1 av 2: Beskärning är en förutsättning för att träd och buskar ska hålla formen och må bra. Foto: Istock
2 av 2: Så gott som alla träd och buskar mår bäst av att bli beskurna på sensommar och höst. Foto: Istock

Guide: Så beskär du dina buskar och träd

Att beskära träd och buskar kan tyckas simpelt. Men för bästa möjliga reslutat finns en hel del att tänka på. 

Så för att undvika de enkla misstagen kan det vara värt att läsa på lite. 

Lovisa Dahlström

Glada träd och buskar är förutsättningen för en grönskande trädgård, och det gäller att ta hand om växterna med kärlek. 

Beskärning av träd och buskar är lite av en förutsättning för att de faktiskt ska trivas över tid.  

Genom åren har rekommendationerna kring beskärning skiftat. Många begrepp och föreställningar har ställts på ända – speciellt när det gäller vilken tid på året arbetet ska utföras. 

Från början var det i stort sett bara vårvintern som gällde, med den enkla förklaringen att det oftast är då trädgårdsmästaren har mest tid. Jorden är ändå frusen och ingenting växer. Men för växternas del är det inte optimalt! 

Risk för blödning på våren 

Efter forskning och försök har det alltså visat sig att det här inte alls är en bra tidpunkt. För en hel del växter är vårbeskärning till och med direkt olämplig på grund blödningsrisk. 

När trädgårdsmästarna talar om blödning är det så klart inget riktigt blod det handlar om. Men på våren är savflödet rikt i växternas vävnader. Och då grenar och kvistar klipps bort bildas svårläkta sår. När saven läcker ut riskerar den bli grogrund för angrepp såsom svamp och röta. 

Björk och lönn är typiska blödare, men det finns många fler som man ska undvika att beskära på våren.

När ska man beskära träd och buskar? 

Så gott som alla träd och buskar mår bäst av att bli beskurna på sensommar och höst. Ett uttryck i beskärningssammanhang är JAS som står för juli, augusti, september. JAS gör det enkelt att komma ihåg när sax och sekatör ska plockas fram. 

Så vad gör sensommaren optimal? 

Jo, för det första är savflödet inte lika omfattande. Det är dessutom fortfarande full fart på tillväxten, vilket gör att skadorna efter beskärningen snabbt läker ut och saven torkar. 

Så gott som alla träd och buskar mår bäst av att bli beskurna på sensommar och höst. Foto: Istock

Växterna som ska JAS-beskäras 

De växter som absolut bör beskäras under sommaren är avenbok, björk, bok, hästkastanj, kinesträd, körsbär, lönn, magnolia, mullbär, näsduksträd, sibiriskt korkträd, snöflockbuske, tulpanträd och valnöt.

Sett till klätterväxter är fembladig akebia (Akebia quinata), kiwi och kameleontbuske, klätterhortensia, pipranka, prydnadsvin och vinranka exempel på då beskärning ska ske under JAS. 

Beskära träd och buskar på våren 

Om man absolut ändå vill beskära på förvåren så går det dock oftast bra. Frukträd som äpple och päron tål exempelvis att beskäras på våren. Det kan dessutom vara lättare då träden saknar löv. 

Beskärning av sommar och höstblommande prydnadsbuskar gör man också bäst på vårvintern innan knopparna svällt. Buskarna behöver underhållsbeskäras för att behålla en vacker form och fortsätta vaxa. 

Rosor och klängväxter som klematis är ytterligare exempel då våren lämpar sig.  

Beskär dock aldrig om temperaturen understiger 10 grader. 

LÄS MER: Så förbereder du trädgården inför vintern  

Hur beskär man träd och buskar?

En viktig sak att tänka på är att inte kapa grenen rakt av. Då finns det risk att stumpar bildas i kronan till ingen nytta alls. Trädet blir dessutom fult och kan ge fäste för sjukdomar. 

När du ska korta ner – beskär i stället precis ovanför en kvist. Kvisten kan då bilda en naturlig fortsättning på grenen. 

I augusti är det läge att korta ner nya skott – så kallad pincering. Foto: Shutterstock

Se upp för vattenskott

Ytterligare något som trädgårdsmästare ofta pratar är vattenskotten som skjuter upp efter tidigare beskärning.

Fruktträd, inte minst äpple och päron, som beskurits under flera år tenderar att skjuta mängder med dessa, långa raka årsskott som växer fram på stammen och grenarna. 

Vattenskotten är ett tecken på att trädet beskurits för hårt och är i dålig balans, så håll koll och se det som en varning! 

På sensommaren är de mjuka, så passa på att ta bort dom då. Om de är många, ta inte alla på en gång utan välj ut häften och ta resten året därpå. 

Fintrimma och stimulera tillväxt med pincering 

I augusti är det läge att korta ner nya skott – så kallad pincering. Detta görs för att stimulera tillväxt och görs på sensommar medan de fortfarande är mjuka. Skotten kortas ner till ungefär hälften eller upp till två tredjedelar. 

LÄS MER: När bladlössen invaderar – så enkelt blir du av med de äckliga krypen

LÄS MER: Bästa knepen för att bli av med mördarsniglar för gott 

Aktuellt just nu