Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Underbart flor från klätterrosen 'Lykkefund' och skogsklematis. Foto: Susanna Rosén

Klätterväxter för alla lägen – stora guiden som hjälper dig att välja rätt

Klätterväxter kan klä husväggar och spaljéer med vacker blomning eller frodig grönska.

Genom att välja med omsorg får man en växt som blir både vackrare och kanske blommar rikligare. 

En solälskare blommar sällan i norrläge, medan en klättrare för skuggan kan få tork- eller brännskador i värsta söderläget. Vissa klättrar med sugrötter, vilket kan skada fasaden, medan andra är mer harmlösa och slingrar sig runt stödet. 

Det är också fint att låta klätterväxter ta sig upp i träd, exempelvis ett fruktträd, och på så sätt ge trädet en andra blomning senare på säsongen. Visst blir beskärningen av trädet lite knepigare på vårvintern. Därför passar det bättre för gamla fruktträd, som mest är prydnadsträd och bara gallras, och inte i första hand ska ge rika skördar. Att pynta med en klätterväxt är också ett sätt att återanvända ett dött träd, i stället för att såga ner det.

Klätterrosen ’Venusta Pendula’ i ett äppelträd. Till höger humle är härdig ända upp i fjällregionen. Foto: Susanna Rosén

Klätterväxter som insynsskydd

Klätterväxter passar inte bara på fasader, de kan också användas till en fristående vägg eller spaljé i trädgården, för att skapa rum eller hindra insyn. De passar också i större krukor eller lådor på balkong eller altan. Man kan också använda växttorn för att skapa höjd i en plantering eller rabatt. Vill man ha en mer permanent lösning blir fleråriga klättrare bra. För tillfälliga lösningar kan man hellre välja snabbväxande, ettåriga klätterväxter. Fördelen med att välja ettårigt är att man kan välja nya växter, i andra färger, varje sommar.

En spaljé med fylld honungsros blir ett effektivt insynsskydd vid uteplatsen. Foto: Susanna Rosén

Så klättrar växter

Det gäller att tänka på hur växten klättrar – om den behöver stöd eller kan klättra på egen hand med exempelvis häftskivor – och inte bara på i vilket väderstreck den trivs.

Fäster med luftrötter – murgröna och klätterhortensia.
Har klängen med häftskivor – klättervildvin och rådhusvin.
Slingrar sig runt, runt – kaprifol och humle slingrar medurs medan blåregn och svartöga tar sig runt stödet moturs.
Greppar med omvandlade bladskaft – krasse och klematis.
Har klängen som griper – luktärt.
Klättrar genom att armbåga sig upp – trillingblomma (Bougainvillea) och vinterjasmin.
Hakar fast med taggar och tornar – björnbär och rosor.

Klätterväxter för österläge – mjuk morgonsol:

Björnbär

Fördelen med att spaljera björnbär mot en varm vägg är att läget är skyddat och bären mognar snabbare. De flesta sorter klättrar med taggar och kan bli 2–3 meter höga, men bör ändå bindas fast mot spaljén för att sitta stadigt och klättra dit man vill. Taggfria sorter måste man binda. Björnbär blir också mer lätthanterliga mot en vägg. Om man låter plantan växa fritt blir det snart ett yvigt buskage. De flesta björnbärssorter är härdiga till zon 2, men enstaka, som ’Reuben’, ’Thornfree’ och ’Triple Crown’, klarar zon 3 (ev 4). Härdigast är sammetsbjörnbär Rubus allegheniensis, zon 6.

Björnbär mognar snabbare mot en varm, skyddad vägg. Det blir särskilt bra om sorten är på gränsen till härdig. Foto: Susanna Rosén

Klematis

Till en östervägg kan man välja och vraka bland allt från vårblommande, småblommiga klematis till sorter med riktigt stora och maffiga blommor under sensommaren. Men storblommiga sorter vill i regel växa på en soligare plats än de med mindre blommor. Kombinera gärna olika sorter, med varierande blomtid, för att få en så långvarig blomning som möjligt. För vårblomning kan man välja exempelvis atragene-klematis (zon 6) och kronklematis (zon 5) som blommar under vår och försommar. Efter blomningen får de dekorativa, tussiga fröställningar. Senare på säsongen står olika storblommiga klematis (zon 4 – 5), men även viticella-klematis (zon 4 – 5), för blomprakten.
Fördelen med en vägg med sol under en del av dagen är att jorden håller fukten bättre än i soligare lägen. Då är det inte heller lika viktigt att plantera skuggande växter vid klematisens bas för att hålla jorden sval och fuktig. Klematis klättrar med bladskaften som funkar som ett slags griporgan runt spaljéer eller andra klätterställningar. Plantans höjd är i regel 2 – 3 meter, men varierar med sort.

Storblommig klematis ’Warszawska Nike’ får mustigt rödlila blommor. Flammentanz’ är nog den vanligaste rödblommande klätterrosen, men den blommar bara en gång under sommaren. Foto: Susanna Rosén

Klätterros

Det finns många olika klättrande rosor. Vilken sort man väljer beror inte bara på färg och utseende utan också på om man vill ha en ros med en enda överdådig blomning eller en som blommar under hela sommaren, det vill säga remonterar. Engångsblommande sorter är ’Flammentanz’ (zon 6) men även olika honungsrosor (arten zon 2, sorten ’Hybrida’ zon 5), arvensis-ros ’Venusta Pendula’ (zon 5) och ’Polstjärnan’ (zon 7).

Till de klätterrosor som blommar under en stor del av sommaren hör ’Gloire de Dijon’ (zon 2), ’New Dawn’ (zon 5) och ’Sympathie’ (zon 4). I södra Sverige finns många klätterrosor att välja bland. I norr blir det mer begränsat och där blir de inte heller lika höga, utan mer som buskrosor. Härdigast är ’Polstjärnan’ som klarar zon 7.

Klätterrosor klättrar med kraftiga taggar, även om exempelvis bourbonrosen ’Zéphirine Drouhin’ (zon 4) är taggfri, men man bör ändå binda fast dem vid spaljén. Höjden varierar med sort och var i landet man bor. Starkväxande rosor, exempelvis honungsros, kan få 3 – 10 meter långa grenar.

Klätterväxter för söderläge – varmt men torrt

Vid söderväggen lyser solen starkast. Jorden blir ofta ganska torr och man kan behöva vattna om sommaren är torr. Men söderväggen är ett varmt och skyddat läge om man vill odla känsligare växter, på gränsen till härdiga. En vägg buffrar värme under dagen som den sedan avger nattetid. Här kan man prova klätterväxter som blåregn och vinranka, i alla fall från Mälardalen och neråt.

Blåregn trivs bäst på en solig, varm vägg, i alla fall på våra breddgrader. Foto: Susanna Rosén

Blåregn

Blåregn (Wisteria) vill stå soligt och skyddat, och då blir husets södervägg perfekt. Plantan blommar under försommaren med lavendelblå, doftande klasar, men det finns även sorter med vita eller rosa blommor. Jorden bör vara humusrik och väldränerad. Blåregn är en riktig slingerväxt som virar sig runt, runt för att ta sig uppåt och som kan bli 6–10 meter hög när den trivs. Den räknas som härdig till och med zon 2 men det finns nya sorter, exempelvis kentuckyblåregn ’Blue Moon’, som klarar zon 5.

Kaprifol är anspråkslös och klarar också magrare jordar. Foto: Susanna Rosén

Kaprifol 

Det går inte att missa när en kaprifol (Lonicera) slår ut om försommaren, och doften fyller hela trädgården, särskilt i skymningen. Är det doften man är ute efter väljer man kaprifol Lonicera caprifolium (zon 5) eller vildkaprifol Lonicera periclymenum (zon 4, sorten ’Belgica’ zon 5). Det finns även andra, mer färgstarka sorter, men de saknar ofta doft. Kaprifol är anspråkslös och klarar de flesta jordar, men föredrar humusrik, väldränerad jord. Den klarar även skuggigare lägen, men blomningen blir rikligare när den växer på en solig plats. En kaprifol slingrar sig runt sitt stöd och kan bli 4–5 meter hög.

Vindruva

Många druvsorter är bara härdiga i landets lägsta zoner. Längre norrut, till zon 5 (sorten ’Zilga’), kan labruskavin, eller så kallade staketdruvor, fungera. Men om man sätter plantan på husets södersida kan man vinna åtminstone någon zon. Vin trivs bäst i jord som är lucker och mullrik. Labruskavinet vill ha en något kemiskt sur jord (med lägre pH- värde) och bör därför planteras i rododendronjord. Vinrankan slingrar sig runt sitt stöd. Höjden kan med tiden bli 6 – 10 meter.

Vindruvor mognar snabbare mot en varm södervägg. Foto: Susanna Rosén

Klätterväxter för västerläge – halvskuggigt och kvällssol

Vid västerväggen lyser solen på kvällen. Det är varmt och gott för växterna, och varmare än österläge, men ändå mer skyddat än en gassig södervägg. Läget är halvskuggigt, så man kan egentligen plantera samma växter som passar på österväggen med morgonsol, men här är några fler exempel.

Humle 

Humle (Humulus lupulus) är en härdig, snabbväxande och anspråkslös slingerväxt som ger fin grönska. Den klarar magra förhållanden men växer bäst i en näringsrik, fuktighetshållande jord. Eftersom plantan vissnar ner på hösten, och växer upp på nytt på våren, täcker den inte spaljén förrän en bit in på sommaren. Humle kan bli 6 – 10 meter hög och slingrar sig runt växtstödet. Den är härdig i hela Sverige, till och med i fjällregionen. Guldhumle ’Aureus’, med limegröna blad, är dock inte fullt lika härdig och inte heller lika starkväxande som vanlig humle.

Vill man ha en snabbväxande klätterväxt kan man välja humle. Guldhumle 'Aureus' är inte lika starkväxande, men får en underbar gyllene färg. Foto: Susanna Rosén

Kameleontbuske 

De gröna bladen skiftar i rosa och vitt och är den främsta anledningen till att man odlar växten. Om plantan står för skuggigt kan bladen förlora sina färger och bli helgröna. Kameleontbusken (Actinidia kolomikta) är en buske, men med så långa grenar att man kan binda upp unga skott mot en spaljé och använda den som klätterväxt. Utan uppbindning håller den sig inte fast. Den växt vi odlar som prydnad är egentligen en hanplanta av minikiwi, och honsorter av minikiwi, som ’Paula’ och ’Anna’, ger skörd med en kameleontbuske som partner. Den är härdig till zon 5 och kan bli 3 – 4 meter hög.

Vildvin 

Vildvin (Parthenocissus) är starkväxande och kan med tiden klä in hela husfasader. Det finns flera olika arter med snarlikt utseende, men med lite olika bladform och sätt att klättra på. Rådhusvin Parthenocissus tricuspidata ’Veitchii’ (zon 3) får hela, vinlika blad med tre bladspetsar, medan klättervildvin P. quinquefolia (zon 5) och engelmannsvin P. quinquefolia var. engelmannii (zon 5) har femdelade blad. Alla tre klättrar med häftskivor som sitter ytterst på klängena och som suger sig fast vid underlaget. Bladen får en härligt lysande rödorange höstfärg; starkast i ett soligt läge. Plantorna blir 6 – 10 meter höga.

