Sköt om din trädgård - och öka värdet på huset

Värt att vårda. Enligt en undersökning från Husqvarna kan en prydlig trädgård öka värdet på ditt hus med upp till 13 procent.

Värt att vårda. Enligt en undersökning från Husqvarna kan en prydlig trädgård öka värdet på ditt hus med upp till 13 procent.

Foto: Leif Gustafsson

En välplanerad och välskött tomt kan öka värdet på din bostad med hundratusentals kronor.
Och du behöver inte göra några större investeringar för att få resultat.
Allra högst värderar svenskarna en frodig gräsmatta.

Andra har också läst

Att renovera och finputsa sin bostad invändigt inför en försäljning har blivit en själv­klarhet. Men många glömmer att man med små medel kan uträtta underverk utanför husets väggar.
Enligt en färsk undersökning från Husqvarna, Global garden report, genomförd i nio länder, kan en prydlig trädgård öka värdet på ditt hus med 13 procent. Det motsvarar 260 000 kronor för en genomsnittlig villa värd två miljoner.

Främst vill vi ha en fin gräsmatta, utrymme för umgänge samt fina stenbeläggningar - men kunskapen om hur man förverkligar sina önskemål är det sämre ställt med.
Trädgårdsarkitekten Monica Hedlund anlitas ofta av villaägare som inte vet hur de ska ta tag i oredan utanför.
Hennes främsta råd är inte sällan mycket grundläggande.
- Man kommer långt med att rensa och röja upp. Se om du har gropar som behöver fyllas igen och om man borde slänga ut lite gräsfrön. Glöm inte heller gödseln, som finns att köpa i trädgårdsbutiken.

Det är ofta detaljerna som avgör helhetsintrycket - men i en övervuxen och dåligt planerad trädgård försvinner de i virrvarret.
- Låt inte allt bara flyta ihop. Se över ogräs, sly och vissna blommor och försök få fram trädgårdens egna linjer, tipsar Monica Hedlund.
Ett effektfullt sätt att skapa balans i trädgården är att anlägga en uteplats - och mödan som läggs på bygget tjänar du igen genom att slippa gräsklippning.
- Uteplatsen blir som ett litet lättskött byggnadsverk som kommer hålla i många, många år. Och det ökar absolut tomtens värde, säger Monica Hedlund.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer