Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Färdig. Gräsmattan är trädgårdens kanske viktigaste golv, som gjord för bara sommarfötter. Enklast är att satsa på färdig gräsmatta. Det är lätt och som belöning får man snabbt en fin, tät, mjuk, grön matta som blir lättare att hålla efter än en sådd. Nu, på våren, eller i augusti - september, då det ofta regnar, är bästa tiden att lägga ny gräsmatta.Färdig. Gräsmattan är trädgårdens kanske viktigaste golv, som gjord för bara sommarfötter. Enklast är att satsa på färdig gräsmatta. Det är lätt och som belöning får man snabbt en fin, tät, mjuk, grön matta som blir lättare att hålla efter än en sådd. Nu, på våren, eller i augusti - september, då det ofta regnar, är bästa tiden att lägga ny gräsmatta.Färdig. Gräsmattan är trädgårdens kanske viktigaste golv, som gjord för bara sommarfötter. Enklast är att satsa på färdig gräsmatta. Det är lätt och som belöning får man snabbt en fin, tät, mjuk, grön matta som blir lättare att hålla efter än en sådd. Nu, på våren, eller i augusti - september, då det ofta regnar, är bästa tiden att lägga ny gräsmatta.
STEG 1. Grunden viktigast.Ju bättre underlaget är förberett, desto finare kommer din gräsmatta bli. Och desto mindre underhåll kommer den att kräva. Den tid du lägger ner på förarbetet kommer du att få igen flera gånger om.Marken ska vara fri från ogräs, rötter, kvistar och stenar. Använd inte jordfräs om du har gott om fleråriga ogräs för då slår den rötterna i småbitar, och du kommer att få mer ogräs. Det rena underlaget är livsviktigt för den nya gräsmattans etablering. Läggs den ut på ogräsbemängd jord eller på gammal gräsmatta kommer den nya gräsmattan dö.STEG 1. Grunden viktigast.Ju bättre underlaget är förberett, desto finare kommer din gräsmatta bli. Och desto mindre underhåll kommer den att kräva. Den tid du lägger ner på förarbetet kommer du att få igen flera gånger om.Marken ska vara fri från ogräs, rötter, kvistar och stenar. Använd inte jordfräs om du har gott om fleråriga ogräs för då slår den rötterna i småbitar, och du kommer att få mer ogräs. Det rena underlaget är livsviktigt för den nya gräsmattans etablering. Läggs den ut på ogräsbemängd jord eller på gammal gräsmatta kommer den nya gräsmattan dö.STEG 1. Grunden viktigast.Ju bättre underlaget är förberett, desto finare kommer din gräsmatta bli. Och desto mindre underhåll kommer den att kräva. Den tid du lägger ner på förarbetet kommer du att få igen flera gånger om.Marken ska vara fri från ogräs, rötter, kvistar och stenar. Använd inte jordfräs om du har gott om fleråriga ogräs för då slår den rötterna i småbitar, och du kommer att få mer ogräs. Det rena underlaget är livsviktigt för den nya gräsmattans etablering. Läggs den ut på ogräsbemängd jord eller på gammal gräsmatta kommer den nya gräsmattan dö.
STEG 2. Kratta ut ojämnheter - jordlagret ska vara perfekt.Eventuella ojämnheter ska bort. 15 centimeter av det översta jordlagret ska helt enkelt vara perfekt. Ju bättre kontakt med underlaget som mattan får, desto snabbare etablerar den sig.Jorden ska vara sandblandad, särskild gräsmattejord finns att köpa men även vanlig, ogräsfri plantjord fungerar bra. Gräsmattejord säljs dels i storsäck, dels på flak per ton.Har du lerjord ska den förbättras med åtta millimeter grov sand. För fin sand och din lerjord kommer istället att bli ännu hårdare.Sandjord kan förbättras med torv. Välj då torv som inte behöver vattnas innan den grävs ner.Det översta lagret ska bestå av 5-10 centimeter bra jord. Den ska inte vara nygödslad, och ingen gödsel få heller ligga på ytan. Då kommer gräsmattan att brännas.STEG 2. Kratta ut ojämnheter - jordlagret ska vara perfekt.Eventuella ojämnheter ska bort. 15 centimeter av det översta jordlagret ska helt enkelt vara perfekt. Ju bättre kontakt med underlaget som mattan får, desto snabbare etablerar den sig.Jorden ska vara sandblandad, särskild gräsmattejord finns att köpa men även vanlig, ogräsfri plantjord fungerar bra. Gräsmattejord säljs dels i storsäck, dels på flak per ton.Har du lerjord ska den förbättras med åtta millimeter grov sand. För fin sand och din lerjord kommer istället att bli ännu hårdare.Sandjord kan förbättras med torv. Välj då torv som inte behöver vattnas innan den grävs ner.Det översta lagret ska bestå av 5-10 centimeter bra jord. Den ska inte vara nygödslad, och ingen gödsel få heller ligga på ytan. Då kommer gräsmattan att brännas.STEG 2. Kratta ut ojämnheter - jordlagret ska vara perfekt.Eventuella ojämnheter ska bort. 15 centimeter av det översta jordlagret ska helt enkelt vara perfekt. Ju bättre kontakt med underlaget som mattan får, desto snabbare etablerar den sig.Jorden ska vara sandblandad, särskild gräsmattejord finns att köpa men även vanlig, ogräsfri plantjord fungerar bra. Gräsmattejord säljs dels i storsäck, dels på flak per ton.Har du lerjord ska den förbättras med åtta millimeter grov sand. För fin sand och din lerjord kommer istället att bli ännu hårdare.Sandjord kan förbättras med torv. Välj då torv som inte behöver vattnas innan den grävs ner.Det översta lagret ska bestå av 5-10 centimeter bra jord. Den ska inte vara nygödslad, och ingen gödsel få heller ligga på ytan. Då kommer gräsmattan att brännas.
STEG 3. Ska kännas stadigt.Packa och vält jorden tills den känns "stadig".STEG 3. Ska kännas stadigt.Packa och vält jorden tills den känns "stadig".STEG 3. Ska kännas stadigt.Packa och vält jorden tills den känns "stadig".
STEG 4. Lägg gräset direkt.När gräsmattan levereras, ta genast bort remmar eller annat skyddsomslag och lossa så att minst hälften av pallarna är uppdelade. Försök att få leveransen placerad så nära den yta du ska lägga som möjligt. Att lägga själva gräset är inte jobbigt, utan det är att bära rullarna.STEG 4. Lägg gräset direkt.När gräsmattan levereras, ta genast bort remmar eller annat skyddsomslag och lossa så att minst hälften av pallarna är uppdelade. Försök att få leveransen placerad så nära den yta du ska lägga som möjligt. Att lägga själva gräset är inte jobbigt, utan det är att bära rullarna.STEG 4. Lägg gräset direkt.När gräsmattan levereras, ta genast bort remmar eller annat skyddsomslag och lossa så att minst hälften av pallarna är uppdelade. Försök att få leveransen placerad så nära den yta du ska lägga som möjligt. Att lägga själva gräset är inte jobbigt, utan det är att bära rullarna.
STEG 5 Börja längst en kant.Börja lägga längst en kant, och där du sedan kan jobba dig utåt. Det vill säga samma teknik som när man målar golv, du ska inte "måla" in dig.Ju mindre man går på den utlagda gräsmattan desto bättre. Det är lätt att hantera gräsrullarna, lägg rullen på "startplatsen" och rulla ut. Skulle de komma lite snett är det enkelt att skjuta dem på plats. Nu känner man verkligen att det är en matta man lägger, som en vanlig inomhusmatta man lägger på plats.STEG 5 Börja längst en kant.Börja lägga längst en kant, och där du sedan kan jobba dig utåt. Det vill säga samma teknik som när man målar golv, du ska inte "måla" in dig.Ju mindre man går på den utlagda gräsmattan desto bättre. Det är lätt att hantera gräsrullarna, lägg rullen på "startplatsen" och rulla ut. Skulle de komma lite snett är det enkelt att skjuta dem på plats. Nu känner man verkligen att det är en matta man lägger, som en vanlig inomhusmatta man lägger på plats.STEG 5 Börja längst en kant.Börja lägga längst en kant, och där du sedan kan jobba dig utåt. Det vill säga samma teknik som när man målar golv, du ska inte "måla" in dig.Ju mindre man går på den utlagda gräsmattan desto bättre. Det är lätt att hantera gräsrullarna, lägg rullen på "startplatsen" och rulla ut. Skulle de komma lite snett är det enkelt att skjuta dem på plats. Nu känner man verkligen att det är en matta man lägger, som en vanlig inomhusmatta man lägger på plats.
STEG 6. Lägg kanterna enligt tegelstensprincipen.Det är tegelstensprincipen som gäller. Kortsidornas kanter ska inte ligga i linje, utan vara förskjutna. Vid kortsidorna, är mattan i regel som torrast och ligger kortsidorna i rak linje dras intrycket ner rejält.STEG 6. Lägg kanterna enligt tegelstensprincipen.Det är tegelstensprincipen som gäller. Kortsidornas kanter ska inte ligga i linje, utan vara förskjutna. Vid kortsidorna, är mattan i regel som torrast och ligger kortsidorna i rak linje dras intrycket ner rejält.STEG 6. Lägg kanterna enligt tegelstensprincipen.Det är tegelstensprincipen som gäller. Kortsidornas kanter ska inte ligga i linje, utan vara förskjutna. Vid kortsidorna, är mattan i regel som torrast och ligger kortsidorna i rak linje dras intrycket ner rejält.
STEG 7. Börja vattna tidigt.Börja vattna de partier som kan vattnas så snart det är möjligt utan att det stör det fortsatta arbetet.STEG 7. Börja vattna tidigt.Börja vattna de partier som kan vattnas så snart det är möjligt utan att det stör det fortsatta arbetet.STEG 7. Börja vattna tidigt.Börja vattna de partier som kan vattnas så snart det är möjligt utan att det stör det fortsatta arbetet.
STEG 8. Kantbeskär allra sist.Ta all extra kantbeskärning sist. Det är tuffarna än man tror att skära av mattan. Restbitarna kan du använda och fylla ut vid rabattkanter till exempel. Tänk också på att gräsmattan kommer att växa mera i ytterkanterna, där jorden oftast är lösare. Med tiden drar sig gräsmattan in i rabatterna. Spara ut en rejäl marginal så slipper du kantskära första året.STEG 8. Kantbeskär allra sist.Ta all extra kantbeskärning sist. Det är tuffarna än man tror att skära av mattan. Restbitarna kan du använda och fylla ut vid rabattkanter till exempel. Tänk också på att gräsmattan kommer att växa mera i ytterkanterna, där jorden oftast är lösare. Med tiden drar sig gräsmattan in i rabatterna. Spara ut en rejäl marginal så slipper du kantskära första året.STEG 8. Kantbeskär allra sist.Ta all extra kantbeskärning sist. Det är tuffarna än man tror att skära av mattan. Restbitarna kan du använda och fylla ut vid rabattkanter till exempel. Tänk också på att gräsmattan kommer att växa mera i ytterkanterna, där jorden oftast är lösare. Med tiden drar sig gräsmattan in i rabatterna. Spara ut en rejäl marginal så slipper du kantskära första året.
STEG 9. Vattna direkt efter läggning.Direkt efter läggning ska mattan vattnas - och det rejält. Det är oerhört viktigt för rotutvecklingen att man den första veckan vattnar den nylagda mattan minst två timmar varje dag. Vattnet ska tränga genom mattan och en bra bit ner i jorden.Vid soligt och blåsigt väder är det extra viktigt att vattna. Kontrollera att spridaren når att vattna ytterkanterna.Undvik att gå på den nylagda gräsmattan.STEG 9. Vattna direkt efter läggning.Direkt efter läggning ska mattan vattnas - och det rejält. Det är oerhört viktigt för rotutvecklingen att man den första veckan vattnar den nylagda mattan minst två timmar varje dag. Vattnet ska tränga genom mattan och en bra bit ner i jorden.Vid soligt och blåsigt väder är det extra viktigt att vattna. Kontrollera att spridaren når att vattna ytterkanterna.Undvik att gå på den nylagda gräsmattan.STEG 9. Vattna direkt efter läggning.Direkt efter läggning ska mattan vattnas - och det rejält. Det är oerhört viktigt för rotutvecklingen att man den första veckan vattnar den nylagda mattan minst två timmar varje dag. Vattnet ska tränga genom mattan och en bra bit ner i jorden.Vid soligt och blåsigt väder är det extra viktigt att vattna. Kontrollera att spridaren når att vattna ytterkanterna.Undvik att gå på den nylagda gräsmattan.
STEG 10. Kontrollera.Efter 1 vecka. Lyft försiktigt upp en bit och kontrollera om rötterna har börjat utvecklas. De ska då ha börjat växa ner i underlaget, det vill säga gräsmattan ska ha börjat växa sig fast! De nya rötterna är vita.Partier som ligger i skugga kommer att rota sig lite senare än de som har sol 4-5 timmar per dag.Fortsätt att vattna gräsmattan, minst tre gånger per vecka vid mulet väder, varje dag vid torrt och soligt väder. Tänk på att blåst snabbt torkar ut gräset.Efter 2 veckor. Tål mattan att man går lite på den. Fortsätt att vattna gräsmattan regelbundet.Efter 3-4 veckor. Fortsätt att regelbundet vattna gräsmattan.STEG 10. Kontrollera.Efter 1 vecka. Lyft försiktigt upp en bit och kontrollera om rötterna har börjat utvecklas. De ska då ha börjat växa ner i underlaget, det vill säga gräsmattan ska ha börjat växa sig fast! De nya rötterna är vita.Partier som ligger i skugga kommer att rota sig lite senare än de som har sol 4-5 timmar per dag.Fortsätt att vattna gräsmattan, minst tre gånger per vecka vid mulet väder, varje dag vid torrt och soligt väder. Tänk på att blåst snabbt torkar ut gräset.Efter 2 veckor. Tål mattan att man går lite på den. Fortsätt att vattna gräsmattan regelbundet.Efter 3-4 veckor. Fortsätt att regelbundet vattna gräsmattan.STEG 10. Kontrollera.Efter 1 vecka. Lyft försiktigt upp en bit och kontrollera om rötterna har börjat utvecklas. De ska då ha börjat växa ner i underlaget, det vill säga gräsmattan ska ha börjat växa sig fast! De nya rötterna är vita.Partier som ligger i skugga kommer att rota sig lite senare än de som har sol 4-5 timmar per dag.Fortsätt att vattna gräsmattan, minst tre gånger per vecka vid mulet väder, varje dag vid torrt och soligt väder. Tänk på att blåst snabbt torkar ut gräset.Efter 2 veckor. Tål mattan att man går lite på den. Fortsätt att vattna gräsmattan regelbundet.Efter 3-4 veckor. Fortsätt att regelbundet vattna gräsmattan.
Gödsling. Två veckor efter första klippningen är det dags att gödsla gräsmattan, med antingen särskilt gräsmattegödsel eller med benmjöl. Vattna rejält i samband med gödslingen så att mattan inte får brännskador.Gödsling. Två veckor efter första klippningen är det dags att gödsla gräsmattan, med antingen särskilt gräsmattegödsel eller med benmjöl. Vattna rejält i samband med gödslingen så att mattan inte får brännskador.Gödsling. Två veckor efter första klippningen är det dags att gödsla gräsmattan, med antingen särskilt gräsmattegödsel eller med benmjöl. Vattna rejält i samband med gödslingen så att mattan inte får brännskador.
1 AV 13
Så får du en jämn och tät gräsmatta
2 AV 13
Färdig. Gräsmattan är trädgårdens kanske viktigaste golv, som gjord för bara sommarfötter. Enklast är att satsa på färdig gräsmatta. Det är lätt och som belöning får man snabbt en fin, tät, mjuk, grön matta som blir lättare att hålla efter än en sådd. Nu, på våren, eller i augusti - september, då det ofta regnar, är bästa tiden att lägga ny gräsmatta.
Foto: Victor Burnside / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
3 AV 13
STEG 1. Grunden viktigast.Ju bättre underlaget är förberett, desto finare kommer din gräsmatta bli. Och desto mindre underhåll kommer den att kräva. Den tid du lägger ner på förarbetet kommer du att få igen flera gånger om.Marken ska vara fri från ogräs, rötter, kvistar och stenar. Använd inte jordfräs om du har gott om fleråriga ogräs för då slår den rötterna i småbitar, och du kommer att få mer ogräs. Det rena underlaget är livsviktigt för den nya gräsmattans etablering. Läggs den ut på ogräsbemängd jord eller på gammal gräsmatta kommer den nya gräsmattan dö.
Foto: Kerstin Engstrand
4 AV 13
