Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Häxringar är vanligast i gamla gräsmattor. Svampen släpper ifrån sig ämnen som är skadliga för gräsets rötter och tar all näring.
Häxringar är vanligast i gamla gräsmattor. Svampen släpper ifrån sig ämnen som är skadliga för gräsets rötter och tar all näring.
Häxringar är vanligast i gamla gräsmattor. Svampen släpper ifrån sig ämnen som är skadliga för gräsets rötter och tar all näring.
Häxringar är vanligast i gamla gräsmattor. Svampen släpper ifrån sig ämnen som är skadliga för gräsets rötter och tar all näring. Foto: Istock

Bekämpa häxringar av svampar i gräsmattan

Har du fått mystiska ringar med svamp i gräsmattan som du inte blir av med?

De kallas häxringar.

Ringarna går att få bukt med – så här gör du för att få bort svamp och häxringar.

Varför får man svamp i gräsmattan?

Häxringar är svampar som oftast är ett resultat av dålig näringsbalans i gräsmattan i kombination med perioder av torka. Det finns olika sorters svampringar som mer eller mindre påverkar gräset. De värsta svamparna dödar gräset. Häxringar består av dött gräs, grönare gräs och/eller hattsvampar, och de vanligaste är nejlikbroskskivlingen, Marasmius oreades, och jättetrattskivlingen, Leucopaxillus giganteus, men man kan även hitta champinjoner, musseroner och röksvampar.

Ringarna utvidgas varje år. En häxring kan vara flera meter i diameter och vidgas med 15-50 centimeter per år. Mycelen (svampens rotdelar) kan gå ner till ett djup av 150 centimeter, så det finns effektivare sätt att bli av med svampen än att gräva. Varför det bildas en ring beror på att svamparna sprider sitt mycel, rötterna, radiellt utåt när de börjar växa på en ny plats.

Inne i själva ringen blir växtligheten ofta svag och förtvinar. Varför har man inte riktigt kunna klarlägga men en teori är att svampens underjordiska rottrådar förändrar jordens genomsläpplighet för vatten. Det man vet med säkerhet är att svampen släpper ifrån sig ämnen som är skadliga för gräsets rötter och tar all näring.

Häxringar är vanligast i äldre gräsmattor och återfinns oftare på lätta än styva jordar.

Svampar som växer i ring i en gräsmatta kallas för "häxring". Foto: Istock

Så här bekämpar du häxringar och svamp i gräsmattan

Det absolut enklaste och första sättet du ska testa är att vattna bort problemet. Stick hål i jorden innanför och utanför ringen med en grep. Hålen gör det lättare för vatten att tränga ner på djupet. Vattna rikligt dagligen i några veckor.

Vill man förstärka behandlingen kan man blanda en lösning med 2 msk Atamon (konserveringsmedel) och 10 liter vatten. Det finns numera även ett biologiskt antisvampmedel som heter Binab. Även det vattnar man ut i gräset.

Som efterbehandling kommande vår ser man till att så in nytt gräs på de kala fläckarna. Sen fortsätter man att gödsla och vattna gräsmattan regelbundet under säsongen, för att ha en så frisk och grön gräsmatta som möjligt.

Fungerar inte det ovan? Testa gödsel! Ta en grävgrep som du trampar ned i marken och vickar fram och tillbaka, även minst 30 centimeter utanför ringen. Därefter löser du upp gräsmattegödsel i en hink eller kanna och häller ut i ringen. Då kan gräset åter börja konkurrera med svampmycelet. Upprepa behandlingen några gånger under juli-augusti. Vill man kan man även hälla ned kalk i hålen som också motverkar svampen. Tänk dock på att inte gödsla med kväve senare än i början av augusti på grund av risken för angrepp av gråmögel.

Se även: