Giftiga svampar – de här ska du se upp för

Så här års vill många ge sig ut i skogen och plocka svamp. Men har du stenkoll på vilka svampar som går att äta och inte?

Foto: Colourbox

1 av 3: Så här års vill många ge sig ut i skogen och plocka svamp. Men har du stenkoll på vilka svampar som går att äta och inte?

Kantareller känner nog de flesta igen. Att se skillnad på en välkänd matsvamp och en giftig kopia kan vara svårt även för det mest tränade svampplockarögat.

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

2 av 3: Kantareller känner nog de flesta igen. Att se skillnad på en välkänd matsvamp och en giftig kopia kan vara svårt även för det mest tränade svampplockarögat.

I svamptider vill många passa på att leta ingredienser till en hemgjord kantarelltoast eller svampstuvning. Men av de 10 000 svamparter som finns i Norden är endast ett hundratal bra matsvampar.

Foto: Colourbox

3 av 3: I svamptider vill många passa på att leta ingredienser till en hemgjord kantarelltoast eller svampstuvning. Men av de 10 000 svamparter som finns i Norden är endast ett hundratal bra matsvampar.

Så här års vill många ge sig ut i skogen och plocka svamp. Men har du stenkoll på vilka svampar som går att äta och inte?

Här lär vi dig känna igen de fem giftigaste svamparna du kan stöta på i skogen.

Andra har också läst

I svamptider vill många passa på att leta ingredienser till en hemgjord kantarelltoast eller svampstuvning. Men av de 10 000 svamparter som finns i Norden är endast ett hundratal bra matsvampar.

Med begreppet "matsvamp" menas att svampen är ätlig, innehåller smakämnen som tilltalar många och inte innehåller giftiga ämnen, skriver Svampguiden.

Se skillnad på matsvamp och giftig svamp

Att se skillnad på en välkänd matsvamp och en giftig kopia kan vara svårt även för det mest tränade svampplockarögat. En vit flugsvamp kan lätt förväxlas med en ofarlig champinjon.

Läs igenom den här listan innan du ger dig ut i skogen med svampkorgen i högsta hugg. Även om du känner dig säker på att du ser skillnad på matsvampar och giftiga svampar kan det vara bra med en repetition, för säkerhets skull.

Här är de farligaste giftsvamparna i Sverige:

1. Lömsk flugsvamp

Lömsk flugsvamp är den giftigaste svampen som finns i Sverige, och växer i ek- och bokskog i södra och mellersta Sverige. Den luktar sött och honungsaktigt.

Kan förväxlas med: Grönkremla.

Giftverkan: Innehåller giftet amatoxin som skadar cellerna, och kan vara livshotande om man inte får behandling i tid. Bara 30 gram av den lömska flugsvampen räcker för att döda en vuxen man.

Foto: Colourbox

Lömsk flugsvamp

2. Vit flugsvamp

En helvit svamp som på engelska kallas "Destroying angel". Med åldern kan färgen ändras till gul eller gulbrun. Växer i fuktiga och mossiga barrskogar över hela Sverige, förutom i norra Norrland.

Kan förväxlas med: Snöbollschampinjon, silkesmusseron och vårmusseron.

Giftverkan: Innehåller giftet amatoxin som skadar cellerna, och kan vara dödlig om man inte får behandling i tid. De första symtomen på förgiftning brukar märkas efter 8-10 timmar, och då har giftet redan hunnit tränga in i njurar och lever.

Foto: iStock

Vit flugsvamp kan förväxlas med snöbollschampinjon.

 

Foto: iStock

Vit flugsvamp kan även vara lite plattare i formen som denna.

3. Gifthätting

Gifthätting är en liten skivling som luktar och smakar svagt mjölaktigt. Förekommer i hela Sverige och trivs på barrved, lövved, i skog och längs motionsslingor.

Kan förväxlas med: Föränderlig tofsskivling.

Giftverkan: Innehåller amatoxin, samma gift som finns i lömsk och vit flugsvamp. Väldigt giftig svamp som kan ge njursvikt om man äter mycket av den.

Foto: iStock

Gifthätting.

4. Toppig giftspindling

En av våra farligaste giftsvampar som växer i mossig granskog över hela landet. Ibland finns den också i tall- eller bokskogar.

Kan förväxlas med: Trattkantareller.

Giftverkan: Giftet i toppig giftspindling heter orellanin och kan skada njurarna. Symtomen visar sig 3-7 dagar efter att man ätit svampen, och kan vara brännande törst, trötthet, huvudvärk och smärtor i buk, rygg och muskler. I svåra fall kan det bli nödvändigt med en njurtransplantation.

Foto: iStock

Toppig giftspindling

5. Stenmurkla

Stenmurklan är brun med en skrynklig hatt, och doftar ganska starkt. Växer enstaka eller i små grupper och går att hitta från att snön smält fram till maj-juni.

Kan förväxlas med: Toppmurkla och rund toppmurkla.

Giftverkan: Innehåller giftet gyromitrin, som kan orsaka funktionsstörningar i nervsystemet och skada lever, njurar och röda blodkroppar. Om svampen torkas eller kokas länge minskar giftighetsgraden.

Foto: iStock

Stenmurkla.

 

LÄS MER: Så rensar du svamp på nolltid – supertricket

LÄS MER: Svampexpertens knep för att hitta kantareller i skogen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande