Attefalls hus med stora glaspartier Foto: COPYRIGHT (C) JOHNER BILDBYRA AB

Stor guide: 20 smarta småhus för ett extra rum på tomten

Låt hemmet växa med ett litet hus på tomten. Attefallare, friggebod, lusthus eller kanske tonårsrum – det finns många goda skäl att komplettera bostaden med en fristående stuga. 

1.  Nyckelfärdigt attefallshus

Sommar 25 med kök och badrum finns med tre olika yttermått och sju olika planlösningar. Levereras med komplett kök och badrum. Välj mellan högt utförande med sovloft eller diskret lågt. Låglutande tak och stora skjutglaspartier ger ett modernt intryck.

Modell: Modern Sommar 25.
Storlek: 25 kvadratmeter.
Cirkapris: Med loft från 800 000 kronor och utan loft från 690 000 kronor.
Info: sommarnoje.se. 

Foto: Lennart Weibull för Plaza Interiör

2. Lusthus med sju vackra fönster 

Ett åttkantigt lusthus med stora, spröjsade panoramafönster runt om. Levereras som byggsats inklusive allt virke, råspont och bjälkar till golv och tak, väggelement, dubbeldörr, sju öppningsbara fönster i isolerglas, skruv och spik. Färg till fasaden och ytbeläggning till taket ingår inte.

Modell: Angela.
Storlek: 9,1 kvadratmeter.
Cirkapris: 34 990 kronor.
Info: polhus.se.

3. Ett extra gästrum eller ateljé 

Gäststuga Lillevilla 449 har pulpettak och stora fönster. Fungerar även som ateljé eller varför inte inreda med ett utekök. Levereras med golvplank. Takpapp ingår ej, men kan köpas till.

Modell: Lillevilla 449.
Storlek: 10 kvadratmeter.
Cirkapris: 28 995 kronor.
Info: lillevilla.se.

4. Lättplacerad bastustuga 

Bastustugan Funkis 8 passar lika bra på tomten som i skogen eller vid vattnet. Den har en inknutad mellanvägg mellan omklädningsrum och bastudel. Stugan levereras som byggsats inklusive fönster, ytterdörr och bastudörr.

Modell: Funkis 8.
Storlek: 8 kvadratmeter.
Cirkapris: 30 900 kronor.
Info: sorselestugan.se.

5. Arkitektritad friggebod

ONE+ är ett stiligt minihus av moduler byggda i lösvirke. Grundmoduler finns på 10, 15, 20 och 25 kvm. Levereras inflyttningsklart, vinterisolerat och med indragen el samt terrass och pergola. Den danska arkitekten Lars Frank Nielsen står för formen.

Modell: ONE+.
Storlek: 10 kvadratmeter.
Cirkapris: 350 000 kronor.
Info: addaroom.se.

6. Klassisk förrådsbod 

En praktisk liten redskapsbod. Levereras som byggsats med färdiga väggelement samt dubbeldörr med gångjärn och lås. Råspont till golv och tak, skruv, spik och monteringsanvisningar följer med i paketet. Takbeläggning ingår inte. Ej snöklassad.

Modell: Leif.
Storlek: 3,1 kvadratmeter.
Cirkapris: 7 990 kronor.
Info: polhus.se.

7. Attefallshus med växthuskänsla 

Attefalls hus med stora glaspartier. Stugan kan göras självförsörjande på el genom solpaneler. Den inglasade delen kan fungera som växthus eller uterum. Inklusive ett litet loft får du en total golvyta på 35 kvm.

Modell: Solbacka stuga med växthus.
Storlek: 25 kvadratmeter.
Cirkapris: 132 900 kronor.
Info: baseco.se

Foto: JOHNER BILDBYRA AB

LÄS MER: Guide till 10 friggebodar i olika stilar 

LÄS MER: Bygg utan bygglov – reglerna som gäller och guide till 12 attefallshus i olika stil och prisklass 

8. Friggebod för liten yta 

Enkelrum E10 levereras färdigbyggt och lyfts på plats i din trädgård. Målad träfasad i falusvart, vitt eller falurött ingår. Annan fasadbeklädnad finns som tillval, till exempel ceder och lärkträ. Som tillval kan du även välja en kombinerad terrass och vindbrygga.

