Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 4
Bjuder man in Hanna på fika eller middag sommartid så kan man vara ganska säker på att man får en bedårande bukett plockad i egna trädgården.
Foto: CAROLINE TENGEN
2 AV 4
Sommartid äts de flesta middagar här vid bordet under segelduken. Alldeles intill ligger familjens köksträdgård i praktiska pallkragar.
Foto: CAROLINE TENGEN
3 AV 4
I växthuset odlas tomater och chili. På det lilla bordet har Tage sin egna odling med tomat, basilika, dill, bönor och morötter i hink.
Foto: CAROLINE TENGEN
4 AV 4
Bästa platsen om man vill njuta av kvällssolen är här i hammocken under blåregnet.
Foto: CAROLINE TENGEN

Hanna förvandlade igenvuxna 70-talstomten till drömmarnas trädgård

Hanna och hennes man Olof har skapat en föränderlig trädgård med fin grundstruktur. Här finns mycket för barnen att upptäcka och många rofyllda sittplatser för föräldrar som vill koppla av en stund.

Cecilia Grender

Det var för drygt tolv år sedan som paret flyttade till huset med den nedgångna trädgården i villakvarteren på Eriksfält i Malmö. Många av de små villorna i området är byggda så tidigt som i början av 1900-talet. I dag ligger de omgivna av höghusområden och motorvägen mot Trelleborg ligger inte långt ifrån villaidyllen. Men när vi sjunkit ner i hammocken omgärdad av frodig grönska känns konstigt nog stad och trafik väldigt långt borta.

Hemma hos Hanna & Olof

Här bor: Hanna SJöberg med maken Olof Munther och barnen, Astrid 10 år och Tage 8 år. 

Gör: Jobbar med kulturfrågor i Malmö stad.

Var: I en villa med 600 kvadratmeter trädgårdstomt i bostadsområdet Eriksfält i Malmö.

Instagram: @tagestradgard

Pod: tradgardspodden.se

Rostigt är fint tycker Hanna. Den här lilla snigeln är gjord av I&I Christina Prütz på Öland. Foto: CAROLINE TENGEN

Igenvuxen 70-talsträdgård

Det är ingen tillfällighet att trädgården numera är en av de finaste i kvarteren. Hanna är trädgårdstokig. Hon har från början gjort allt för att få med barnen. De älskar att hjälpa till och vara med när hon påtar i trädgården.

- Det var totalt igenvuxet när vi flyttade in. Vårt hus var ett 1920-talshus som någon murat in med mexitegel på 1970-talet och trädgården var full av barrväxter. Så gissa om vi har röjt, säger Hanna och ler nöjt.

När Hanna och Olof tagit bort alla tujor mot gatan och en jättesilvergran samtidigt som kommunen tog ner tre enorma almar på grönområdet som gjorde att trädgården låg i ständig skugga, var det endast en fågelbogran och de vackra gamla fruktträden kvar. Granen som breder ut sig mitt i trädgården har fått en mjuk, rundad form och fyller sin funktion då den skymmer komposten och får barnens favorit, studsmattan, att verka mindre iögon­fallande.

Hanna gillar knastret av sten därför har de flesta av trädgårdsgångarna belagts med vit singel. Foto: CAROLINE TENGEN

Lummig trädgård med odlingar

- En period såg det mest ut som ett kalhygge. Men vi hade stora planer och för att få rätt stomme så anlitade vi trädgårdsdesignern Johanna Löwenhielm. Vi visste ganska väl hur vi ville ha det så vår önskelista till Johanna var ganska kort. Jag ville behålla fruktträden och samtidigt addera till mer ätbart, ha många mysiga sittplatser och fokusera på att göra trädgården barn­vänlig, säger Hanna.

Till en början följde Hanna och Olof planeringen slaviskt men efterhand som de lärde sig mer om trädgård så började de experimentera själva. Det minimalistiska övergick till lite mer lummighet och Hanna började fascineras av blomsterprakt. Andra trädgårdsvänner delade med sig av sina växter och Hanna tvekade inte att testa nytt. Årets projekt är att få näckrosorna att trivas i stora zinkkar.

