1 AV 2
Spela och njut. Men bli inte arg på motspelare som krockerar dig. Läs guiden så slipper ni bråka om reglerna.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Du spelar med klubbor med olika färger (samma som ditt klot). De behöver inte vara likadana, men det är viktigt att alla spelare har klubbor av samma kvalitet.
Foto: Shutterstock

Här är de riktiga reglerna för krocket – sommarens klassiska spel

Många spelar krocket. Men hur många kan de riktiga reglerna?

Läs den här guiden så slipper du bråken på gräsmattan i sommar.

Krocket är ett av de klassiska spelen i folks trädgårdar. Man kan spela 2-6 personer på en vanlig gräsmatta. Målet är att slå sitt klot fram och tillbaka på en bana med tio bågar, längs en given rutt. Den som kommer först i mål vinner. Reglerna är hämtade från Svenska Krocketförbundets hemsida.

Är det samma regler och utrustning i hela världen?

Nej, svensk krocket skiljer sig markant från engelskt krocket. Det är andra dimensioner och material i engelsk krocket, jämfört med svensk.

I svensk krocket utgår man från att planen är lite sämre. Kloten är därför lättare. Engelsk krocket spelas på planer som är jämna som en golfgreen. Svensk krocket spelas på gräs som på en fotbollsplan.

Hur stor är en krocketplan?

Den ideala planen är platt och vågrät med tätt välklippt gräs i storlek 14x24 meter. Är inte detta möjligt anpassas planen till de proportionerna. Vid varje hörna placeras en pinne.

Vad behövs för att spela krocket?

Du behöver tio bågar, där två placeras ut i kors mitt i banan och kallas krona. Du behöver två käppar, en där matchen startar och slutar, fotkäppen. En på motstående sida där spelet vänder tillbaka, huvudkäppen.

Du spelar med klubbor med olika färger (samma som ditt klot). De behöver inte vara likadana, men det är viktigt att alla spelare har klubbor av samma kvalitet.

Klotet du spelar med är tillverkade i massivt trä eller annat material med goda stötegenskaper. 

Vem börjar spela en krocketmatch?

Deltagarna spelar i den ordning som utgångskäppen, eller fotkäppen visar uppifrån. Varje spelare får lägga sitt klot på en fots avstånd från käppen och försöka slå klotet genom första, eller helst de två första bågarna. Skulle du missa första bågen kan du ta upp klotet och starta om när det är din tur.

Följ banan i vänstervarv. Foto: Shutterstock
Du får inte sätta foten på ditt klot när du ska krockera. Foto: Shutterstock

Vad händer om jag får klotet igenom en eller flera bågar?

Du får ett extraslag när hela klotet passerat en båge i ett slag. Stannar klotet i bågen måste du slå tillbaka klotet i nästa omgång för att sedan försöka klara bågen vid ett kommande slag.

Du får inte fortsätta framåt om klotet ligger i bågen.

Den spelare som passerar två bågar i ett slag (gäller även kronan) får två extraslag. När du träffar huvudkäppen får du ett extraslag. Du kan dock ha högst två extraslag, även om du är extremt skicklig.

Slår du ut ditt klot utanför banan, flyttas ditt klot in och du förlorar de extraslag du haft.

Vad händer om mitt klot träffar ett annat klot?

Du får, om du vill, sikta på en annan spelares klot. Träffar du får du lägga ditt klot bredvid motståndarens och slå i väg det.

Obs! Du får INTE sätta ner foten på ditt klot och slå i väg motståndarens klot.

Klot som inte passerat de tre första bågarna får inte krockas eller slås bort.

Spelare får krockera så många klot i följd hen vill, men inte samma klot två gånger utan att först ha passerat en båge med sitt klot.

Vem vinner krocketmatchen?

Har du passerat alla bågar i rätt ordning ska du slå ditt klot över halva banan. Du har ett försök på dig, annars måste du slå klotet tillbaka och försöka på nytt när det är din tur. 

När du klarat slaget är du "fribrytare". För att vinna måste du som fribrytare krockera samtliga spelare som passerat tredje bågen. Sen har du två slag på dig att träffa fotpinnen. Missar du det på två slag måste du krockera alla klot en gång till.

Skulle ditt klot av någon anledning träffa fotkäppen innan du krockerat motståndaren, då räknas ditt klot som ett "dött klot" och du får börja om spelet från början.

Träffar du fotpinnen när du är på väg tillbaka måste du börja om från början. Foto: Shutterstock

Vad kostar ett krocket-set?

Det finns billiga för någon hundralapp som säljs i lågprisbutiker och på bensinmackar. Den som vill ha tävlingskvalitet är hänvisade till en enda tillverkare där ett set för fyra spelare kan kosta 14 000 kronor. 

LÄS MER: Spela kubb på riktigt – här är det rätta reglerna 

LÄS MER: 10 bästa lekarna till midsommar – passar alla