Modell: E10.
Storlek: 10 kvadratmeter.
Cirkapris: 199 500 kronor.
Info: enkelrum.se.

9. Knuttimrad bastustuga 

Rustik bastu med basturum samt relaxavdelning medgeneröst fönsterparti med skjutbara härdade isolerglas. Två stycken färdigmonterade bastulavar ingår. Ett extra timmervarv kan köpas till.

Modell: Gellas Funkisbastu.
Storlek: 15 kvadratmeter.
Cirkapris: 51 400 kronor.
Info: baseco.se.

10. Friggebod i modern stil 

Vibo Elsa 15 levereras som byggsats med färdiga väggsektioner och gavelspetsar. Råspont till tak samt trä till underlagsgolv ingår. Isoleringspaket och plåtsats finns som tillval. Två höga fönster från golv till tak på husets ena långsida, ett öppningsbart fönster på varje gavelvägg och ett mindre på framsidan. Friggeboden är svensktillverkad av certifierat virke.

Modell: Vibo Elsa 15
Storlek: 15 kvadratmeter.
Cirkapris: 54 315 kronor.
Info: vibostugan.se.

11. Attefallshus med fönster i flera väderstreck 

Sommar Tidlös 25 levereras utan badrum och kök. Finns med tre olika yttermått och fem olika planlösningar. Välj mellan ett stort öppet rum alternativt två eller tre separata gästrum. Finns även i ett högre utförande med loft. Fönster i flera väderstreck och stora skjutglaspartier släpper in mycket ljus. Levereras nyckelfärdigt.

Modell: Sommar Tidlös 25.
Storlek: 25 kvadratmeter.
Cirkapris: Med loft från 590 000 kronor, utan loft från 520 000 kronor.
Info: sommarnoje.se.

Foto: Oliver Olsson

12. Figgebod för ett extra rum 

Friggeboden Nalo är passar som gäststuga eller ett fristående extrarum, exempelvis ateljé eller snickarbod. Levereras med måttanpassade fönster som du själv kan bestämma placering av. 

Modell: Nalo.
Storlek: 15 kvadratmeter.
Cirkapris: 26 300 kronor.
Info: baseco.se.

13. Rymligt attefallshus med loft

Bure passar som gäststuga på tomten eller som liten sommarstuga. Tack vare loftet känns den rymlig med en golvyta på 35 kvadratmeter. Fönster och ytterdörr är isolerade. Hemleverans ingår.

Modell: Bure med loft
Storlek: 25 kvadratmeter.
Cirkapris: 84 400 kronor.
Info: baseco.se.

14. Lusthus med liggande panel 

Vibo Lusthus 10 levereras som byggsats med färdiga väggsektioner och monterade glaspartier av härdat glas. Till taket levereras färdigkapade tårtbitar av plywood samt underlagspapp. Invändigt trallgolv ingår. Svensktillverkat av certifierat virke.

Modell: Vibo Lusthus 10
Storlek: 10 kvadratmeter.
Cirkapris: 42 955 kronor.
Info: vibostugan.se.

15. Trekantig förrådsbod

Jura är en liten knuttimrad förrådsbod som fungerar lika bra fristående som i anslutning till ett större hus. Ett öppningsbart, spröjsat fönster och en glasad ytterdörr med matchande spröjs garanterar ljus för den som inte vill dra ström till lokalen. Levereras som byggsats. I paketet ingår virke, fönster, dörr, skruv och spik.

Modell: Jura.
Storlek: 4,7 kvadratmeter.
Cirkapris: 18 490 kronor.
Info: polhus.se.

16. Mysig bastustuga med altan 

En bastu med två rum, en bastudel och en relaxavdelning /omklädningdel om 4 kvadratmeter per rum. Planhyvlade, knuttimrade väggar ger ett tidlöst intryck. Ett högsmalt fönster i bastun ger ljusinsläpp men minimal insyn. Praktisk altan under tak. Bastulavar, ryggstöd och raster i asp ingår. Grund, takbeläggning och färg ingår ej. 

