Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Robotgräsklippare är numera vanligt i trädgårdarna. Sommaren 2014 var året då de slog igenom ordentligt. Nu är de mycket populära.Robotgräsklippare är numera vanligt i trädgårdarna. Sommaren 2014 var året då de slog igenom ordentligt. Nu är de mycket populära.Robotgräsklippare är numera vanligt i trädgårdarna. Sommaren 2014 var året då de slog igenom ordentligt. Nu är de mycket populära.
Här är robotgräsklipparen som blev bäst i vårt test. Det är en Automover 320 från Husqvarna som kostar 22 900 kroor.Här är robotgräsklipparen som blev bäst i vårt test. Det är en Automover 320 från Husqvarna som kostar 22 900 kroor.Här är robotgräsklipparen som blev bäst i vårt test. Det är en Automover 320 från Husqvarna som kostar 22 900 kroor.
1 AV 2
Robotgräsklippare är numera vanligt i trädgårdarna. Sommaren 2014 var året då de slog igenom ordentligt. Nu är de mycket populära.
Foto: Anna Hållams
2 AV 2
Här är robotgräsklipparen som blev bäst i vårt test. Det är en Automover 320 från Husqvarna som kostar 22 900 kroor.

Allt du behöver veta om robotgräsklippare

Robotgräsklippare blir allt mer populärt. Och varför slita med gräsklippningen? Den fixar roboten.

Så här fungerar robotgräsklipparen.

Robotgräsklippare klipper inom anvisat område

Robotgräsklippare klipper gräs inom ett anvisat område, som begränsas av en kabel med en sva  g radiosignal. Robotgräsklipparen uppfattar signalen som ett osynligt staket och rör sig inte utanför begränsningsslingan. Vissa märken har fjärrkontroll vilket innebär att det går att klippa utanför begränsningsslingan, till exempel när det handlar om stigar.

LÄS MER: Stort test av sju robotgräsklippare – se vilken som är bäst

Gör ritning över hur roboten ska gå

Att lägga ut begränsningskabeln är den viktigaste delen av installationen. Kabeln kan läggas uppe på gräsmattan eftersom den fort blir övervuxen av gräset. Planera noga hur kabeln ska dras så att du minimerar antalet skarvar. Det är oftast i en skarv som eventuella avbrott sker.  Gör en ritning för hur kabeln ska dras och markera sedan var skarvning har skett.

LÄS MER: Bästa tipsen för att få den finaste gräsmattan i kvarteret

Robotgräsklipparen har laddstation

När batteriet behöver laddas tar sig robotgräsklipparen till sin laddstation med hjälp av en guideslinga. Laddstationen bör ligga på en centralt belägen – och gärna skuggig – plats. Om platsen är central hittar klipparen lättare dit och är därmed fortare tillbaka. En skuggig plats gör att klipparens batteri mår bättre vid uppladdningen och därmed håller längre.

Byt knivar i roboten ofta

Det är smart att ofta byta knivarna till din robotgräsklippare. Genom att alltid ha vassa knivar får du inte bara ett friskare gräs – batteriet kommer dessutom att räcka längre. Detta eftersom klipparen orkar klippa längre tid på en laddning och inte behöver laddas så ofta.

Att byta knivblad är enkelt. Det enda du behöver är en skruvmejsel. Kolla så att du bara sätter dit ett blad. De tunna bladen gör att det lätt kan bli två blad ihop – följden blir då obalans i knivtallriken.

LÄS MER: Så enkelt lägger du din egen gräsmatta

Robotgräsklipparen klarar regn

Robotgräsklippare är i regel robusta och ska klara skiftande väder, även regn och blåst. Men blir det riktigt oväder ska den inte vara i arbete.

När det åskar ska du skydda din robotgräsklippare på följande vis: Koppla bort sladden till nätspänningen. Koppla även bort begränsningsslingan och guidelinan från laddningsstationen. Annars kan det skapas höga spänningar i slingan om blixten slår ner i närheten.

Vad kostar en robotgräsklippare?

Priset på robotgräsklippare varierar från cirka 6 000 kronor upp till 45 000 kronor. De dyrare modellerna har större kapacitet och fler finesser. Tänk på att välja en klippare som klarar din storlek på trädgården.

Det kan också vara bra att välja en klippare där det går att programmera klipptiderna – både vilka dagar och vilka tider den ska klippa. Vill du kunna köra klipparen på nätterna kan det vara lämpligt för grannsämjan att den är tystgående.

Gräsmattan behöver vila från klippning

Välj inte en robotgräsklippare som bara precis klarar ytan på gräsmattan. Det innebär att klipparen kommer att behöva gå dygnet runt alla veckans dagar för att hålla tillbaka längden på gräset. För att gräsmattan ska bli fin och tät behöver den vila helt från gräsklippning ett par dagar i veckan.

Rensa gräsmattan före klippning

För att robotgräsklipparen ska fungera på bästa sätt måste du se till så att gräsmattan bara innehåller gräs och inte störande ting som till exempel leksaker, trädgårdsredskap och större grenar. Dessa kan annars skada robotgräsklipparen.

Tillbehör till robotgräsklipparen

Det finns numera en mängd olika tillbehör till robotgräsklippare. Bland annat tyngre och kraftigare hjul som gör det möjligt att klara trädgårdar med tuffare terräng är normalt. Vidare borstar som tar bort gräs och löv från hjulen samt belysning och täckande hus till laddningsstationen.  Och så speciella fraktväskor när robotgräsklipparen ska förflyttas.

Garage till robotgräsklippare

Robotgräsklippare är begärligt stöldgods. Låt den därför få ett eget litet garage. Det gör den mer svårupptäckt för tjuvar. Tänk också på att välja en modell med stöldskydd. Då går klipparen inte att använda utan pinkod.

Du kan även montera en spårsändare. Genom att skicka ett sms till den stulna klipparen får du i svaret gps-koordinaterna på där klipparen befinner sig. Det går dessutom att ställa in så att klipparen larmar direkt när den lämnar ett definerat område.

Källa: robotklippare.nu, wikipedia.org

LÄS MER: 8 vanliga skadedjur i trädgården – så slipper du dem