Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Glesa och kala fläckar på gräset kan lätt åtgärdas genom att stödså. Bäst är att göra det på hösten eller våren. Foto: Istock

Reparera gräsmatta – knep för gammal och skadad gräsmatta

Reparera gräsmattan till perfektion! Har du fått gula eller glesa fläckar i gräset, har det börjat växa svamp eller har du fått häxringar?

Allt går att lösa!

Till och med en trött, gammal och sliten gräsmatta kan bli som ny igen – så här gör du!

Karina Brozinic

För att få en välmående och vacker gräsmatta gäller det att underhålla och ta hand om den. Gödsla, klipp, ta bort mossa, kompletteringsså och vattna. Att gödsla regelbundet är nyckeln till lösningen på många av de problem som finns med gamla gräsmattor. Så här gödslar du gräsmattan rätt. Så här tar sköter du om gräsmattan på bästa sätt för att den ska hålla sig grön och fin.

Gul gräsmatta – hur får jag den grön igen? 

Gult gräs är ett tecken på för låg klippning, man ska nämligen inte klippa ner gräsmattan mer än en tredjedel av dess totala höjd. Skulle gräset börja gulna efter att man klippt är det ett tecken på att man har klippt för lågt, ändra då klippavståndet i gräsklipparen. Låt sedan gräsklippet som blir över få ligga kvar på gräsmattan, det blir ett naturligt näringstillskott till gräset. Om man har fått gula fläckar kan man kratta ut gräsmattedress och sen stödså på platsen. Glöm inte att vattna!

Foto: Oskars Bormanis / iStockphoto

Glesa, kala och slitna fläckar i gräset – dags att stödså

Om det har blivit kala eller glesa fläckar i gräset bör du så i dem med gräsfrö. Annars finns risk för att ogräs kommer upp. Har du väldigt bråttom med att få i gång grästillväxten ska du välja en gräsblandning som innehåller snabbväxande rajgräs. Det finns i dag särskilda gräsfröblandningar att köpa för reparation av gräsmattor. Vanliga blandningar ger dock bättre gräs på sikt. Så helst tidigt på hösten eller våren medan det ännu är fuktigt i marken.

Börja med att luckra upp jorden med en hård kratta och blanda även i lite ny planteringsjord. Så ut nytt gräsfrö och se sedan till att hålla sådden fuktig till dess att det nya gräset etablerat sig.

Bekämpa häxringar och svamp i gräsmattan

Har du upptäckt märkliga ringar i gräsmattan? Det kallas häxringar och består av dött gräs, grönare gräs och/eller hattsvampar.

Svampar trivs framför allt i sura miljöer. Oftast är det ett resultat av dålig näringsbalans i gräsmattan i kombination med perioder av torka. Svampsporer finns överallt och när förhållandena är optimala för dem gror de och utvecklar mycel och därefter fruktkroppar, det som vi kallar svampar. För att få bort mycelet måste man ändra förutsättningarna. Här hittar du knep för att få bort häxringar!

Få bort maskrosor från gräsmattan

Precis som vid många andra problem med gräset, så är det en frisk och växtkraftig gräsmatta som ger starkt motstånd mot maskrosor. Gödslar och klipper man regelbundet får ogräsen det svårt. Här kan du läsa om hur du bekämpar maskrosorna.

Se även: