1 av 2: Har du fått mystiska ringar på grämattan, så kallade häxringar? Foto: Wikipedia.org
2 av 2: En sägenomspunnen företeelse som sägs komma från älvornas dans. Hur undviker man att få häxringar och vad gör man om man får dem? Läs nedan! Foto: Getty Images

Se upp – mystiska ringen i gräsmattan är en häxring

Har du också fått mystiska ringar i gräsmattan som du inte blir av med?

En sägenomspunnen företeelse som sägs komma från älvornas dans.

Hur undviker man att få häxringar och vad gör man om man får dem?

Plötsligt en dag upptäcker man konstiga ringar i gräsmattan och förstår inte vad det är eller hur de uppstod. Det har hänt ganska många som kliat sig i huvudet. För nog ser de mystiska ut. Och hur blir man av med dem är den stora frågan?

Häxringen sades ha uppstått efter älvornas dans eller en UFO-farkost

Det heter häxringar och googlar man på ämnet visar det sig att mycket mystik råder kring fenomenet och att det är en sägenomspunnen företeelse. Andra benämningar på samma fenomen är älvringar, häxdans och älvdans. Förr sa man, och det finns säkert de som tror på det även i dag, att ringen uppstod där älvorna hade dansat och gräset dött av slitage. Det finns till och med de som trott/tror att det varit ett UFO-besök.

LÄS OCKSÅ: Mystiska sagohuset har övergetts – kan nu bli ditt! 

Foto: Getty Images

Kan vara flera meter och växer med 15-50 centimeter per år

Häxringar består av dött gräs, grönare gräs och/eller hattsvampar, och de vanligaste är nejlikbroskskivlingen, Marasmius oreades, och jättetrattskivlingen, Leucopaxillus giganteus, men man kan även hitta champinjoner, musseroner och röksvampar. 

En häxring kan vara flera meter i diameter och den vidgas med 15-50 centimeter per år och mycelen kan gå så djupt ned som 150 centimeter i marken under ringen. Varför det bildas en ring beror på att svamparna sprider sitt mycel, rötterna, radiellt utåt när de börjar växa på en ny plats. Häxringar är vanligast i äldre gräsmattor och återfinns oftare på lätta än styva jordar.

LÄS OCKSÅ: Mullvad i trädgården – så här blir du av med den 

Foto: Wikipedia.org

Gräset kan både förtvina och bli extra kraftigt

Inne i själva ringen blir växtligheten ofta svag och förtvinar. Varför har man inte riktigt kunna klarlägga men en teori är att svampens underjordiska rottrådar förändrar jordens genomsläpplighet för vatten. Det man vet med säkerhet är att svampen släpper ifrån sig ämnen som är skadliga för gräsets rötter och tar all näring. 

Men gräset kan också bli extra kraftigt, för när mycelet har vuxit vidare kommer det gamla mycelet som är på insidan av ringen att dö och då frigörs näring till gräset. Det bildas en kraftig tillväxt och frisk grön färg men ofta har gräset ersatts av ogräsplantor. 

Gör man inget åt det så kommer de att utvidgas för varje år

Dessa häxringar är inte vackra, men de påverkar olika, och de värsta svamparna dödar till och med gräset. Gör man inget åt det så kommer de att utvidgas för varje år. Svamparna kommer dit för att det är dålig näringsbalans i gräsmattan i kombination med torka. 

I första hand ska man gödsla och kalka regelbundet för att minska antalet svampkroppar. Detta eftersom att om gräsmattan växer tätt kommer svampen få det svårare att klara sig. 

LÄS OCKSÅ: Veronicas smarta tips gör att dina djur aldrig mer får fästingar  

Foto: Wikipedia.org

Bra att bryta symbiosen mellan eventuella träd och svampen

Har man träd så hittar de lättare näring om man gödslar och kan då avsluta samarbetet med svampen vilket gör att svampen också får svårare att klara sig. De är nämligen i symbios då träden producerar kolhydrater till svampen och svampen hjälper träden att ta upp näringsämnen ur marken.

Men ringarna kan också dö om mycelet möter en sten eller annan ogynnsam mark, och det händer att en ring försvinner utan någon rimlig förklaring. 

Så här bekämpar du häxringar i gräsmattan:

1. Gödsla och kalka

Har du redan fått häxringar kan du göra hål ner i marken där det inte finns något gräs. Ett bra tips är att ta en grävgrep som du trampar ned i marken och vickar fram och tillbaka, även minst 30 centimeter utanför ringen. Därefter löser du upp gräsmattegödsel i en hink eller kanna och häller ut i ringen. Då kan gräset åter börja konkurrera med svampmycelet. Upprepa behandlingen några gånger under juli-augusti. Vill man kan man även hälla ned kalk i hålen som också motverkar svampen. Tänk dock på att inte gödsla med kväve senare än i början av augusti på grund av risken för angrepp av gråmögel.

LÄS OCKSÅ: Annelies smarta ”uppfinning” håller alla getingar borta i trädgården 

Foto: Getty Images

2. Behandla med en annan svamp

Du kan också tillsätta en annan svamp som konkurrerar ut svampen som bildar häxringar. En så kallad nyttosvamp som du kan vattna ut är Binab-T.

3. Byt plats på svamparna

Ett till sätt som ibland fungerar är att gräva upp en bit från en häxring och gräva ned den i annan häxring och vice versa. Byter man plats på bitarna på olika ställen så kommer svamparna att konkurrera med varandra och, har du tur, bli så svaga att gräset återigen kan ta över. Men det måste vara från olika häxringar. 

4. Gör hål och vattna ofta

Foto: Getty Images

Man kan också bara testa att göra hål i jorden både utan- och innanför ringen med en grep och sedan vattna. Gör du det dagligen i några veckor så kommer det bli lättare för vattnet att tränga sig ned. För att göra det mer effektivt kan man blanda i en lösning med 2 matskedar Atamon (konserveringsmedel) i tio liter vatten.   

5. Gräv bort infekterad växtmassa

Detta kan vara svårare eftersom mycelen ibland går väldigt djupt ned i jorden. Gräv ur häxringen till 20 centimeters djup och 40 centimeter på var sida om ringen. Fyll sedan med ny jord som du sår eller täcker med färdigt gräs. Viktigt att lägga all infekterad jord på komposten så det inte sprids!

LÄS OCKSÅ: Så får du den finaste gräsmattan i hela kvarteret 

5. Så nytt gräs kommande säsong

Foto: Getty Images

Det är också viktigt att komma ihåg är att kommande vår efterbehandla områdena genom att så nytt gräs på de kala fläckarna. Efter det ska man gödsla och vattna regelbundet. Tänk även på att se till att eventuella stubbar och trädrötter noggrant tas bort.

Fakta häxringar

Det finns tre typer av häxringar: 

De som dödar eller svårt skadar gräset.

De som stimulerar grästillväxten.

De som inte påverkar gräset.

Det är den första som skapar de stora problemen, och i den finns tre zoner:

1. En yttre zon med stimulerad grästillväxt.

2. En zon innanför med dött gräs, ofta med hattsvampar.

3. En inre zon med stimulerad gräsväxt, ibland ersatt av ogräsväxter.

Källa: Algomin.se, Växteko.nu, Wikipedia.org. Alltomträdgård.se, Hemtrevligt.se, Jp.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande