7: Luktärtsfröna ska ligga i vatten ett dygn innan de är redo att sås. Sen sår du i fuktig jord, 3–5 frön i varje kruka brukar vara lagom.

Små luktärtsplantor som är redo att planteras ut.

Foto: Jakob Valling

4 av 7: Små luktärtsplantor som är redo att planteras ut.

När du plockar luktärter från busken, skär med en kniv där stjälken delar sig, så får du inte en halv gren som står och ser tråkig ut.

Foto: Still Leben Aps

5 av 7: När du plockar luktärter från busken, skär med en kniv där stjälken delar sig, så får du inte en halv gren som står och ser tråkig ut.

Stora luktärter gör sig fint i krukor. De älskar sol, kom bara ihåg att vattna.

Foto: Still Leben Aps

6 av 7: Stora luktärter gör sig fint i krukor. De älskar sol, kom bara ihåg att vattna.

Ju mer du plockar desto mer blommar luktärter. Samla små vaser med luktärter i en fin grupp på bordet.

Foto: Eva Lie

7 av 7: Ju mer du plockar desto mer blommar luktärter. Samla små vaser med luktärter i en fin grupp på bordet.

Luktärter hör verkligen sommaren till. De doftar underbart och är tämligen lättodlade.

Att plocka in små buketter som sprider väldoft är verkligen sommar.

– Luktärter är mycket lätta att lyckas med. De ger mycket skönhet och glädje för pengarna, säger trädgårdsmästaren Victoria Skoglund. 

Här är alla tips du behöver!

Andra har också läst

Victoria Skoglund jobbar som trädgårdsmästare på Zetas trädgård i Stockholm. Hon berättar att hon brukar så luktärter i april:

– Som regel gror de fort så starta inte för tidigt. Jag lägger fröna i blöt ett dygn före sådd. Sedan fyller jag krukor med hälften blomjord och resten såjord som är lätt sandblandad. Då slipper jag störa plantan med för många omplanteringar.

När groddarna bildat två-tre bladpar ska man plantera om dem i nya krukor i vanlig blomjord.

– Men var försiktig, rötterna är känsliga vid flytten. Sätt dem lite djupare i andra omplanteringen, eller omskolningen, så bildas rötter vid stjälken. Jag brukar sätta ut mina luktärter i stora krukor när frosten är över.

Stötta upp och gödsla luktärter

–  Eftersom luktärter behöver stöd tycker jag att det är fint att sätta ihop avklippa grenar i en rund cirkel. Sedan knyter jag ihop topparna så att de bildar ett torn. Jag gödslar med biokol och även med ett flytande gödsel som heter bokashi.

Luktärter trivs inte med att odlas på samma ställe år efter år. Så byt odlingsställe eller all jord. Välj ett soligt och varmt läge och plocka blommorna ofta, så bildas nya knoppar. Ta även bort överblommande luktärter så att de inte hinner bilda fröbaljor. Då slutar de att producera nya knoppar.

LÄS MER: 10 underbara krukväxter – så sköter du om dem

Foto: Shutterstock

Här är alla tips hur du lyckas med dina luktärter:

Så luktärter

Luktärter sår du till och med slutet av maj. Du som bor i zon 1-2 kan dock prova på en extra tidig direktsåss redan i april. Fröerna blötläggs först cirka ett dygn och sås sedan enligt anvisningarna på förpackningen. Eventuellt behöver man täcka med fiberduk om det blir frost.

Så förkultiverar du luktärter

Lägg fröna i blöt i ljummet vatten, man ska bara använda de frön som har spruckit upp. Häll lite lecakulor i en bred högsmal kruka, eller ta roskrukor av plast som också är höga men smala.

Häll sedan i blomjord och fyll på med såjord. Så ett frö i varje kruka, cirka 1 centimeter djupt. Vattna. Ställ krukorna på en bricka eller liknande.

Om du har växthus med värme ska det vara cirka 5-10 grader.

Lägg en tidning över tills fröna har grott. Då är det bäst att ställa fröna under en växtlampa annars blir de rangliga.

Knipsa av toppen när plantorna har två riktiga bladpar. Redan här måste man ge plantorna ett växtstöd.

Vattna, ibland med en svag dos gödning. Vänj plantorna vid att vara ute, några timmar i taget. Plantera sedan ut på växtplatsen.

LÄS MER: Så odlar du i miniväxthus – expertens bästa tips

Foto: Shutterstock

Plantera i en stor kruka

Gör som punkten ovan, men bottna krukan med krukskärvor och starkare jord redan från början men lägg en yta på cirka 5 centimeter där du använder en näringsfattig såjord.

Så två frön bredvid varandra, ta bort den ena om båda gror. Cirka 10 centimeters mellanrum är lagom. Ställ krukan svalt och ta ut när det blir varmare, se punkten ovan.

Sätt en pyramid av tunna pinnar när plantorna blir större och vill klättra.

Det traditionella sättet

Om du vill förkultivera på ett traditionellt sätt, gör som i beskrivningen till förkultiveringen ovan men börja senare.

Här trivs luktärter

Landet ska vara cirka en halv meter djupt. Luktärter trivs inte i lerjord, utan vill helst ha en väldränerad växtplats. Blommorna trivs där det är soligt och vindskyddat. I botten kan man grunda med hästgödsel, aska och benmjöl. Häll på jord av god kvalitet, blanda ordentligt. Plantera ut när frostrisken är förbi, eller direktså när björken har små musöron.

Så får du luktärter att må bra: skötselråd

Luktärter vill ha mycket vatten, men inte för mycket och vill inte stå i vatten. De trivs inte heller om det är för torrt. Gödsla med någon form av näring för att blommorna ska hålla ut hela sommaren.

 

LÄS MER: Underbara hortensia! Så sköter du vackra blomman

LÄS MER: Så enkelt odlar du ramslök hemma i trädgården

 

ANNONS: Stora beskärningsskolan med Allt om Trädgård – så ska du beskära dina buskar (EXTERN LÄNK)


Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer