1 av 2: Så får du en jämn och tät gräsmatta
2 av 2: PATINERAD. En äldre gräsmatta med många blommande små växter uppskattas av många. Tusenskönorna är svåra att bli av med - dem får man lära sig att gilla. Foto: Nina Bergström

Fixa till din gräsmatta!

Alla vill ha grönare gräs - och även om du inte får
en smaragdgrön matta finns det några enkla åtgärder du kan
göra för att hålla trädgårdens gröna golv i trim.
 
 

Starta tidigt med att bekämpa ogräsen om du inte vill ha dem i din gräsmatta. Av en enda maskros kan det bli tusen nya om man låter dem gå i frö. På våren är maskrosorna upptagna med att producera blommor och rötterna är mjuka och slappa. Det är lätt att dra upp dem. Ta några varje dag. 50 kanske – så minskar de i raskt takt. En patinerad gräsmatta – alltså en som har bellis, brunört, klöver och andra blommande ogräs – anses av många som extra fint.

Organiskt gödsel

Gödsla om det behövs, om gräsmattan ser trött ut. Använd organiskt gräsmattegödsel eller pelleterat hönsgödsel några gånger från tidig vår till mitten av sommaren. Brukar du klippa gräset och låta gräsklippet ligga kvar så finns det säkert näring så det räcker utan extra gödsling.

Klipp inte för kort

 

Klipp inte kortare än tre centimeter. Foto: Foto: Nina Bergström

Från maj till oktober behöver gräsmattan klippas minst en gång i veckan om det inte är torrperioder. Klipp inte kortare än tre centimeter och ha som regel att inte ta mer än 30–40 procent av grässtrånas höjd, det gröna behövs för fotosyntesen. En äldre gräsmatta ska inte klippas för kort på våren – har man en nyanlagd gräsmatta ska man vara försiktig tills gräset är ungefär åtta centimeter. Under torrperioder ska man inte klippa.

Undvik mossrivaren

Gräset börjar växa när det är sju grader varmt. Mossan klarar lägre temperatur och
kommer i gång tidigare. Därför kan det kännas lite uppgivet tidigt på våren. Men lugn – gräset kommer igen. Dra inte i gång mossrivaren. Den sprider mossan. Varje liten bit som rivs loss kan bli ny mossa. Och kalkning är inte effektivt mot mossa om man inte vet att det naturligt är surt, med ett lågt pH-värde under 6. Vissa mossarter trivs med låga pH-värden och andra bryr sig inte.

Gynna gräset

Ett enkelt sätt om man har mycket mossa är att lära sig gilla den. Den är vacker tycker många, nackdelen är att den är inte lika hållbar att gå på som gräs. Vad du kan göra är att gynna gräset på mossans bekostnad. Mossa gillar inte konkurrens. På skuggiga fuktiga ställen kommer gräset ändå inte att trivas. Där är det bättre att satsa på perenner och marktäckare som gillar skuggiga lägen.

Kratta och räfsa på våren

Räfsa eller kratta gräsmattan på våren. Då river du upp dött gräs och löv som hindrar syre och vatten att nå rötterna. Vertikalskärning är bra om gräsmattejorden verkar hårt packad. Det gör också att luft och syre kommer ner till rötterna. En motordriven vertikalskärare underlättar eller jobba för hand med en grep som du sticker ned drygt en decimeter i jorden och vrider runt.

Dressa

 

Vattna inte i onödan. Foto: Foto: Nina Bergström

Dressa gräsmattan gör man på våren efter krattningen och det betyder att man lägger ut ett knappt fem centimeter tjockt lager med sand (10 delar) blandat med mullämnen (en del). Det fyller ut ojämnheter och ger gräsmattan ett extra tillväxtlager.

Vattna inte för mycket

Gräsmattan behöver inte vattnas förutom när den är nyanlagd. En etablerad gräsmatta som blir brun under torka kommer igen så snart det börjar regna. Om du vattnar så vattna rejält, 20–30 millimeter.

FAKTA

Blanda gärna sorter!


• Det finns ungefär 6 000 gräsarter i världen. Och i Skandinavien ungefär 150 arter. Ett tjugotal av dem används i gräsmattor. Det vanligaste är ängsgröe, rödsvingel, engelskt rajgräs och rödven.
• Fina gräsmattor kan bestå av hälften ängsgröe och rödsvingel.
En mer slitstark matta får man om man blandar in rajgräs och med lite inblandning av rödven får man en gräsmatta som passar många funktioner.
• I handeln finns olika gräsblandningar som är avpassade till olika förhållanden som reparation, skuggiga platser eller för mer naturlika ängar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!