EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Kirskål – så slipper du det hatade ogräset

Att försöka gräva upp den lönar sig inte.

Foto: Johanna Berglund

1 av 2

<p>Kirskålen är vacker men hämningslös.</p>

Foto: Nina Bergström

2 av 2

Kirskål sprider sig fort och brett, tar över rabatter och är svår att få bukt med. Men det går att slippa!

Det finns egentigen bara ett sätt.

Nina Bergström, LEVA&BO:s trädgårdsexpert, berättar hur du slipper ogräset – för gott.

Andra har också läst

Kirskålen sprider sig lätt med hjälp av både rötter och frön. Rotsystemet bildar en tjock, tät massa som tränger ut allt annat, så att det till slut bara finns kirskål i rabatterna.

– Det är ett besvärligt ogräs. Det är visserligen vackert, men det sprider sig väldigt häftigt och tar över allt, säger Nina Bergström.

LÄS OCKSÅ: Allt du måste veta om att odla i pallkrage

Låt vara – i två år

Men om du ändå vill bekämpa kirskålen kan du antingen klippa ner den, eller slå av fröställningarna innan den går i frö.

– Det lönar sig inte att försöka gräva upp den. Då har man bara av rötterna och varje ny rot kan bli en ny planta, säger Nina Bergström.

Men det finns ett sätt som är mer effektivt än alla andra. Klipp ner kirskålen till marken, lägg på blöta dagstidningar och sedan svart plast, så att plantorna inte får något ljus överhuvudtaget. Täck plasten med jord eller sten så att den ligger på plats – och låt det vara i två år. Kirskålen måste ha sina gröna blad för att kunna växa och om plantorna inte får något ljus har den ingen chans att komma upp med bladen. Till slut dör den.

Foto: Igortsarev / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för att få finaste gräsmattan i kvarteret

Lägg dem inte på komposten

– Det är det enda sättet om du har större ytor med kirskål, säger Nina Bergström.

Väljer du att försöka klippa ner eller gräva upp kirskålen, var noga med var du gör av fröställningarna och rötterna. Lägg dem inte på komposten eftersom de då bara sprids vidare. Stoppa dem i stället i en påse och släng i soptunnan. Något annat du kan vara uppmärksam på är om du får andra sorters plantor från någon annan.

– Vet man att de kommer från en trädgård med mycket kirskål kanske man ska vara försiktig och inte ta emot plantorna, så att man inte får in ogräs i sin egen trädgård, säger Nina Bergström.