1 av 4: Så får du en jämn och tät gräsmatta
Ta aldrig bort mossan, gödsla kontinuerligt under hela säsongen och klipp gräsmattan två gånger i veckan, är några av trädgårdsmästaren Anna Theorins proffs-tips. Läs mer nedan!
2 av 4: Ta aldrig bort mossan, gödsla kontinuerligt under hela säsongen och klipp gräsmattan två gånger i veckan, är några av trädgårdsmästaren Anna Theorins proffs-tips. Läs mer nedan! Foto: Fotolia
Efter en lång vinter är gräsmattan inte vad den brukar vara vid den här tiden. Läs här hur du ska göra för att få den så här fin...
3 av 4: Efter en lång vinter är gräsmattan inte vad den brukar vara vid den här tiden. Läs här hur du ska göra för att få den så här fin... Foto: Getty Images
Ja, det går att rädda en sliten och ihålig gräsmatta.
4 av 4: Ja, det går att rädda en sliten och ihålig gräsmatta. Foto: Getty Images

Så påverkas din gräsmatta av den sena våren

Många säger att det här är den längsta vintern de någonsin har varit med om. 

Även om våren börjat komma på många ställen är det fortfarande snö på andra. 

Hur påverkas din gräsmatta av den sena våren? Och vad ska man göra? 

Vi har pratat med trädgårdsmästare Anna Theorin som ger sina bästa tips!

Har vi någonsin varit med om en så sen vår och en så lång vinter? De flesta tror inte det. Bor man riktigt långt norrut kan det till och med finnas snö kvar på vissa ställen fortfarande. 

– Jag har helt ärligt aldrig varit med om en så lång vinter! Men nu har våren kommit till Göteborg i alla fall, säger trädgårdsmästare Anna Theorin när vi pratar med henne om gräsmattor.

LÄS MER: Fröbomber och gerilla odlingar – det alla senaste inom plantering 

Trädgårdsmästare Anna Theori. Foto: Privat

Så lagar du en sliten och ihålig gräsmatta

Nu är vi många som längtar efter att ta hand om trädgården och våra gräsmattor. Men hur har den egentligen påverkats av den sena våren och långa vintern? Och är det något speciellt man ska tänka på? 

– Det som påverkar gräsmattan mest är att man går mer på den nu, eftersom det varit och är en längre period utan gräs, säger Anna. Gräsmattan blir sliten och går sönder, det kan bli upptrampade stigar och håligheter, och man måste laga den lite mer. 

Foto: Fotolia

Köp "dressjord" och stöd-så

Vad man gör då är att införskaffa så kallad ”dressjord” som man sedan krattar ut på de skadade platserna. 

– Sedan sår man nytt gräs där, det kallas för att stöd-så, säger Anna. I övrigt är det inget som påverkar gräsmattan annorlunda oavsett lång eller kort vinter. De flesta gräsmattor klarar en så här lång och jobbig vinter, det är mest tråkigt för oss människor. 

LÄS MER: Kirskål – så slipper du det så hatade ogräset

Foto: Fotolia

Använd hönsgödsel – helt naturligt, utan gifter och billigt

Kan man hjälpa gräsmattan på annat sätt?

– Det är alltid bra om man gödslar gräsmattan, efter att man räfsat och plockat bort pinnar, löv och annat skräp. Jag brukar alltid använda hönsgödsel, det är både naturligt, helt utan gifter och dessutom billigt. Det fungerar jättebra och då behöver du inte oroa dig för att eventuella djur ska få i sig gifter, säger Anna. 

En annan viktig sak: om du har fått mossa på gräsmattan, vilket är mycket vanligt, ska du absolut inte kratta bort den eller använda mossrivare påpekar Anna.

”Då kommer gräset att konkurrera ut mossan helt och hållet”

Foto: Fotolia

– Då sprids den ännu mer! Vad du ska göra är att gödsla kontinuerligt under hela säsongen och klippa gräsmattan två gånger i veckan, säger Anna. Då kommer gräset så småningom att konkurrera ut mossan helt och hållet. Det är det enklaste och mest naturliga sättet att bli av med mossa på. 

– Har man fått mossa på skuggiga ställen ska man också ”dressa” jorden där, kratta ut den och stöd-så med en gräsförblandning som är framtagen för skuggiga platser. 

LÄS MER: Nya trenden, släng inte ogräset – ät dig frisk!  

Foto: Fotolia

Expertens viktigaste tips:

Riv/ta ALDRIG bort mossa.

Glöm inte att vattna under torrperioder. 

Gödsla regelbundet och tänk på att göra det innan regn kommer, annars får man vattna direkt efteråt så att gödslet sjunker in i jorden. 

Klipp gräsmattan två gånger i veckan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!