Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är lätt att blanda ihop jasmin och schersmin, men här reder vi ut skillnaderna mellan dem.Det är lätt att blanda ihop jasmin och schersmin, men här reder vi ut skillnaderna mellan dem.Det är lätt att blanda ihop jasmin och schersmin, men här reder vi ut skillnaderna mellan dem.
1 AV 2
2 AV 2
Det är lätt att blanda ihop jasmin och schersmin, men här reder vi ut skillnaderna mellan dem.
Foto: Shutterstock

Jasmin eller schersmin? Välj rätt växt – olika sorter för inne och ute

Många säger jasminbuske, men menar egentligen schersmin, när man syftar till den härdiga busken som är vanlig i våra trädgårdar.

Här reder vi ut vilken växt som är vad (ja, vad är egentligen skillnaden mellan jasmin och schersmin?) och namnsorter som vi kan odla både inne och ute.

Schersmin – den härdiga utomhusbusken

Schersmin Philadelphus är en stor buske med vita, ofta doftande blommor. Blommorna kan vara dubbla eller enkla, och de kommer efter syrenerna. I släktet finns många arter, namnsorter och korsningar, den vanligaste i våra trädgårdar är doftschersmin Philadelphus coronarius. Flera sorter går upp till zon 5, någon ännu högre.

Det är oftast schersmin man menar när man säger jasminbuske, för det är bara som schersminen som är den härdiga hos oss.Det är oftast schersmin man menar när man säger jasminbuske, för det är bara som schersminen som är den härdiga hos oss.Det är oftast schersmin man menar när man säger jasminbuske, för det är bara som schersminen som är den härdiga hos oss.
Det är oftast schersmin man menar när man säger jasminbuske, för det är bara som schersminen som är den härdiga hos oss. Foto: Shutterstock

Några odlingsvärda schersminsorter:

Brokschersmin Philadelphus (Purpureo-maculatus-Gruppen) 'Belle Étoile', vit stor blomma med rödlila öga, doftar gott, 1,5 m. Zon 6.
Doftschersmin Philadelphus coronarius 'Finn', väldoftande och rikblommande sort, 2-3 m hög. Zon 4 (5).
Doftschersmin Philadelphus coronarius 'Variegatus', vitbrokiga blad, doftande blommor, 1,5 m. Zon 3(4).
Guldschersmin Philadelphus coronarius 'Aureus', gulgröna blad, 2,5 m hög. Zon 4.
Kameliaschersmin Philadelphus (Virginalis-Gruppen) 'Bouquet Blanc', halvfyllda vita blommor, 1,5 m, doftande. Zon 3.
Kameliaschersmin Philadelphus (Virginalis-Gruppen) 'Schneesturm', fyllda blommor i samlade knippen, 2 m hög, doftande. Zon 4(5).
Kameliaschersmin Philadelphus (Virginalis-Gruppen) 'Snowbelle', fyllda blommor, 1,5 m hög. Zon 5.
Kameliaschersmin Philadelphus (Virginalis-Gruppen) 'Virginal', upprätt buske, 3 m hög. Doftande. Zon 5.
Norrlandsschersmin Philadelphus lewisii 'Waterton', härdig ända till zon 7. Svag doft.
Smultronschersmin Philadelphus (Lemoinei-Gruppen) 'Mont Blanc', småblommig, doftande och svagväxande. Zon 5.
Småblommig schersmin Philadelphus (Lemoinei-Gruppen) 'Avalanche', småblommig, doftande och svagväxande. Zon 3.

Tips: Är du ute efter doften ska du lukta på blommorna innan du köper, för det är inte säkert att du får en buske som doftar även om den kallas för doftschersmin i butiken.

Det finns flera dubbelblommande sorter schersminer, framför allt bland kameliaschersminerna.Det finns flera dubbelblommande sorter schersminer, framför allt bland kameliaschersminerna.Det finns flera dubbelblommande sorter schersminer, framför allt bland kameliaschersminerna.
Det finns flera dubbelblommande sorter schersminer, framför allt bland kameliaschersminerna. Foto: Shutterstock

Skötsel av schersmin

Schersminer vill ha en solig växtplats, eller möjlighet till lite vandrande skugga för att få en fin blomning. De trivs i näringsrik och väldränerad jord.

Schersminer kan ofta upplevas som risiga och bör därför gallras varje år för att blomma rikligt och bli täta. Beskärning av schersmin görs direkt efter blomningen. Vid behov kan äldre grenar gallras bort under vårvintern.

