En av våra främsta doftfavoriter är utan tvekan lavendel. Den är relativt enkel att odla så länge den får sol och väldränerad jord. Lavendel odlas som prydnadsväxt i trädgårdar och parker men används framför allt som kantväxt, den är jättevacker som låg häckväxt eller avdelare i örtagårdar. Och den har massor av andra trevliga egenskaper, redan på 1500-talet upptäckte man dess förmåga att lindra stelhet i leder och hjälpa mot sömnproblem och oro.
Men hur mycket kan du om blomman? Här är allt du behöver veta, oavsett du odlar egna eller inte:
1. Motverkar mal
Förr i världen la man små broderade lavendelpåsar i linneskåpen för att ge en härlig doft till linnet och för att motverka mal, något som fungerar än i dag. Man brukade även sy in lavendel i kläderna för att hålla loppor och löss borta, och när kvinnorna gick till kyrkan ingick alltid lavendel i en bukett de hade med sig för att lukta på under gudstjänsten.
2. Sedan 1400-talet
Lavendel odlas och är härdig upp till södra Norrland, men kan ibland påträffas helt vild i Sydsverige. Arten kommer från Medelhavsområdet och de största odlingarna finns i Frankrike, Provence, Spanien och Ungern. Lavendel spreds med munkar i Europa på 1000-talet och har sedan dess odlats i klosterträdgårdar. I Sverige har den odlats sedan 1400-talet och blommar i juli-augusti.
LÄS OCKSÅ: 12 saker du inte visste om pioner
3. Löser sömnproblem
Har man sömnproblem kan man ta 1-4 droppar lavendelolja på en sockerbit eller 1 droppe på huvudkudden, eller fylla kudden med lavendelblommor. Man kan också droppa olja i vattnet i en doftlampa någon timme innan sänggående.

Foto: Pernilla Sjöholm
4. Odling
Lavendel bör odlas på ett soligt ställe, gärna på en sluttning eller lite upphöjd, samt öppet och luftigt för att inte svampsjukdomar ska dyka upp. Jorden ska helst vara sandjord med kalk och genomsläpplig. Står lavendel i lerig jord kommer den ha svårt att överleva våra vintrar, särskilt om den står på plan mark där vattnet samlas.
5. Braständare
Inte alla vet att torkade lavendelstjälkar är utmärkta som braständare. Lägg de vissnade eller torkade stjälkarna i brasan. En bonus är att det kommer dofta gott.
6. Till maten
Lavendel brukar räknas till kryddväxterna och de flesta vet att man kan göra te av den. I Sydeuropa används bladen även för att krydda kött, särskilt vilt. Blommorna kan smaksätta örtgelé, vinäger, skorpor eller kakor. Men ta sparsamt av lavendel, så att det inte smakar tvål. Lavendelblommor kan också kanderas.

Foto: Pernilla Sjöholm
LÄS OCKSÅ: Experten: kantareller och smultron är rekordtidiga i år!
7. Parfym under antiken
Redan under antiken, långt innan deodoranter och badsalter fanns, använde romarna blommorna som parfym och tillsats i tvättvattnet. Lavendeloljan, som utvinns ur blommorna, och används främst vid tillverkning av parfym, eau-de-cologne samt tvål i dag. Du kan även skörda blomskotten och använda till lavendelpåsar och potpurrier!
8. Bra för huden
Har du känslig hud kan du använda blommorna till hud- och ansiktsvatten. Det stimulerar nämligen celltillväxten och är dessutom bra mot finnar. Lavendel innehåller en eterisk olja som ökar blodgenomströmningen i huden. Därför används den i många hudvårdspreparat.
9. Ettusen ton olja
Enligt den brittiska botanikern Mabberley (1997) produceras omkring 1000 ton lavendelolja per år av kommersiella odlare. Bland annat i I Provence odlas lavendel på stora fält för den franska parfymindustrins räkning.
10. Lugnar oro
En blandning av torkade lavendelblommor kan användas som lugnande vid oro, yrsel och migrän. Till exempel kan man göra sitt eget lavendelte (2 dl hett vatten över 2 tsk lavendelblommor och låt dra 5 minuter). Man kan i flera böcker läsa att 6 droppar olja i badvattnet lugnar oroliga barn så de somnar lättare.
LÄS OCKSÅ: Så anlägger du en vild sommaräng i sommar
11. 30 olika arter
Lavendel (Lavandula angustifolia) har 30 arter. Lavandula kommer från latinets lavare (tvätta), lavandum (till att tvätta). Namnet är medeltida och syftar på att den användes i badet. Angustifolia betyder smalbladig och kommer av latinets angustus (smal) och folium (blad).

Foto: Pernilla Sjöholm
12. Lindrar smärta
Lavendel anses vara kramplösande, urindrivande och kan lindra vid diarré och irriterad mage och tarm. Den kan också användas som sårmedel, och då den retar huden och ökar blodgenomströmningen funkar det även som smärtlindring vid ryggskott, andra muskelsmärtor och reumatiska besvär. Oljeessensen är också antiseptisk, lugnande och lindrande vid insektsbett och mindre brännskador. Har du huvudvärk kan du stryka en droppe olja på tinningen för lindring.
13. Sjukdomar
När det är regnperioder kan lavendel angripas av gråmögel, särskilt efter blöta vintrar. Lavendel är känsliga för långa, blöta höstar och vårar och kan ruttna om det blir för blött, vilket är den vanligaste anledningen till att man tar kål på dem. Men allra besvärligast är spottstrit och larver av nattfjärilar. Spola av med vatten och duscha sedan med en lösning av växtsåpa.
LÄS OCKSÅ: Plantera blommor? Låt stjärnorna guida dig!
14. Myter
Det finns flera myter om lavendel. Till exempel att man ska gnida in ett brev till någon man håller kär med lavendel så ska denne bli förälskad när den får det. Strör man lavendelblommor i huset så kommer det alltid vara fred i huset. Och om man bär lavendel på kroppen under midsommarnatten så kan man se feer.
15. Skötsel
För att få en fin och jämn buske ska man klippa ned minst hälften varje år. Men gör det inte för tidigt eftersom plantan kan frysa sönder om det skulle bli många kalla nätter efter klippning. April när det börjat växa brukar vara lagom, sedan kan man beskära en gång till efter blomningen i augusti. Vill du kan du ta sticklingar så får du flera buskar helt gratis.
Källa: Alltomträdgård.se, Odla.nu, Alternativ.nu, Den virtuella floran