Modell: Jukka med altan.
Storlek: 8 kvadratmeter.
Cirkapris: 36 990 kronor.
Info: polhus.se.

17. Lusthus som gulligt krypin 

Ett klassiskt litet lusthus där shingelbeklätt tak ingår. Lusthuset levereras omålat och i sektioner som är skruvas ihop. Fönstrena har äkta spröjs och 3 mm glas. Krysspröjs kan fås som tillval. Invändig diameter cirka 2,50 meter. Frakt ingår i priset.

Modell: Lusthus.
Storlek: 5 kvadratmeter.  
Cirkapris: 31 000 kronor.
Info: svhh.se. 

18. Behändig förrådsbod 

Uteförråd Lillevilla 21 är ett rymligt extraförråd för den lilla gården. Breda dubbeldörrar förenklar flyttandet in och ut. Utöver väggtimmer ingår dörr, fönster, gångjärn, spik och skruvar. Takbeläggning ingår ej.  

Modell: Lillevilla 21.
Storlek: 6 kvadratmeter.
Cirkapris: 15 595 kronor.
Info: lillevilla.com.

19. Minihus med lekfull form 

Ett mysigt minihus i sagoaktig stil. Lekstugan har fönster med fönsterluckor och blomlådor. Inomhus finns ett litet loft. Tillverkad av nordisk gran. Levereras i färdiga väggelement med reglar och stående panel, men omålad och utan takbeläggning. CE-märkt.

Modell: Palmako Tom.
Storlek: 3,8 kvadratmeter.
Cirkapris: 10 280 kronor.
Info: bygghemma.se.

20. Lyxigt miniatyrhus för leksugna 

Lekstuga Deluxe 2 leveras med 6 fönster varav ett är öppningsbart, kassadisk. ljugarbänk, blomlådor, brevlåda, fågelholk och snickarglädje vid nock.

Modell: Lekstuga Deluxe 2.
Storlek: ca 3,5 kvadratmeter + 1,7 kvadratmeter altan, höjd 2.3 meter.
Cirkapris: 27 900 kronor.
Info: lektema.se. 

Extrahus på tomten – vad gäller?

• Den som har ett en- eller tvåbostadshus får helt lagligt bygga ett attefallshus på maximalt 25 kvadratmeter på sin tomt utan bygglov. Den högsta höjden från mark till tacknock på attefallshuset får vara fyra meter. Lagen säger att attefallshuset måste byggas ”i bostadshusets omedelbara närhet”. Men en anmälan till byggnadsnämnden måste alltid göras. Vänta på startbesked innan du sätter i gång bygget.

En friggebod är en fristående komplementbyggnad som inte kräver bygglov. Det måste alltså finnas ett bostadshus på tomten. Du får uppföra en eller flera friggebodar i närheten av ett bostadshus, men den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15 kvm. En friggebod får inte vara högre än 3 meter till nock. Trots att du inte behöver söka bygglov finns det andra krav i plan- och bygglagen du måste följa. Kolla med din kommun.

• Om du vill placera din friggebod eller ditt attefallshus närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs medgivande av berörda grannar, helst skriftligt.

• Lusthus räknas i regel som friggebod om ytan är max 10 kvadratmeter och höjden inte är högre än 3 meter till nock, men dubbelkolla alltid med din kommun.

• För en fristående bastustuga behöver du enligt gällande attefallshusregler inget bygglov. Även här behövs en anmälan till byggnadsnämnden samt en anmälan ifall bygget kräver installation av avlopp, vattenförsörjning, eldstad eller skorsten. 

• Kolla alltid din tomts byggrätt. Det finns även specialregler kring strandskydd, närheten till allmän väg och järnväg. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att säkert veta vad som gäller där du bor.

Källa: Boverket, Byggahus, Bygghemma.se.

LÄS MER: Så lyckades de skapa sju uteplatser på lilla tomten 

LÄS MER: Hitta attefallshuset för dig – från budget till lyx