Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 5
Se alla trenderna på mässan Nordiska trädgårdar
2 AV 5
Vacker uteplats. Inred uteplatsen med naturmaterial. Grovt trä, stendetaljer och rostiga krukor är hett. Så här ser det ut i montern hos In the mood på mässan Nordiska trädgårdar i Stockholm.
Foto: Susanne Ellingsworth
3 AV 5
Det är hett med "stadsodling" – att odla det du vill äta, själv hemma. Egen köksträdgård står på mångas önskelista, men att odla grönsaker och kryddor i amplar, på fönsterbänken och i krukor på balkongen räcker ganska långt.
Foto: Susanne Ellingsworth
4 AV 5
Idéträdgården hos Astrid Lindgrens Näs hette lämpligt nog "Döden, döden, döden", efter ett känt citat av den folkkära författaren. Bland spirande vårblommor fick man på en slingrande skogstig skutta över bark och jord som skulle påminna om att förmultning är en förutsättning för liv.
Foto: Susanne Ellingsworth
5 AV 5
Julrosor mitt i sommaren? Jajamän, mörka och lite dramatiska blommor gäller nu.
Foto: Susanne Ellingsworth

Här är årets hetaste trädgårdstrender

Odla på höjden och fönsterbänken. Och en skogsinspirerad gärna lättskött trädgård är några av årets hetaste trädgårdstrender.

Se tv från Nordiska trädgårdar, Nordens största trädgårdsmässa!

Susanne Ellingsworth

LEVA & BO lät sig inspireras i blomsterhavet på Nordiska trädgårdar, Nordens största trädgårdsmässa på Stockholmsmässan.

Att årets tema 2016 är "Tillbaka till naturen" märktes framför allt i idéträdgårdarna som vanligtvis är mässans mest uppskattade inslag.

 

LÄS OCKSÅ: Årets pelargon 2016!

 

Astrid Lindgrens citat

Trädgårdsmästaren Karin Eliasson från Astrid Lindgrens Näs valde att tolka årets tema som förgänglighet och deras monter hette lämpligt nog "Döden, döden, döden", efter ett känt citat av den folkkära författaren.

Bland spirande vårblommor fick man på en slingrande skogstig skutta över bark och jord som skulle påminna om att förmultning är en förutsättning för liv.

Att hämta inspiration till sin trädgård från skogen är faktiskt en av årets stora trädgårdstrender. Det gäller även uteplatsen som gärna får inredas med grovt trä, stendetaljer och rostiga krukor. Träd med vackra grenar och mörka blommor är också trendiga val till trädgården som gärna får vara lite dramatisk.

 

LÄS OCKSÅ: Odla i pallkrage – så här gör du

 

Odla ätbart stor trend

Trenden med "stadsodling" – att odla det du vill äta, själv hemma, håller i sig. Egen köksträdgård står på mångas önskelista, men att odla grönsaker och kryddor i amplar, på fönsterbänken och i krukor på balkongen räcker ganska långt.

Lättskött får trädgården gärna vara. Många med stressiga liv vill varva ner i sin trädgård som ska ha lättskötta växter. Suckulenter och andra praktiska plantor kommer stort. Till denna trend hör även robotgräsklippare och batteridrivna trädgårdsredskap, sladdlöst underlättar.

 

LÄS OCKSÅ: Odla perenner – så här sköter du om dem

 

Årets hetaste trädgårdstrender:

 1. Stadsodling. Odla ätbart som grönsaker och kryddor hemma på köksbänken.
2. Skogsinspirerad trädgård. Gärna med mörkröda blommor och uttrycksfulla bladverk.
3. Lättskött trädgård. Suckulenter och andra mer praktiska plantor gäller.
4. Odla på höjden. Amplar är hett att inreda med, både ute och inne.