Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grilla – här är allt du måste veta om grillning

Grilla – det är något de flesta älskar.

Men vilken grill är bäst, ska du använda kol eller briketter, får du verkligen grilla på balkongen och hur gör du egentligen rent grillgallret på bästa sätt?

Här är allt du behöver veta om grillning!

Foto: GETTY IMAGES

1. Klotgrill passar de flesta

En kolgrill av klottyp  är bäst – om du inte bara ska grilla snabbgrillad mat typ mindre korvar. Värmen under en klotgrills lock ger en jämnare tillagning av maten när det gäller tjockare biffar, grillspett och annat som behöver mer  än bara några minuter på  grillen.

Sätt på locket direkt efter att du lagt maten på grillen. Lyft sedan av locket när det är dags för vändning av maten. När marinad och annat fett droppar ned i kolet/briketterna slår det inte upp eldsflammor som i en öppen grill. Köttet får därmed inte lika lätt en sotig och bränd yta. Mmm gott!

 

Foto: GETTY IMAGES

2. Grilla på balkongen – är det tillåtet?

Det finns ingen specifik lag som reglerar vad man får och inte får göra på balkongen, det råder helt enkelt delade meningar om vad som gäller. Men så finns det så klart vissa riktlinjer. 

Så här är det: Bor du i bostadsrättsförening kan föreningen besluta om specifika regler, till exempel om grillning på balkongen. I hyresrätter är det hyresvärden som bestämmer vad som gäller vid grillning. Det är så klart viktigt att kolla upp detta – dels på grund av säkerhet, men också på grund av respekt för övriga i lägenhetshuset.

Här kan du läsa mer om vad som gäller om att grilla på balkong.

 

Foto: GETTY IMAGES

3. Göra rent grillgallret

Rengöra grillgallret kan vara tufft. Men det behöver inte vara särskilt svårt. Här är tre av våra bästa tips: 

 

1. Rengör med lök

Ta en halv lök och gnid in grillens galler. Det löser upp beläggningar och kommer ge en smak av lök nästa gång du grillar. Går lättare om grillen är lite varm.

2. Bränn bort

Stjärnkocken och grillproffset Niklas Ekstedt gör aldrig ren grillen direkt efter grillning. Han väntar i stället till nästa gång och lägger på gallret när grillen är riktigt varm så smutsen får brännas sönder. Sedan är det bara att skrapa rent gallret med en stålborste.

3. Dagg

Lägg grillgallret i gräset när du har grillat och det fortfarande är varmt. Låt sedan ligga över natten så kommer daggen att lösa upp smutsen. Skölj av gallret och skrubba om det behövs, innan solen torkat upp dagget i gräset.

Här hittar du ännu fler tips på hur du rengör grillgallret.

 

 

Foto: GETTY IMAGES

4. Grillkol eller grillbriketter?

Kolgrillen drivs av grillkol eller grillbriketter. Kostnaden  är cirka 25-40 kronor per påse och den räcker till  ungefär fyra grillningar. Grillkol  är gjort av trä  medan grillbriketter  är gjort av komprimerat koldamm.

Grillkolen är billigare än briketterna och producerar snabbare en bra glöd. Men de har kortare hållbarhet på grillen. Vid grillning av större köttbitar eller till större sällskap är briketter därför att föredra. Dock producerar briketter mer aska och tar längre tid på sig att åstadkomma en bra glöd.

 

Foto: GETTY IMAGES

5. Engångsgrill – så fungerar den

Enkla engångsgrillar blir allt populärare. Fördelen är det låga priset, från 20 kronor, och att de är väldigt lätta att frakta – det är bara att ta en i näven.

En engångsgrill är smidig att ta med på picknicken, men grillresultatet blir sällan lika bra som i en riktig grill.

Många av engångsgrillarna har liten grillyta och brinner ut ganska snabbt. Vissa kan dessutom vara krångliga att få ingång.

 

Foto: GETTY IMAGES

6. Kolgrill – så fungerar den

Kolgrillen kan tändas på  olika sätt. Att spruta på  tändvätska, låta den torka in, och sedan tända på  med tändsticka eller tändare,  är det vanligaste. Men tändvätskan kan ge en bismak till maten om du börjar grilla för tidigt och  är heller inte speciellt miljövänlig.

Ett miljövänligare alternativ är stearinbaserat tändpapper – bryt två till fyra strimlor tändpapper och sprid över kolbädden, tänd sedan på papprets rivna kant. Tändkuber och braständare ger heller ingen bismak till maten. Kuberna är dock inte så miljövänliga på grund av paraffininnehållet.
Eltändare och skorstenständare är ytterligare tändningsalternativ.

 

Foto: GETTY IMAGES

7. Så startar du grillen bäst 

För bästa glöden ska kolet/briketterna läggas som i en pyramid i grillskålen innan antändningen. I en 47-centimeters grill  är det lagom med 35-45 stycken kol/briketter. I en 57-centimeters grill kan du ha 45-55 stycken kol/briketter.

När elden slocknat och det börjat glöda är det dags att sprida ut kolet/briketterna runt om i skålen. Vänta sedan till den riktiga glödbädden kommer, och kolet/briketterna är täckta av en gråaktig aska, innan du lägger på det som ska grillas. Då blir resultatet bäst. Räkna med att det tar en halvtimme innan du kan inleda grillningen av maten på kolgrillen.

 

Foto: Getty Images

8. Gasolgrill – så fungerar den

Gasolgrillen drivs med gasol, en brandfarlig vätska av propanvätena propan och butan. Räkna med en kostnad för gasolen på cirka 1 500 kronor per säsong vid normal användning. Räkna också med att gasolgrillen kan väga en hel del, upp till 100 kilo om den är av värstingsort. Visserligen dras grillen på hjul, men det kan ändå bli fråga om tunga lyft när du ska förflytta den.

Gasolgrillen ska vara placerad så att det inte finns något brännbart material inom 60 centimeter från grillen på grund av den öppna lågan.

 

Foto: Getty Images

9. Så sköter du om gasolgrillen

Skötseln av en gasolgrill kan vara relativt krävande. Detta eftersom fett och matrester inte förbränns på samma sätt som i en kolgrill.

Kolla innan du köper hur krävande just den gasolgrillen är i rengöring. Däremot är det lätt att reglera temperaturen och därmed grilleffekten på en gasolgrill. Och det finns ingen risk för att någon tändvätska ska påverka matens smak.
En annan fördel är att grillningsprocessen går fort. Grillen går igång direkt och du ställer in temperaturen.

 

Foto: GETTY IMAGES

10. Elgrill – så fungerar den

Elgrillar drivs av elektricitet (stick in kontakten i uttaget bara). Den är den miljövänligaste typen av grill och det enda grillalternativet för personer i lägenhet med balkong.

En elgrill blir snabbt varm och du kan själv reglera temperaturen. Dessutom ger en elgrill inte ifrån sig något matos vilket gör det möjligt att grilla i hyreshus. Frånvaron av oset innebär också att den där riktiga grillkänslan få svårt att infinna sig.

Läs också: Det visste du inte att du kunde göra med folie