1 av 10: Kicki grupperar gärna snygga prylar, som här vid sommarlunchen där hon dukat med gröna föremål. Foto: Helena Blom
2 av 10: De vackra pardörrarna i originalfärg har Kicki köpt på auktion. Foto: Helena Blom
3 av 10: Kicki serverar lunch­drycken ur en fin glasburk. Foto: Helena Blom
4 av 10: På insidan av entrén möts man av ett pampigt arrangemang av stora, vackra urnor fyllda med olika växter. Foto: Helena Blom
5 av 10: Även solsängarna vid poolen omgärdas av täta, vackra buskar och härliga växter i krukor. Foto: Helena Blom
6 av 10: Under päronträdet på baksidan av huset har Kicki hängt upp ett stort våningsfat med grovt rep, som blev till ett svävande bord. På våningsfatet samsas kaffe muggar, skålar och örter. Foto: Helena Blom
7 av 10: En vacker gruppering med patina passar fint bland grönskan. Foto: Helena Blom
8 av 10: En av uteplatserna har stilrena möbler helt i betong. Gruset och betongmöblerna är vackra mot den gröna, tätväxande häcken som vetter mot gatan. Foto: Helena Blom
9 av 10: En marmorskiva inropad på auktion gör snickar­bänken till det perfekta arbetsbordet. De gröna keramikskålarna och den stora korgen kommer från loppisar. Foto: Helena Blom
10 av 10: Den stora, rymliga pergolan på den ena kortsidan av huset fungerar som ett extrarum långt in på hösten. Foto: Helena Blom

Hon har en oslagbart fin trädgård mitt i stan

I Kickis trädgård i centrala Borlänge är det lätt att trivas. Varenda liten vrå är kreativ och nytänkande.

Här finns ingen rädsla för att sticka ut – förändringar görs när andan faller på.

Det är en vacker sommardag och vi åker genom ett villaområde i centrala Borlänge för att hälsa på hemma hos Kicki Bergsten. Plötsligt tornar den välkomnande entrén upp sig framför oss. Det är en pampig, hög, svart vägg av lockpanel med inbyggda antika pardörrar. Innanför möts man av Kickis och Ronnies trivsamma villa och deras gröna trädgård.

 

LÄS OCKSÅ: Odla i pallkrage – så här gör du

Mest gröna växter i trädgården

Huset, som ligger på en hörntomt vid en återvändsgränd, köptes av familjen 1979. Då var trädgården i stort sett obefintlig och var allt annat än ett grönt paradis. Den har hunnit genomgå en hel del förändringar under årens lopp och det är först nu Kicki känner att hon har hittat hem, både när det gäller stil och valet av växter.

I dag omges hela trädgården av en hög, vacker häck och trädgården består mestadels av växter åt det gröna hållet: vackra buskar, bambu och olika gräs. Dessa är framför allt väldigt lättskötta men även vackra att se på och allt matchas snyggt med sten, grus och betong. Här och var finns skärmväggar i svart som delar upp trädgården i olika rum och matchar snyggt mot fasaden på huset, vilket fick sin svarta färg långt innan det blev trendigt.

 

LÄS OCKSÅ: Testa dig själv – är du ett proffs eller katastrof i trädgården?

Svart är en favoritfärg

Svart är en färg Kicki flitigt har använt sig av ända sedan 70-talet. Hon beskriver färgen som varm och ombonad och har till och med lyckas få det svarta att smälta in fint även i trädgården.

Hon berättar om sin första lägenhet där väggarna i hallen målades svarta. Sedan dess har det svarta alltid funnits med i Kickis och Ronnies hem.

När Kicki visar oss runt i trädgården tar hon fram lite bröd ur ett skåp på trappen och på några sekunder har hela den stenlagda gången fyllts av både småfåglar och kajor.

– Vi är måna om alla djur som håller till här och en del av fåglarna är nästan handtama, berättar hon och kastar i väg lite bröd.

 

LÄS OCKSÅ: 9 tips du måste ha om du vill ha pool i trädgården

På baksidan finns en pool

Under det enorma päronträdet på baksidan av huset är det skugga större delen av dagen. Där har Kicki på fiffigt vis hängt upp ett stort våningsfat med grovt rep, som blev till ett svävande bord. Runt omkring har hon placerat ut lämpliga stolar. Här kan man slå sig ner och pausa med en kopp kaffe i svalkande skugga.

Alldeles ovanför ligger en av altanerna och på den här sidan har paret byggt en pergola i svart som fungerar som ett extra rum långt in på hösten.

Altanen fortsätter runt huset och på baksidan finns en pool. Kicki berättar att här har Ronnie sin favoritplats, nämligen den stora grillen och sommarköket. Som avlastningsbord har Kicki använt sig av en snygg gammal snickarbänk och ovanpå den lagt en stor marmorskiva som är perfekt att förbereda sommarens bufféer på.

Dagen till ära har Kicki och Ronnie förberett en sommarlunch under det stora äppelträdet. Ett stort bord i metall har dukats upp med personliga, vackra bruks­föremål i grön keramik och glas, det mesta inhandlat på auktioner och loppisar. Kicki bjuder på lunch och dryck serverad ur en stor, vacker glasburk.

Snart finns det plats för ännu mer avslappnat umgänge i den härliga grönskan. Kicki och Ronnie står i start­groparna att göra en relaxavdelning med bad i den bortre hörnan i trädgården.

 

Av: Susanne Kings

 

LÄS OCKSÅ: 15 fina utemöbler till din trädgård

Hemma hos Kicki och Ronnie

Bor i centrala Borlänge

Här bor: Kicki, 62, och Ronnie, 65, med sina två hundar Morten och Esther.

Gör: Kicki är nöjesproducent på Kickis nöje & programproduktion, maken Ronnie är pensionerad.

Huset: Ett trähus i Borlänge, 160 kvadrat­meter stort, byggt 1942.

Aktuellt just nu