Kameleontbuske har sina flerfärgade blad och klättervildvinet erbjuder en brinnande färgprakt på hösten. Foto: Susanna Rosén

Klätterväxter för norrläge – jämnare temperatur

På norrsidan är det skyddat, eftersom temperaturskillnaden mellan dag och natt inte är lika stor. Här, på skuggsidan, kan man välja mellan olika gröna, frodiga klätterväxter, exempelvis pipranka. De flesta blommande klätterväxter vill nämligen ha sol för att blomma. Undantag är klätterhortensia och skenhortensia, som får vita, luftiga blomställningar.

Klätterhortensia 

Denna klätterväxt blommar med stora vita blomflockar också på husets norrsida, och klättrar med sugrötter som sätter sig fast och därmed också kan skada underlaget. Då är det bättre att låta plantan klättra på ett stort träd eller något annat oömt underlag. Klätterhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) kan bli 4 – 7 meter hög och är härdig till zon 4. En snarlik klätterväxt, som också klättrar med sugrötter, är skenhortensia Schizophragma hydrangeoides, zon 3 (ev 4). Den är inte lika storvuxen och trivs bäst i en kemiskt sur jord (med lågt pH-värde).

Murgröna 

Murgröna (Hedera helix) suger sig fast med sugrötter och när man drar loss rankor från underlaget blir det ofta fula märken. Därför lämpar sig murgröna bäst om man vill gömma en ful grund eller något annat oömt ställe, eller för att klä en fristående vägg – exempelvis ett insynsskydd. De städsegröna bladen gör den något mer känslig vintertid. Murgröna klarar vintrarna upp till zon 3, och kan bli 6 – 10 m hög. Sorterna ’Grafik’, ’Huldra’ och ’Hymn’ är något härdigare, och klarar zon 4. Det är en anspråkslös växt som trivs bäst i en fuktighetshållande jord. Unga, klättrande plantor har flikiga blad. När de blir äldre får de fertila skott med rundade blad. Då klättrar plantan inte längre och ser mer ut som en buske.

Koreansk pipranka har stora blad och friskt frodigt bladverk, som ger en lummig känsla. Foto: Susanna Rosén

Pipranka 

Pipranka (Aristolochia macrophylla) är en storbladig slingerväxt med ett frodigt utseende som blir perfekt som insynsskydd. Bladen är hela och rundade, och täcker ytor väl. Blommorna är små och oansenliga. Den klarar också att växa i soliga lägen. Plantan slingrar sig runt stödet, blir 6 – 10 meter hög och är härdig till zon 5. En nära släkting är koreansk pipranka A. manshuriensis, zon 5, som är kraftigare än vanlig pipranka.

Skydda fasaden mot klätterväxter

Om man är rädd om väggarna bör man välja klätterväxter som slingrar eller behöver bindas upp. Undvik alltså klätterväxter med häftskivor eller sugrötter, som kan skada puts eller målade ytor. Dit hör bland annat klätterhortensia, murgröna och rådhusvin. Fasaden kan även påverkas av den fuktigare miljö som bildas bakom klätterväxterna, men det kan man lösa med en distans mellan spaljé och fasad. Se också till att ha en fällbar spaljé, som kan häktas av eller vikas ner när fasaden behöver målas eller putsas om. Man kan även plantera klätterväxter som vissnar ner varje vinter, som humle eller viticella-klematis, eller ha ettåriga växter.

Sätt prydande ettåriga klätterväxter som luktärter, medan du väntar på de långsammare perenna och vedartade. Foto: Susanna Rosén

Fyll på med ettåriga klätterväxter

Det finns en stor mängd ettåriga klätterväxter. Många klättrar med klängen, som luktärt, andra med omvandlade bladskaft, som krasse, medan exempelvis svartöga eller blomsterböna slingrar sig upp. Eftersom de ettåriga i regel blommar behöver de ett varmt, soligt läge för att växa snabbt och blomma ordentligt. Därför fungerar de bäst vid en öster-, söder- eller västervägg. Visst kan de växa i ett norrläge, men det är inte säkert att det blir några blommor. En riktigt snabbväxande ettåring är blomsterböna.