Schersminer är lättskötta och har låga krav, men kan upplevas som risiga. Ta för vana att gallra varje år.Schersminer är lättskötta och har låga krav, men kan upplevas som risiga. Ta för vana att gallra varje år.Schersminer är lättskötta och har låga krav, men kan upplevas som risiga. Ta för vana att gallra varje år.
Schersminer är lättskötta och har låga krav, men kan upplevas som risiga. Ta för vana att gallra varje år. Foto: Shutterstock

Jasmin – krukväxter för inomhusklimat

Flera olika jasminsorter finns och några av dem odlar vi som krukväxter inomhus. De är inte härdiga för att övervintra ute, men de flesta kan vi ställa utomhus under sommaren. Jasmin används för att smaksätta te, och flera sorter odlas för att utvinna eteriska oljor bland annat till parfymindustrin.

Det finns många olika sorters jasmin. De odlas som krukväxter hos oss, men går att ställa ut under sommaren.Det finns många olika sorters jasmin. De odlas som krukväxter hos oss, men går att ställa ut under sommaren.Det finns många olika sorters jasmin. De odlas som krukväxter hos oss, men går att ställa ut under sommaren.
Det finns många olika sorters jasmin. De odlas som krukväxter hos oss, men går att ställa ut under sommaren. Foto: Shutterstock

Parfymjasmin Jasminum officinale är en slingrande rumsväxt med mängder av små stjärnformade vita blommor på långa tuber. Ibland är blomknopparna rosa. Det är denna växt som kallas för "jasmine" på engelska och ger den sanna jasmindoften. Kan ställas ut på sommaren i sol till halvskugga, men skolas ut försiktigt så att inte bladen bränns och det måste vara frostfritt. För säker och rik blomning låt växten stå ute några svala höstveckor ner till +5°.

Flera olika jasminsorter. Blommorna skiljer sig åt, men de har likadana skötselkrav, och alla har den distinkta doften av jasmin.Flera olika jasminsorter. Blommorna skiljer sig åt, men de har likadana skötselkrav, och alla har den distinkta doften av jasmin.Flera olika jasminsorter. Blommorna skiljer sig åt, men de har likadana skötselkrav, och alla har den distinkta doften av jasmin.
Flera olika jasminsorter. Blommorna skiljer sig åt, men de har likadana skötselkrav, och alla har den distinkta doften av jasmin. Foto: Shutterstock

Vippjasmin Jasminum polyanthum är en slingerväxt och har vita blommor, och sorter kan ha rosa knoppar. En snabbväxande krukväxt som doftar ljuvligt och mycket. Luktjasmin Jasminum grandiflorum även den en slingrande krukväxt där blommorna är större än parfymjasmin. 

Jasminum sambac 'Grand Duke of Tuscany', den populäraste arabiska jasminen.Jasminum sambac 'Grand Duke of Tuscany', den populäraste arabiska jasminen.Jasminum sambac 'Grand Duke of Tuscany', den populäraste arabiska jasminen.
Jasminum sambac 'Grand Duke of Tuscany', den populäraste arabiska jasminen. Foto: Shutterstock

Arabisk jasmin Jasminum sambac är mer en buske än slingerväxt. Den kan som krukväxt bli upp till 2 m hög. Bladen är vaxiga och glansiga. Det finns namnsorter med olika former på blommorna. Vintertid bör arabiska jasmin stå ljust och svalt, dock inte under 15°. Vårjasmin Jasminum mesnyi har inte vita blommor utan dubbla gula, och fungerar som de andra jasminerna vi köper som rumsväxter.

Vinterjasmin Jasminum nudicaule, är cool växt, härdig i södra Sverige och blommar med gula blommor på bar kvist på vårvintern.Vinterjasmin Jasminum nudicaule, är cool växt, härdig i södra Sverige och blommar med gula blommor på bar kvist på vårvintern.Vinterjasmin Jasminum nudicaule, är cool växt, härdig i södra Sverige och blommar med gula blommor på bar kvist på vårvintern.
Vinterjasmin Jasminum nudicaule, är cool växt, härdig i södra Sverige och blommar med gula blommor på bar kvist på vårvintern. Foto: Shutterstock

En till odlingsvärd jasmin bör nämnas i sammanhanget – vinterjasmin Jasminum nudicaule. Det är en sirlig klängande växt som kräver växtstöd i form av spaljé. Vinterjasminen är unik på så sätt att den blommar med gula blommor på bar kvist på vårvintern. Endast härdig till zon 2. Placeras på skyddad växtplats intill en vägg.

Se även: