Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Förberedelserna för att anlägga en gräsmatta är A och O för att lyckas. Jorden måste vara ogräsfri!
Foto: Istock
2 AV 2
Vattna gräsmattan ofta och mycket de första veckorna, så att rötterna kan etableras i jorden.
Foto: Istock

Gräsmatta på rulle – så lyckas du anlägga en "färdig" gräsmatta

Att rulla ut en färdig gräsmatta sparar både tid och arbete.

Men det gäller att göra rätt för att inte tvingas göra om jobbet.

Här får du tips och knep om du vill anlägga en ny och fin gräsmatta.

Karina Brozinic

Fördelar med "färdig" gräsmatta på rulle

Förutom det mest uppenbara – att man har en färdig gräsmatta direkt efter att man rullat ut gräset – minskar man riskerna för att det ska bli en ojämn sådd, och fåglarna kan inte äta upp sådden. Man slipper att rensa ogräs i tid och otid, för att mattan redan är tät, medan det tar upp till två år för en sådd gräsmatta att bli lika tät och slitstark som en utrullad.

Anlägga färdig gräsmatta på våren eller hösten?

Både våren och hösten lämpar sig för att anlägga färdiga gräsmattor från rulle. Hösten är absolut bästa tiden då vädret är svalare och fuktigare, och det blir lättare att sköta vattningen av den nylagda gräsmattan. Med det sagt går det att anlägga en gräsmatta även under högsommaren, men bered dig på att vattna, vattna, vattna!

Gräsmatta på rulle torkar snabbt. Plantera inom ett dygn. Vattna och skugga gräsrullarna vid behov. Foto: Istock

Förarbete – så förbereder du marken för en fin gräsmatta

Man får inte fuska med förarbetet, för annars kommer inte gräsmattan att utvecklas som den ska. Det gäller oavsett om man sår gräs eller rullar ut en färdig gräsmatta. Platsen för gräsmattan måste vara väldränerad. Luckra upp och bearbeta jorden ner till ett djup av ca 30 centimeter. Marken måste rensas helt fri från ogräs, rötter, stenar och jordklumpar. Fräs eller kratta ner ett fem centimeter tjockt lager torvmull samt grundgödsla samtidigt med färdigbrunnen och ogräsfri trädgårdskompost.

Nu är det viktigt att ytan görs jämn, så att den färdiga gräsmattan får ordentlig kontakt med jorden. Kratta och packa gärna med en gallervält. Äger du ingen kan du trampa. Det ska kännas fast och man ska inte sjunka ner när det är klart. Vattna gärna ytan några gånger så att jorden verkligen sätter sig.

Nu är det dags att beställa gräset. Det kan vara klokt att kolla med företaget innan förarbetet görs – hur och när de levererar. Gräset ska rullas ut inom ett dygn för bästa resultat, så det gäller att planera.

Hur lägger man färdig gräsmatta? Gör så här:

Färdig gräsmatta på rulle är en färskvara och måste rullas ut så snart som möjligt, helst samma dag efter det att den levererats. Rullarna får inte torka ut.

1. Se till att grundarbetet är gjort. Vattna marken med en fin stråle, så att det blir fuktigt men inte dyblött.

2. Dags att rulla ut gräslängderna. Tänk på att lägga i förband så att skarvarna inte hamnar mitt för varandra utan omlott (som tegelstenar). Alla gräslängder rullas ut från samma håll, så att växtriktlinjen är densamma. Lägg skarvarna tätt ihop och pressa samman ordentligt. Se till att vattna rejält så snart en yta är färdig. Jämna till ytan med gallervält när du är klar så att rötterna får ordentlig kontakt med jorden. OBS! Kliv aldrig på den förberedda jorden innan mattan rullas ut.

3. Skär till kanter och skarvar med kniv. Spara finjusteringar till sist. Det viktigaste är att så snabbt som möjligt lägga ut de stora ytorna. Undvik att gå på den förberedda nakna jorden, jobba i stället utifrån det utlagda gräset. Trampa så lite som möjligt på den utlagda mattan och undvik knä- och fotavtryck genom att skjuta en papp- eller träskiva framför dig.

Kliv inte på den förberedda jorden. Lägg gärna ut en träskiva att sitta på medan du anlägger för att skona gräset. Foto: Istock

Anlägga gräsmatta i slänt

I slänter glider gräsmattan lätt i väg. Undvik detta genom att fästa tätt med blomsterpinnas rakt igenom och ner i marken.

Skötsel av nyanlagd gräsmatta

Vattna igenom gräsmattan ordentligt så fort den är utrullad. Fortsätt sedan att vattna igenom de närmaste 2-3 veckorna (det är minst så lång tid det tar innan gräsmattan fäst ordentligt vid underlaget). Det är viktigt för att rötterna ska etablera sig. Under denna tid ska man helst inte kliva runt på den känsliga gräsmattan.

När gräset har vuxit upp 6-8 centimeter är det dags för första klippningen. Klipp inte för kort En klipphöjd på cirka 4 centimeter brukar vara lagom. Passa på att gödsla också, för att gynna en snabb tillväxt.

Vill du i stället så gräsfrön? Så här gör du då!

Se även: