Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Fröer till växter som kommer från varmare länder behöver ofta förodlas inomhus för att hinna blomma under den svenska sommaren. Läs om tipsen nedan.
Foto: Getty Images / OJO Images RF
2 AV 2
Om du inte hinner med att förodla inomhus, välj då sorter som kan sås direkt på friland. Du kan förstås också köpa färdiga plantor.

Här är årets nya fröer – 18 ljuvliga sommarblommor

Vare sig du har en balkong, en liten kolonilott eller en stor trädgård är det roligt och lönsamt att odla sina sommarblommor från frö. Utbudet av fröer är stort och det är lätt att hitta spännande sorter på nätet eller i butikerna.

Nina Bergström

Amarant 'Garnet Red'

Amaranthus cruentus

Långa upprätta blomspiror med djupröd färg. Mycket vacker i rabatter, krukarrangemang och buketter. De färgrika småbladen kan ätas och är dekorativa i sallader. Stora blad bör anrättas i några minuter. Så inomhus i mars-april. Höjd 70 cm. Weibulls.

Aster 'King Size Apricot'

Callistephus chinensis

Extra stora, vackra pionblommande blommor. Fina i rabatter och buketter. Plocka bort vissnade blommor efter hand så gynnas fortsatt blomning. Sommaraster trivs i sol och halvskugga. Så grunt inomhus i mars-april. Weibulls.

Blomstermorot 'Dara'

Daucus carota

Dekorativa, skira flockblommor i rosa, purpur och vitt och med finflikigt bladverk väver fint ihop en blomrabatt. Funkar bra som utfyllnad i buketter. Bra växt för pollinerare, kan också torkas. Trivs bäst på lucker, sandig och mullrik jord. Tvåårig, men blommar första året om den förodlas tidigt inomhus. Blir 90 cm hög. Lord Nelson, Impecta.

LÄS MER: 10 fantastiskt vackra blommande buskar 

Så här förodlar du:

• Fröer till växter som kommer från varmare länder behöver ofta förodlas inomhus för att hinna blomma under den svenska sommaren.

• Det går att börja redan i februari och för växter som till exempel jätteverbena, chilipeppar eller pelargoner, som har lång utvecklingstid, är det nödvändigt att börja tidigt. För de flesta sommarblommor är det lagom att börja från mitten av mars till och med april. Räkna med ungefär två månader från sådd till att du kan plantera ut plantorna i trädgården.

• Du kan använda tomma mjölkkartonger eller förslagsvis de små plastbehållarna som tomater och vindruvor brukar säljas i. Allt som har en botten med hål i så inte vatten blir stående, funkar fint.

• Märk ut vad du sått med etiketter eller skriv på krukorna. Så du inte glömmer bort vad du sådde var.

• Använd såjord, den är mindre näringsrik, och bränner inte små plantor.

• Vattna igenom jorden först. Sprid ut små ljusgroende fröer på ytan, eller med ett tunt lager jord över om de inte är ljusgroende. Mylla ner större fröer ganska grunt. Trä en plastpåse över eller ställ sådderna i ett drivhus så att de inte torkar ut. Håll jorden lätt fuktig.

• När plantorna vuxit till sig ska du skola om dem i större krukor med mer näringsrik blomjord. Ställ dem ganska svalt och så ljust som möjligt.

• När frostrisken är över kan du plantera ut dina plantor. Men först ska de avhärdas. Under en veckas tid har du dem ute några timmar på dagen, gärna med odlingsväv över i början. Öka på tiden allt eftersom, tills de är vana vid sol, vind och utomhusförhållande.

• Om du inte hinner med att förodla inomhus, välj då sorter som kan sås direkt på friland. Du kan förstås också köpa färdiga plantor.

LÄS MER: Syrener i trädgården kan bli förbjudet 

Buskkrasse 'Crazy Jewel'

Tropaeolum majus

Tuff färgkombination av sorterna 'Primrose Jewel' och 'Mahogony Jewel'. Fin som kantväxt, i balkonglådor och rabatter. De dekorativa blommorna går att äta i sallader. Omogna frön kan läggas in som kapris. Trivs i mager och väldränerad jord. I alltför näringsrik jord utvecklas bladen på blommornas bekostnad. Vattna regel­bundet och ge sparsamt med näring. Blir 40 cm hög. Lord Nelson.

Kornvallmo 'Pandora'

Papaver rhoeas

Det här är en underbar kornvallmo i mörkrosa till ljusrosa med grå strimmor. Ingen blomma är den andra lik. Blomfärgen ändras gradvis under sommarens gång. Plocka och nyp bort vissnade blommor så stimulerar du till nya. Trivs i sol till halvskugga. Så direkt på friland. Blir 40 till 60 cm hög. Rara växter.

Opiumvallmo 'Laurens Grape'

Papaver somniferum

Florstunna, lila kronblad med läckert mörka skiftningar mot basen. Vacker hela säsongen, från knoppstadiet till sensommarens frökapslar. Ansa bort vissna blommor, så kommer nya blomknoppar. ­Opiumvallmo frösår sig ymnigt, så låt några frökapslar mogna fram och stå kvar. Man kan också direktså frön under sensommaren för tidigare blomning året därpå. Höjd 90 cm. Wexthuset.

Dagöga 'Bleeding Hearts'

Heliopsis helianthoides var. scabra

Foto: SARA LARSEN / SARA LARSEN

Dramatisk sensommarprakt från djupt bronsfärgad orange till eldröda blommor på mörkt vinröda stjälkar. Mycket fin i rabatt och att plocka till buketter. Förkultivera inomhus från februari. Blommar första året vid tidig sådd. Blir cirka 80 cm hög. Impecta.

Zinnia 'Forecast'

Zinnia elegans

Lila, rosa, orange, gula och enkelblommande blommar som kan dränka din trädgård i färg från mitten av sommaren till frost. Fina att plocka till buketter. Starta inomhus med för­kul-tivering cirka sex veckor före planerad utplantering. Höjden blir cirka 75 till 100 cm. Klostra.se.

Kolibrimynta 'Arizona Sunset'

Agastache aurantiaca

Ljuvlig växt med aromatiskt bladverk som doftar mint. Växtsättet är kompakt. De täta korallrosa spirorna skiftar efterhand till djupt purpurrött och mer syrenlila toner. Gillas av humlor, bin, fjärilar och andra pollinerare. Odlas som ettåring eller perenn. Blommar första året om du förkultivera inomhus från februari, toppa plantorna så blir de buskigare. Cirka 30 cm hög. Impecta.

Zinnia 'Zinderella Purple'

Zinnia elegans

Zinnian gör sig lika bra i grönsakslandet tillsammans med lök, kål och potatis kanske, som i rabatten. Den här har en läcker purpurlila färg och tätt fyllda blommor. I zinderellaserien finns flera färgkombinationer i rosa och ljust gult. Plocka gärna till buketter. Förkultivera inomhus en till två månader innan utplantering. Blir cirka 60 cm hög. Rara växter.

Röd Solhatt 'Green Twister'

Echinacea purpurea

Våldsamt fin och skir sensommarperenn. De stora purpurrosa blommorna har gröna spetsar på de smala kronbladen. En av de vackraste och mest tacksamma perennerna i en oväntad färgkombination. Förkultivera inomhus. Blommar första året vid tidig sådd. Blir ungefär 100 cm hög. Impecta.

LÄS MER: Skapa rum i trädgården – stor guide med 11 fina växthus 

Zinnia 'Queeny Lime Orange'

Zinnia elegans

Häftig färgkombination av orange, limegrönt och hallonrosa med varierande teckning. Halv- till heldubbla blommor på stadiga stjälkar, enstaka enkla kan också förekomma. Snygg att plocka till buketter och i rabatten. Förodla inomhus i mars-april. Blir cirka 65 cm hög. Impecta.

Rosenskära 'Gazebo Red'

Cosmos bipinnatus

Något lägre variant av rosenskära som blommar med stora cerisrosa blommor. Perfekt för sommarblomsrabatt och till snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efter hand. Kan behöva bindas upp. Förkultiveras inomhus från februari. Blir cirka 75 cm hög. Lord Nelson, Wexthuset.

Slingerkrasse 'Yellow Troika'

Tropaeolum majus

En slingerkrasse med blommor i en intensivt gul färg med röda markeringar ut från mitten. Fin att odla i ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckare. Blir cirka 200 centimeter hög/lång. Blommorna går att äta och är dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. I alltför näringsrik jord utvecklas bladen på blommornas bekostnad. Lägg fröna i ljummet vatten 1 dygn före sådd, så gror de säkrare. Förodla inomhus två månader före utplantering. Lord Nelson.

Solros 'Double Sunking'

Helianthus annuus

Guldgula fyllda blommor på fina förgrenade stjälkar. Bra som snittblomma och ett snyggt blickfång i rabatten. Anspråkslös, men växer bättre om den får vatten och gödsel under sommaren. Förodla inomhus och plantera ut efter frost. Blir cirka 180 cm hög. Lord Nelson.

Solros 'Magic Roundabout'

Helianthus annuus

Denna solros blir bara 40 cm hög. Häftig färgsättning med ljust gula blommor som blir mer djupröda in mot mitten och det mycket mörka ögat. Ettåring som sås direkt när jorden är ungefär 15 grader. Trivs bäst i soligt läge och är lättodlad. Passar fint i rabatten, i en stor kruka eller i pallkragen. Rara växter.

Rosenskära 'Velouette'

Cosmos bipinnatus

Stilig storblommig rosenskära med ett stadigt växtsätt. Mörkt röda blommor med vita strimmor ger rabatten liv och spänning. Plantera gärna i stora grupper för bästa effekt. Förkultivera inomhus en till två månader före utplantering. Blir cirka 60 cm hög. Rara växter.

Röd Solhatt 'Magnus'

Echinacea purpurea

En klassiker i trädgården med stora, ljusrosa blommor med mörkare mitt. En sensommarblomma i perennrabatten. Stadiga och kompakta plantor för rabatter, samplanteringar och buketter. Perenn som blir 100 cm hög. Förkultivera inomhus. Kan också höstsås utomhus i krukor. Impecta.

LÄS MER: Bloggar du måste följa om du älskar trädgård 

LÄS MER: Sugen på att skaffa växthus? Här är 9 tips inför köpet 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.