1 AV 7
Frukosten kan intas på den lilla bänken på husets baksida. Hit letar sig solens strålar från tidig morgon till en bit in på ­förmiddagen.
Foto: Caroline Tengen
2 AV 7
Här blommar det långt in på hösten. Alunrotens purpurfärgade blad går ton i ton med klasar av blommande hortensia.
Foto: Caroline Tengen
3 AV 7
Arbetsbordet är ett ­praktiskt och dekorativt inslag. Anna tycker om att arbeta utomhus så planterings­bordet har blivit ett ­populärt tillhåll när hon har ett grönt projekt.
Foto: Caroline Tengen
4 AV 7
Mot en ganska intet-sägande förrådsvägg har Anna placerat ett planteringsbord fylld av frodiga ormbunkar och vintergrön murgröna. Ett nät med LED-belysning från Bauhaus skänker en stämningsfull känsla till det lilla arrangemanget. Planteringsbordet är från Hasselfors Garden.
Foto: Caroline Tengen
5 AV 7
Tillfälliga installationer med levande ljus vid speciella tillfällen kan vara effektfullt. Lyktorna med hampa­nät är från Mias trädgårdsbutik i Helsingborg.
Foto: Caroline Tengen
6 AV 7
Mot väggen på husets norra gavel växer en ­vinranka och grönkålen är dekorativ med sina ­pampiga, grågröna blad.
Foto: Caroline Tengen
7 AV 7
Anna har skapat en insynsskyddad vrå för soptunnorna med hjälp av en snygg spaljé och låtit murgrönan sprida sig.
Foto: Caroline Tengen

Hemma hos Anna är trädgården grön året om

Anna är landskapsarkitekt och uppväxt intill den vackra slottsparken Sofiero utanför Helsingborg. Med utgångspunkt i sin bakgrund har hon skapat en trädgård för en utesäsong som varar året om hemma i huset i Ramlösa.

Cecilia Grender

När Anna och hennes familj flyttade in i huset för fem år sedan var hela uppfarten som en leråker.

- Trädgården bestod egentligen mest av en gräsmatta och muren mot grannen på baksidan av huset höll på att rasa. Visserligen var trädäcket byggt men det tog över hela trädgården, så vi har smalnat av det något, säger Anna.

Så här på hösten är trädgården fylld av djupa färgtoner och prunkande grönska. Foto: Caroline Tengen

De har i princip bara behållit trädäcket, ett gammalt knotigt äppleträd och en uppväxt bokhäck. Hela vintern det år som familjen flyttade in ägnade Anna åt att rita och planera trädgården. En viktig del var att planera in belysningen redan i ett tidigt skede. Trädgårdssäsongen 2013 användes sedan åt att anlägga projektet. 

LÄS OCKSÅ: Så inreder du med gröna växter i hela huset – rum för rum

Anna och hennes man Daniel gifte sig året innan de flyttade in, under ett träd på Fredriksdals trädgård i Helsingborg. Nu var de precis i begrepp att bilda familj och ville ha en trädgård som inte krävde allt för mycket skötsel. Därav alla marktäckare och lättskötta växter som skuggröna, gullgröna, japansk starr och flocknäva. Anna har inga behov av några rariteter i rabatterna men erkänner att hennes stora dröm är en riktigt stor tomt med en rejäl köksträdgård.

- Trädgård ska vara kul och lustfyllt och får inte kännas som något betungande. Både hus och storlek på tomt passar vårt liv just nu och jag satsar hellre på att göra en mindre trädgård som fungerar för ett uteliv året runt än en jättetomt som jag inte hinner med.

Grönskan bildar en grön fond och tillsammans med det vitputsade huset med röda tegelpannor bildar det en synnerligen ­ombonad helhet. Foto: Caroline Tengen

Det är i slutet av oktober när vi besöker Annas trädgård. Färgpaletten är höstig - mörkt gröna toner, alla nyanser av brandgult och dämpade röda färger, från purpur till blodrött. Vi omges av väggar med grönt som Anna har byggt av avenbokshäckar, spaljéer med frodig murgröna och högväxt bambu. Organiska material som smågatsten i lagda gångar, mjukt trä på uteplatsen och blomsterbäddar av cortenstål utgör en fin kontrast till grönskan. Anna visar oss runt i den 700 kvadratmeter stora trädgården.

LÄS OCKSÅ: Bo i en villa på taket – med egen trådgård

Vi möter en personlig blandning av trädgårdskonst, växtlighet och många trevliga sittplatser att slå sig ner på. Och som pricken över i är allt belyst på ett sätt som väcker lusten att vara utomhus trots att det är snart är kväll.

- Att jobba med rätt belysning gör att man kan njuta av trädgården från vardagsrummet på kvällen, säger Anna och visar in oss i det vitputsade huset.

- Vi har inte beckmörkt utanför våra fönster någonstans här hemma. Jag har satsat mycket på utblickar från huset.

- Det är lika viktigt sommar som vinter, säger hon.

De flyttbara växtlådorna på hjul har Anna gjort själv och fungerar fint som rumsdelare. I dem har hon planterat en vintergrön bas av Bisset bambu, murgröna, benved, olvon och skimmia som hon sedan kompletterar med växter efter säsong. Foto: Caroline Tengen

På våren ser man den blommande magnolian från sovrumsfönstret och på hösten och vintern kan man blicka ut på blomsterbäddar med rhododendron och vintergrönt gräs från tv-soffan. I Annas trädgård finns många olika sorters utomhusbelysning. Från levande ljus i form av ljus­lyktor och marschaller till pollare och väggspottar. Många av Annas trädgårdsstilleben har försetts med spotlights.

LÄS OCKSÅ: Här är världens dyraste hus – någonsin

I äppleträdet hänger en ljusslinga och i många av planteringsbäddarna med marktäckare ligger nät av ljusslingor. Eftersom Anna och Daniel anlade en trädgård från grunden har de kunnat placera ut många eluttag i rabatterna med flyttbara spots som belyser de växter som är vackrast i respektive säsong, något som Anna är mycket glad för. Framför den vitmålade trädgårdssoffan under det knotiga äppleträdet lyser höstrabatten med rosa hortensia, purpurfärgad kärleksört och mängder av dahlior som fortfarande står i full blom.

Hemma hos Anna Karlberg

Här bor: Anna Karlberg med sin man Daniel och dottern Clara samt katten Nisse.

Gör: Arbetar som landskapsarkitekt på stadsbyggnadskontoret i Helsingborg. Daniel arbetar som c­ivilingenjör.

Var: En trädgårdstomt på 700 kvm i Ramlösa utanför Helsingborg.

Instagram: @arkitektens­tradgard

Annas tips för lyckad trädgårdsbelysning

Skapa spänning och variation genom att blanda olika sorters ljuskällor. Välj armaturer med omsorg bland pollare, spotlights, ljusslingor och ­väggbelysning.

Armaturer som sprider ljuset uppåt passar bäst i rabatter för att lysa upp träd och buskar. Var dock uppmärksam på att de inte pekar rakt mot grannens fönster och se till att det inte lyser in hos grannen när träd och buskar tappar bladen.

Försök att dela in din trädgård i olika rum och fundera på vad blicken fastnar på i slutet av de olika rummen.

Glöm inte blickfång utanför fönstren! Ljussättning utomhus är viktigt för stämningen inomhus.

Tänk på bländningsrisken och använd inte uplights längs gångar och uppfarter. Pollare som lyser neråt är lämpligare.

Glöm inte mörkret! Utan mörka partier mellan armaturerna framträder ju inte ljuset - det är mörkret mellan ljuskällorna som skapar upplevelsen.

När man ska installera armaturer som kräver 230V ska man alltid anlita en elektriker. Grävningen kan man dock fixa själv, menar Anna. De billigare 12V-armaturer som de flesta bygg­varuhus säljer kan man dock installera själv. 

Köp hellre färre armaturer och satsa på kvalitet. Man kan börja med att koncentrera sig på entréer, upp­farter och något enstaka blickfång och sedan addera fler kvalitetslampor efter hand.