Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Klöver i gräsmattan gör den mjukare och grönare med mindre vatten.
Klöver i gräsmattan gör den mjukare och grönare med mindre vatten.
Klöver i gräsmattan gör den mjukare och grönare med mindre vatten.
Klöver i gräsmattan gör den mjukare och grönare med mindre vatten. Foto: Istock

Vattna mindre och få en fin gräsmatta – så mikroklöver

Att hålla gräsmattan fin kan vara både tidsödande och vattenslösande. Men genom att så mikroklöver kan du förvandla din gräsmatta till en grön dröm, och samtidigt dra ned på vattningen! 

Testa det här enkla knepet för en grönare och mjukare gräsmatta.

Gräsmattor kan vara riktiga vattenslukare och om det är torka behöver man vattna för att hålla gräset grönt och vackert. Inte nog med det är det inte ovanligt att det används kemikalier för att hålla ogräs borta vilket inte är snällt mot naturen. Men i stället för att ta striden mot ogräset kan man anamma det och hitta massor med fördelar med pollinatorvänliga, inhemska växter som använder mindre vatten och binder upp mer kol. Mikroklöver är en sådan. Och som en bonus konkurrerar den ut annat ogräs, såsom maskrosor.

Grön gräsmatta med mikroklöver

Genom att blanda gräsfrö med mikroklöver uppstår massor med fördelar. Inte nog med att gräsmatteklöver samlar näring, kväve, vilket ger en frisk och slitstark gräsmatta, så gör blandningen att ogräset får allt svårare att breda ut sig. Dessutom blir gräsmattan mjuk samt kräver inte lika mycket gödning och vattning eftersom mikroklövern håller fukten i gräsmattan. När man blandar gräs och mikroklöver får gräsmattan såväl utseendet som känslan av gräs, men med fördelen att det inte behövs lika mycket gödsel.

Det här är mikroklöver

Mikroklöver är en baljväxt vilket innebär att den tar kväve från luften och, med hjälp av bakterier i rotknölar, omvandlar kvävet till en form som kan användas av växter. Den har mindre löv än vitklöver och växer lägre till marken. Dessutom växer den inte i klumpar, vilket gör att den smälter in bättre i gräsmattan.

Källa: Grontradgardsmastare.com

På våren blommar klövern och ger mat åt de livsviktiga bina. Foto: Turfline
https://www.instagram.com/p/CcS5300jjFG/

Det är viktigt att blandningar med mikroklöver sås före den 15 augusti, så att plantorna hinner etablera sig före vintern. På våren blommar klövern, men är man inte förtjust i blommor i gräsmattan klipper man ned dem med gräsklipparen en gång, så är de sedan borta resten av säsongen. Dock har blommorna en positiv funktion för naturen, då de lockar till sig de livsviktiga bina. 

Mikroklövergräs bör inte klippas kortare än 8-9 centimeter, så vill man ha en nagelsax-kort gräsplätt står kanske inte mikroklöver högst på önskelistan. 

 

Se även: