Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ska du så nytt gräs är hösten eller våren den bästa tiden.Ska du så nytt gräs är hösten eller våren den bästa tiden.Ska du så nytt gräs är hösten eller våren den bästa tiden.
Du kan så för hand eller ta hjälp av en spridarvagn om det är stora ytor.Du kan så för hand eller ta hjälp av en spridarvagn om det är stora ytor.Du kan så för hand eller ta hjälp av en spridarvagn om det är stora ytor.
1 AV 3
Så får du en jämn och tät gräsmatta
2 AV 3
Ska du så nytt gräs är hösten eller våren den bästa tiden.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Du kan så för hand eller ta hjälp av en spridarvagn om det är stora ytor.
Foto: Shutterstock

Så gräs och få en fin och jämn gräsmatta – så gör du

Så gräs på hösten eller våren för att få fin gräsmatta? Hösten är bäst, men våren fungerar det också.

Här får du tips om förarbetet och en steg för steg-guide till hur du sår gräs.

Så här lyckas du med en fin och frodig gräsmatta – genom att så!

När ska man så gräs – vår eller höst?

Bästa tiden att så nytt gräs är tidig höst eller på våren, oavsett om du ska stödså eller så en hel gräsmatta. Lufttemperaturen bör vara över 10 grader. Kan du välja är hösten den allra bästa tidpunkten för att så och anlägga en gräsmatta. Jorden är varm, luftfuktigheten är högre, det är mycket dagg och solen är inte lika stark. Dessutom är det mindre risk för ogräs när man sår på hösten, då ogräs växer som bäst på våren. Det är bra om det är fuktiga nätter så man slipper vattna så mycket – ofta är höstarna svalare och fuktigare vilket minskar behovet av vattning.

Att så en ny gräsmatta på våren fungerar också bra, men man bör veta att det kan ta lite längre tid för gräset att gro då temperaturen i jorden är lite lägre.

Det är sedan viktigt att man vattnar en nysådd gräsmatta noggrant – särskilt om det är vår då marken inte är lika fuktig och gräsfröna torkar lättare. Vattna på morgonen. Mitt på dagen avdunstar det mesta, och på kvällen kommer mördarsniglar fram om man vattnar då.

Att så sin egen gräsmatta är ett billigt sätt att få en fin gräsmatta. Men det gäller att inte fuska med grundarbetet.Att så sin egen gräsmatta är ett billigt sätt att få en fin gräsmatta. Men det gäller att inte fuska med grundarbetet.Att så sin egen gräsmatta är ett billigt sätt att få en fin gräsmatta. Men det gäller att inte fuska med grundarbetet.
Att så sin egen gräsmatta är ett billigt sätt att få en fin gräsmatta. Men det gäller att inte fuska med grundarbetet. Foto: Shutterstock

Förarbete viktigt för att få en fin gräsmatta

Oavsett om du ska så gräsfrön eller rulla ut färdig gräsmatta är det viktigt att inte fuska med underarbetet – då kommer du bara misslyckas och får börja om från början. Förarbetet är detsamma för båda metoderna.

1. Förbered ytan genom att ta bort allt ogräs. Bearbeta jorden ordentligt med en jordfräs och låt den därefter vila i några veckor. Under den tiden har man tid att rensa bort allt ogräs som visar sig efterhand. Då slipper man problem senare.

2. Fräs ner ett fem centimeter tjockt lager torvmull samt grundgödsla samtidigt med färdigbrunnen och ogräsfri trädgårdskompost.

3. Kratta ut ytan helt jämnt. Ta bort alla stenar, rötter och grova klumpar. Vält ytan med gallervält och vattna några gånger så att jorden sätter sig.

Hur sår man gräsmatta? Gör så här:

1. Gör grundarbetet enligt ovan.

2. Gräsfröna ska sås en vindstilla dag. Luckra upp ytan med en kratta strax innan fröna sås ut. Dela gärna upp ytan i mindre partier så att det blir lättare att dosera fröet. Du kan så för hand eller ta hjälp av en spridarvagn om det är stora ytor. Mylla försiktigt ner fröna med en kratta. Platta till gräsmattan med en gallervält så att fröna får ordentlig kontakt med jorden.

3. Vattna! Nu är det mycket viktigt att grässådden inte torkar ut.

Kom ihåg att vattna ofta men lite i taget. Gräsfröna ska inte flyta runt i vattnet.Kom ihåg att vattna ofta men lite i taget. Gräsfröna ska inte flyta runt i vattnet.Kom ihåg att vattna ofta men lite i taget. Gräsfröna ska inte flyta runt i vattnet.
Kom ihåg att vattna ofta men lite i taget. Gräsfröna ska inte flyta runt i vattnet. Foto: Istock

Skötsel av nysådd gräsmatta

Den första månaden efter sådd kan den nyanlagda gräsmattan eventuellt behöva vattnas varje dag, beroende av väderlek. Tänk på att planera in det om ni ska resa bort på semester under sommaren. Ytan ska vara fuktig men inte blöt. Vattna hellre många gånger och lite i taget. Vattnar du för mycket tappar gräsfröet kontakt med jorden och groning försvåras. När gräset vuxit upp gäller det motsatta med vattningen.

Undvik även att gå på det nysådda gräset.

Gödsla med gräsmattegödsel när gräset vuxit upp ordentligt och blivit några centimeter högt. Klipp gräset försiktigt första gången när det blivit 6–8 centimeter. Klipp inte för kort! Att låta gräset vara cirka 4 centimeter högt efter klippningen brukar vara lagom första tiden.

Se även: