Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Så får du en jämn och tät gräsmatta
2 AV 3
När du klipper gräset ska du komma ihåg att inte klippa för aggressivt – och att ge gräset gödsel då och då.
Foto: Istock
3 AV 3
Tänk på att vattna vid rätt tillfälle så sparar du vatten och låter gräset suga upp lagom mycket.
Foto: Istock

Skötsel av gräsmatta – så får du en fin, jämn och grön gräsmatta

En vacker, grön och frodig gräsmatta är härlig att gå, leka och titta på – och förhöjer hela intrycket av trädgården.

Men hur håller man gräsmattan fin? Hur ofta behöver man gödsla? Hur mycket vatten behöver gräsmatten och hur klipper man den optimalt?

Här får du svar på hur du får till en riktigt fin och perfekt gräsmatta – ta del av trädgårdsmästaren Anna Theorins och våra bästa gräsmatte-tips!

Karina Brozinic

Så klipper och sköter du om gräsmattan

Klipp gräsmattan regelbundet och ofta, du kan till och med klippa den väldigt ofta utan att den far illa. Det är tvärtom så att flitig klippning gynnar tillväxten. Ett par gånger i veckan brukar anses vara lagom vid normal väderlek. Försök att variera klippningen – omväxling är bra för gräset.

– Klipp gräset första gången då stråna har blivit cirka 8 centimeter, men klipp inte mycket åt gången utan hellre lite och ofta, två gånger i veckan är lagom. Istället för att klippa en gång och mycket. Då slipper man fula gräsränder och gräset växer jämnare och tätare, säger Anna Theorin.

Ta inte bort gräsklippet från mattan om det är smått. Det tillför nämligen mullämnen och näring till marken. Har du mycket gräsklipp över kan du använda det till att exempelvis gödsla rabarber som växer dåligt. Årets sista gräsklipp ska du dock alltid kratta upp, liksom om det ligger mycket löv på gräsmattan som tar syre från gräset.

Vattning av gräsmatta

Under den varma sommaren är det viktigt att vattna gräset om det blir längre torrperioder. Många gånger regnar det nämligen inte tillräckligt mycket för att hålla gräsmattan frisk och fin, utan i stället blir den torr med bruna fläckar.

Det gäller att vattna tillräckligt. Vattna hellre sällan och mycket än ofta och lite. Om du vattnar ofta och lite under en längre period kan gräsrötterna nämligen börja söka sig uppåt och bli extra känsliga. Ett bra tips är faktiskt att vattna när det regnar ute – då får rotblötan sitt och vattnet tränger längre ner i jorden. Att vattna på kvällen är också smart, då är det svalare och vattnet dunstar inte bort lika fort.

Om du användar vattenspridare på gräsmattan, sätt ut en vattenmätare intill spridaren. När du vattnat ungefär 25 millimeter kan du flytta spridaren till nästa plats, för då har gräset fått tillräckligt.

Vattna hellre sällan och mycket än ofta och lite. Foto: Istock

När och varför ska man gödsla gräsmattan?

Det är alltid bra att man gödslar gräsmattan första gången direkt efter att man har plockat bort allt skräp på våren. Första gödslingen på våren är det viktigaste tillfället, det är nu man ska ge gräset en välbehövlig näringskick i starten. Ogräs och mossa har redan börjat växa och därför måste man ge gräset kraft att skapa täta grästorvor som kan täcka upp där mossa och ogräs vill slå sig ner. Anna Theorin rekommenderar sedan gödsling varannan till var tredje vecka fram till midsommar. 

Varför ska man då gödsla? Det är för att ge gräsmattan en väl sammansatt kompott av näringsämnen så att den ska bli så välmående och fin som vi önskar. Sedan är det så att när vi klipper gräset liksom genom naturlig urlakning förs näringen bort. Gödslingen tar växten upp via vatten i marken till rötterna och resten av växten.

Vill du ge gräset en sista extra kraft till hösten kan du använda ett gödsel utan kväve men med fosfor och kalium. Höstgödsling stärker nämligen gräsmattans vinterhärdighet men är så klart inte lika viktig för en frisk och frodig gräsmatta som vår- och sommargödslingen.

Hur gödslar man gräsmattan och vilket gödsel är bäst?

Man ska sprida gräs-gödslet jämnt och tunt över gräsmattan under hela säsongen med jämna mellanrum. För mycket gödning på ett ställe ger en död fläck, medan för lite gödning på ett ställe ger ljusa fläckar. Var extra noga med gödslingen på sensommaren – det är då mossan börjar sin tillväxt. Räkna 2 till 3 kilo gödsel per 100 kvadratmeter gräsmatta. Gödsla helst vid regn för att inte riskera att bränna gräset, men använder du organiskt gödselmedel kan du gödsla när som helst då det kan spridas i alla väder. 

Organiskt gödsel är också det allra bästa för både övrig trädgård och naturen utanför. Det är dessutom långtidsverkande och riskerar inte att urlakas, samt att det främjar mikrofloran i jorden: när maskar, gråsuggor och mikroorganismer arbetar i jorden blir den luftigare och släpper igenom mer vatten. Det skapar en bra balans mellan vatten, luft och jord som främjar gräsets tillväxt.

Undvik konstgjort så kallat NPK-gödsel, det innehåller för mycket kväve. Även om gräsmattan behöver kväve blir tillväxten för kraftig om den får för mycket i sig, det skapar inte en tät och tålig gräsmatta. Kan inte gräset ta upp allt kväve riskerar det dessutom att lakas ut i naturen runtomkring och försura jorden.

– Jag tycker så klart att det bästa gödslet är hönsgödsel eftersom det är helt naturligt, säger Anna Theorin. Det är både billigt och helt utan gifter – du behöver inte oroa dig för att eventuella djur ska få i sig farligheter. Vattna efter gödsling om inget regn kommer. Gödsla fram till midsommar cirka var tredje vecka. Efter midsommar gödslas inte gräsmattan.

Kratta inte bort gräsklippet från gräsmattan om det är smått – det tillför nämligen näring. Foto: Shutterstock

Skötsel av gräsmatta på höst – och förbereda för vintern

Gräsmattan fortsätter att växa fram tills snön faller. Därför behöver den gödsel även på hösten, men det ska inte vara gödsel som är kväverikt, då detta främjar tillväxten. På hösten behöver gräsmattan avmognas inför vintervilan. Ett höstgödsel innehåller fosfor (P), kalium (K) och spårämnen men inget eller ytterst litet kväve (N). Fosfor hjälper till vid avmognaden på hösten och vid bildandet av nya blomanlag till nästa år. Kalium gör att växterna klarar kylan bättre och stärker cellväggarna vilket gör dem motståndskraftiga mot till exempel snömögel. Spårämnen försörjer växten så den inte drabbas av några bristsjukdomar.

När du klipper gräsmattan för sista gången på hösten bör du inte klippa för lågt. En gräshöjd med fem centimeter brukar vara bra. Var också noga med att kratta gräsmattan inför vintervilan. Kratta löv om de ligger i tjocka drivor, för gräset behöver ljus och luft. Lite löv kan gott köras över med gräsklipparen och ligga kvar.

Kom ihåg att kratta bort löv som ligger i tjocka driver, så att gräset får ljus och luft. Foto: Istock

Se även: