Stort test: De 9 bästa robotgräsklipparna
Robotgräsklippare har funnits sedan 1990-talet och även om efterfrågan vuxit starkt de senaste åren var det först under 2013 som den fick sitt genombrott. Åtminstone vad gäller efterfrågan.
Det explosiva intresset tog tillverkarna på sängen och många modeller sålde slut tidigt i säsongen. 2014 kom det stora genombrottet.
Den här sommaren kommer robotgräsklipparna bli en vanlig syn i trädgårdarna.
Som konsument har man idag en rad olika modeller och märken att välja mellan. I vårt test av robotgräsklippare har vi testat 9 av marknadens främsta modeller för att ta reda på hur de presterar.
Läs också: Allt du behöver veta om robotgräsklippare
Robotgräsklippare kostar uppåt 25 000 kronor
De bästa robotgräsklipparna har en riktigt bra prestanda, men smakar det så kostar det och toppmodellerna kostar uppåt 25 000 kr. Har man en lättklippt och inte alltför stor gräsmatta klarar man sig däremot med betydligt enklare modeller för runt 10 000 kronor.
Det är dock stor skillnad mellan en budget- och en premium-robotgräsklippare och i många svenska trädgårdar räcker det inte med en budgetmodell för att få jobbet gjort ordentligt.
Dyra robotgräsklippare presterar inte alltid bättre
Vi har bedömt robotgräsklipparna och betygsatt dem efter funktionalitet, effektivitet, tillförlitlighet och design i förhållande till prislappen. Alla modeller förväntades prestera väl, men de dyrare modellerna förväntades prestera bättre än de billigare.
Vi har bara inkluderat robotgräsklippare som uppfyller branschens grundläggande säkerhetskrav. Därför har vi valt att inte inkludera de kinesiska "varuhus"-modellerna Greenmate (i Sverige såld av Biltema) och Worx Landroid (tidigare såld av Coop).
Testet visade att en dyrare robotgräsklippare generellt har högre prestanda än en billigare, men inte alltid.
Köpa robotgräsklippare – tänk på klippytan
Det är heller inte säkert att en robotgräsklippare med hög teoretisk prestanda lever upp till denna i praktiken. Man ska alltså inte stirra sig blind på specifikationer, som hur många kvadratmeter klippyta en robotgräsklippare teoretiskt klarar. Desto viktigare är robotgräsklipparens tillförlitlighet och hur lång avgränsningskabel basstationen stöder, då det snarare är dessa faktorer som avgör hur stor klippyta den klarar.
För att kunna ge köpråd till våra läsare oavsett storleken på plånboken har vi delat in testets kandidater i tre olika prisklasser och utnämnt en vinnare i varje prisklass enligt följande:
Budget: upp till 12 000 kronor
Mellan: ca 12 000-18 000 kronor
Premium: över 18 000 kronor
Så gjorde vi testet
Vi lät vårt testteam bedöma hur väl robotgräsklipparna klippte gräset, framförallt med hänsyn till hur de klarade av olika typer av prövningar, exempelvis:
Ojämn och brant terräng.
Vanligt förekommande hinder, ex. träd, buskar, rötter, gångar, rabatter, sandlådor, gungor och studsmattor
Besvärligt underlag, ex. lösjord/sand, nyplanterat gräs, barr-, löv- och kottansamlingar
Utmanande klippytor, ex. smala passager, flaskhalsar, spetsiga hörn, hinderrika hörnområden, sekundärytor
Långt, grovt och vått gräs
Vi bedömde klippresultatet direkt efter klippning men främst efter en tids regelbundet klippande.
Varje modell testades på flera olika testbanor – dvs. gräsmattor – som var och en bjöd på sin unika typ av utmaningar. Vi noterade hur ofta, var och varför varje robotgräsklippare blev ståendes, samt vilka följder detta fick på klippresultatet. Vidare bedömde vi egenskaper som säkerhet, klippteknik, klipphastighet, buller, design och användarvänlighet.