Hemma hos Anna är trädgården grön året om
Anna är landskapsarkitekt och uppväxt intill den vackra slottsparken Sofiero utanför Helsingborg. Med utgångspunkt i sin bakgrund har hon skapat en trädgård för en utesäsong som varar året om hemma i huset i Ramlösa.
När Anna och hennes familj flyttade in i huset för fem år sedan var hela uppfarten som en leråker.
- Trädgården bestod egentligen mest av en gräsmatta och muren mot grannen på baksidan av huset höll på att rasa. Visserligen var trädäcket byggt men det tog över hela trädgården, så vi har smalnat av det något, säger Anna.
De har i princip bara behållit trädäcket, ett gammalt knotigt äppleträd och en uppväxt bokhäck. Hela vintern det år som familjen flyttade in ägnade Anna åt att rita och planera trädgården. En viktig del var att planera in belysningen redan i ett tidigt skede. Trädgårdssäsongen 2013 användes sedan åt att anlägga projektet.
LÄS OCKSÅ: Så inreder du med gröna växter i hela huset – rum för rum
Anna och hennes man Daniel gifte sig året innan de flyttade in, under ett träd på Fredriksdals trädgård i Helsingborg. Nu var de precis i begrepp att bilda familj och ville ha en trädgård som inte krävde allt för mycket skötsel. Därav alla marktäckare och lättskötta växter som skuggröna, gullgröna, japansk starr och flocknäva. Anna har inga behov av några rariteter i rabatterna men erkänner att hennes stora dröm är en riktigt stor tomt med en rejäl köksträdgård.
- Trädgård ska vara kul och lustfyllt och får inte kännas som något betungande. Både hus och storlek på tomt passar vårt liv just nu och jag satsar hellre på att göra en mindre trädgård som fungerar för ett uteliv året runt än en jättetomt som jag inte hinner med.
Det är i slutet av oktober när vi besöker Annas trädgård. Färgpaletten är höstig - mörkt gröna toner, alla nyanser av brandgult och dämpade röda färger, från purpur till blodrött. Vi omges av väggar med grönt som Anna har byggt av avenbokshäckar, spaljéer med frodig murgröna och högväxt bambu. Organiska material som smågatsten i lagda gångar, mjukt trä på uteplatsen och blomsterbäddar av cortenstål utgör en fin kontrast till grönskan. Anna visar oss runt i den 700 kvadratmeter stora trädgården.
LÄS OCKSÅ: Bo i en villa på taket – med egen trådgård
Vi möter en personlig blandning av trädgårdskonst, växtlighet och många trevliga sittplatser att slå sig ner på. Och som pricken över i är allt belyst på ett sätt som väcker lusten att vara utomhus trots att det är snart är kväll.
- Att jobba med rätt belysning gör att man kan njuta av trädgården från vardagsrummet på kvällen, säger Anna och visar in oss i det vitputsade huset.
- Vi har inte beckmörkt utanför våra fönster någonstans här hemma. Jag har satsat mycket på utblickar från huset.
- Det är lika viktigt sommar som vinter, säger hon.
På våren ser man den blommande magnolian från sovrumsfönstret och på hösten och vintern kan man blicka ut på blomsterbäddar med rhododendron och vintergrönt gräs från tv-soffan. I Annas trädgård finns många olika sorters utomhusbelysning. Från levande ljus i form av ljuslyktor och marschaller till pollare och väggspottar. Många av Annas trädgårdsstilleben har försetts med spotlights.
LÄS OCKSÅ: Här är världens dyraste hus – någonsin
I äppleträdet hänger en ljusslinga och i många av planteringsbäddarna med marktäckare ligger nät av ljusslingor. Eftersom Anna och Daniel anlade en trädgård från grunden har de kunnat placera ut många eluttag i rabatterna med flyttbara spots som belyser de växter som är vackrast i respektive säsong, något som Anna är mycket glad för. Framför den vitmålade trädgårdssoffan under det knotiga äppleträdet lyser höstrabatten med rosa hortensia, purpurfärgad kärleksört och mängder av dahlior som fortfarande står i full blom.
Hemma hos Anna Karlberg
Här bor: Anna Karlberg med sin man Daniel och dottern Clara samt katten Nisse.
Gör: Arbetar som landskapsarkitekt på stadsbyggnadskontoret i Helsingborg. Daniel arbetar som civilingenjör.
Var: En trädgårdstomt på 700 kvm i Ramlösa utanför Helsingborg.
Instagram: @arkitektenstradgard