LÄS MER: Helenes geniala knep väcker liv i trötta orkidéer

Hon tummar däremot inte på sitt fokus på en barn­vänlig trädgård med smygstigar och mycket gott och hemodlat att äta. Att ha en finträdgård som inte används är inget för Hanna. Att familjen Sjöberg-Munther tillbringar mer tid ute än inne under sommarhalvåret vittnar de många sittplatserna om. Hammocken där man kan njuta av de sista solstrålarna på dagen, matbordet under segelduken omgärdat av träramar försedda med ärgat armeringsjärn och den nya solhörnan bakom huset som minner lite om en strand vid Medelhavet, är bara några exempel.

- Att skapa många rum i trädgården har varit målsättningen från början. Sittplatserna har kommit till för att fånga solen vid olika tider på dagen och även för att kunna njuta av svalkande skugga när det blir riktigt varmt på sommaren. Min favorit är att ta med mig morgonkaffet ut och sätta mig på den svarta trädgårdsbänken som är helt skyddad från insyn av en vägg av murgröna.

I pallkragarna växer bland annat gräslök, persilja och mynta. På pergolan klänger ett blåregn som tagit nästan åtta år att få så här stort. Foto: CAROLINE TENGEN

Sammanhållen färgskala

Den lummiga och ombonade trädgården går i en sammanhållen färgskala. Vitt, blått och rosa står fint mot allt det gröna och det vita huset. De välkrattade singelgångarna är kantade med ärgade järnkanter för att ge en tydlig avgränsning mellan gång och plantering. Hela tomten är dessutom omgärdad av ett svart staket som ger en tydlig inramning och lyfter fram grönskan. För att snabbt få höjd på trädgården har Olof byggt flera träramar med armeringsjärn som klätterstöd åt murgröna, klematis och rosor.

- Det roliga är att vi fått trädgården så föränderlig. Vissa saker får man jobba mer för än andra och den riktiga lummigheten har det tagit tid att åstadkomma. När man sitter här mitt i grönskan är det ibland svårt att förstå att vi bor mitt i stan!

Ett vackert fågelbad är ett välkommet inslag för småfåglarna när det är ont om vatten i naturen. Det här har Hanna köpt på I&I Christina Prütz på Öland. Foto: CAROLINE TENGEN

Bloggar och poddar om trädgård

Numera är Hanna mer eller mindre en trädgårds­veteran. Det började med en välbesökt trädgårdsblogg, därefter drev hon Trädgårdspodden tillsammans med väninnan Åsa och nu har hon tusentals följare på sitt Instagram "tagestradgard". Att dela med sig av träd­gårdens framväxt i sociala medier har gett flera nya trädgårdsvänner och en mängd uppslag och idéer. Dessutom har familjen hunnit med att ha öppen visning i tre säsonger av "Tusen trädgårdar". I år har Trädgårds­riket uppehåll så är du nyfiken på att besöka Hanna och hennes familj så får du satsa på den 1 juli 2018, då de hoppas på att kunna vara med igen.

LÄS MER: Bloggar du måste följa om du gillar trädgård 

Rostig prydnad från I&I Christian Prütz på Öland. Foto: CAROLINE TENGEN
Äppelträden är av sorten Ingrid Marie. Foto: CAROLINE TENGEN
Rabatten som syns genom armeringsjärnet går i blå nyanser. Foto: CAROLINE TENGEN
Rosen 'Rhapsody in Blue'. Foto: CAROLINE TENGEN
Inspirerade av japanska trädgårdar skapade Hanna och Olof sin egen lilla solhörna. Här inramat som ett rum med hjälp av pilmatta och ramar av armeringsjärn. Trampstenar i betong som Olof själv gjutit. Solstolar Spaghetti från Fiam. Kvadratiskt svart parasoll från Grythyttan. Foto: CAROLINE TENGEN
I rabatten växer röd solhatt och blå bolltistel. Trädet till vänster är ett silverpäron, även känt som nordens olivträd. Foto: CAROLINE TENGEN
Den låga perennen Hosta är en favorit. Foto: CAROLINE TENGEN
Den lilla sittplatsen kom till samtidigt som familjen blev med studsmatta. Perfekt plats för en kopp kaffe samtidigt som man kan ha uppsikt över barnen. Foto: CAROLINE TENGEN

 

LÄS MER: Edward Blom visar upp nya villalivet – kolla in hans härliga bilder