STEG 2. Kratta ut ojämnheter - jordlagret ska vara perfekt.Eventuella ojämnheter ska bort. 15 centimeter av det översta jordlagret ska helt enkelt vara perfekt. Ju bättre kontakt med underlaget som mattan får, desto snabbare etablerar den sig.Jorden ska vara sandblandad, särskild gräsmattejord finns att köpa men även vanlig, ogräsfri plantjord fungerar bra. Gräsmattejord säljs dels i storsäck, dels på flak per ton.Har du lerjord ska den förbättras med åtta millimeter grov sand. För fin sand och din lerjord kommer istället att bli ännu hårdare.Sandjord kan förbättras med torv. Välj då torv som inte behöver vattnas innan den grävs ner.Det översta lagret ska bestå av 5-10 centimeter bra jord. Den ska inte vara nygödslad, och ingen gödsel få heller ligga på ytan. Då kommer gräsmattan att brännas.
Foto: Kerstin Engstrand
5 AV 13
STEG 3. Ska kännas stadigt.Packa och vält jorden tills den känns "stadig".
Foto: Kerstin Engstrand
6 AV 13
STEG 4. Lägg gräset direkt.När gräsmattan levereras, ta genast bort remmar eller annat skyddsomslag och lossa så att minst hälften av pallarna är uppdelade. Försök att få leveransen placerad så nära den yta du ska lägga som möjligt. Att lägga själva gräset är inte jobbigt, utan det är att bära rullarna.
Foto: Kerstin Engstrand
7 AV 13
STEG 5 Börja längst en kant.Börja lägga längst en kant, och där du sedan kan jobba dig utåt. Det vill säga samma teknik som när man målar golv, du ska inte "måla" in dig.Ju mindre man går på den utlagda gräsmattan desto bättre. Det är lätt att hantera gräsrullarna, lägg rullen på "startplatsen" och rulla ut. Skulle de komma lite snett är det enkelt att skjuta dem på plats. Nu känner man verkligen att det är en matta man lägger, som en vanlig inomhusmatta man lägger på plats.
Foto: Kerstin Engstrand
8 AV 13
STEG 6. Lägg kanterna enligt tegelstensprincipen.Det är tegelstensprincipen som gäller. Kortsidornas kanter ska inte ligga i linje, utan vara förskjutna. Vid kortsidorna, är mattan i regel som torrast och ligger kortsidorna i rak linje dras intrycket ner rejält.
Foto: Kerstin Engstrand
9 AV 13
STEG 7. Börja vattna tidigt.Börja vattna de partier som kan vattnas så snart det är möjligt utan att det stör det fortsatta arbetet.
Foto: Kerstin Engstrand
10 AV 13
STEG 8. Kantbeskär allra sist.Ta all extra kantbeskärning sist. Det är tuffarna än man tror att skära av mattan. Restbitarna kan du använda och fylla ut vid rabattkanter till exempel. Tänk också på att gräsmattan kommer att växa mera i ytterkanterna, där jorden oftast är lösare. Med tiden drar sig gräsmattan in i rabatterna. Spara ut en rejäl marginal så slipper du kantskära första året.
Foto: Kerstin Engstrand
11 AV 13
STEG 9. Vattna direkt efter läggning.Direkt efter läggning ska mattan vattnas - och det rejält. Det är oerhört viktigt för rotutvecklingen att man den första veckan vattnar den nylagda mattan minst två timmar varje dag. Vattnet ska tränga genom mattan och en bra bit ner i jorden.Vid soligt och blåsigt väder är det extra viktigt att vattna. Kontrollera att spridaren når att vattna ytterkanterna.Undvik att gå på den nylagda gräsmattan.
Foto: Kerstin Engstrand
12 AV 13
STEG 10. Kontrollera.Efter 1 vecka. Lyft försiktigt upp en bit och kontrollera om rötterna har börjat utvecklas. De ska då ha börjat växa ner i underlaget, det vill säga gräsmattan ska ha börjat växa sig fast! De nya rötterna är vita.Partier som ligger i skugga kommer att rota sig lite senare än de som har sol 4-5 timmar per dag.Fortsätt att vattna gräsmattan, minst tre gånger per vecka vid mulet väder, varje dag vid torrt och soligt väder. Tänk på att blåst snabbt torkar ut gräset.Efter 2 veckor. Tål mattan att man går lite på den. Fortsätt att vattna gräsmattan regelbundet.Efter 3-4 veckor. Fortsätt att regelbundet vattna gräsmattan.
Foto: Kerstin Engstrand
13 AV 13
Gödsling. Två veckor efter första klippningen är det dags att gödsla gräsmattan, med antingen särskilt gräsmattegödsel eller med benmjöl. Vattna rejält i samband med gödslingen så att mattan inte får brännskador.
Foto: Kerstin Engstrand

Så här enkelt lägger du din egen gräsmatta

De flesta av oss drömmer om en smaragdgrön, mjuk och perfekt gräsmatta. Nu i vår eller i höst är bästa tiden att lägga ny gräsmatta.

Här får du tips på hur du lägger en färdig gräsmatta, det bästa och enklaste sättet.

FÖRSTA KLIPPET

Första gången du klipper gräsmattan:
Sker efter tre-fyra veckor, när gräset har vuxit sig fast vid underlaget.
Testa, gräsklipparen får inte lyfta upp gräset.

Klipp maximalt 1/3 av gräsets höjd.

Ställ in klipparen på högsta klipphöjd. Använd uppsamlare.

Innan du börjar arbetet med att lägga gräsmattan finns det några saker att tänka på.

Till din hjälp behöver du en skottkärra eller kärra/pirra för att köra rullarna på tomten. En rulle gräs är inte så stor, bara cirka 30 centimeter i diameter, men tung. Beroende på hur fuktig den är så väger de 8-14 kilo styck.

Det är ganska smutsigt att lägga gräs. Tänk på att sandjord och gräs sticks, vilket märks på huden när man har lagt någon hundra kvadratmeter. Bra handskar, och en tröja på överkroppen är ett måste. Närhet till en dusch uppskattas också.

Gräs är en färskvara. Beräkna 40-50 kvadratmeter gräsmatta per person och timme för att lägga ut rullarna. Färdig gräsmatta är en färskvara och ska rullas ut samma dag som den levereras, eller inom maximalt ett dygn efter leverans.

 

Fördelarna

Grönt. Underarbetet är detsamma som vid sådd men sedan spar du tid. Du får direkt en grön och snabbare användbar matta. Dessutom drar du in mindre med jord, damm och smuts i huset. En klar fördel om du har barn och/eller hundar.

Beställningsvara

Rulle. Färdig gräsmatta köps i rullar och kallas därför också för rullgräs. Det är en beställningsvara. Beställ leverans till en dag som du vet att förarbetet kommer vara färdigt.

Mini. För den mindre tomten, med gräsmatta upp till 1 000 kvadratmeter, passar smårullar bäst. En smårulle är cirka 2,5 meter x 40 centimeter vilket motsvarar en kvadratmeter.
Beställ vad du behöver plus en marginal på 10 procent. Det är dyrt att i efterhand komplettera mindre mängder.

Leverans

Mix. Leverans sker på lastpall, och en pall rymmer mellan 60-75 kvadratmeter gräsmatta. En färdig gräsmatta består av en mix av flera olika sorters gräs. Rödsvingel, rödven och ängsgröe är de viktigaste. Vanligaste kombinationen i färdiga gräsmattor är 70 procent ängsgröe och 30 procent rödsvingel. De olika färgnyanserna mellan rullarna försvinner allt eftersom mattan växer till sig.

Fort. Färdig gräsmatta är färskvara och ska läggas inom 24 timmar. Ligger den för länge blir mattan torr och oanvändbar.

Mer info. Sök på Internet, sökbegrepp "färdig gräsmatta". Även din lokala trädgårdsbutik kan hjälpa till med beställning.