Foto: Shutterstock

Nytt förslag tillåter större minihus utan bygglov

Nu föreslår regeringen att attefallshus på 30 kvadrat ska kunna uppföras utan bygglov. Ett förslag som lär uppskattas bland de husägare som funderar på att bygga gäststuga. 

Många drömmer om ett minihus på tomten, för att på så vis utöka den egna boendeytan eller kunna erbjuda sina gäster en sovplats. Att få till något bra på 25 kvadratmeter – vilket är vad som tillåts i dag – kan så klart vara en utmaning. Men redan 1 mars 2020 hoppas nu regeringen på att de nya reglerna om större attefallshus ska träda i kraft.  

– Syftet är att skapa förutsättningar för fler komplementbostadshus och göra det möjligt att uppföra bostäder med högre boendekvalitet, säger bostadsminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande.

Blir lättare att möblera

Enligt regeringen innebär förslaget att den invändiga boarean utökas från omkring 22 kvadratmeter till 27 kvadratmeter vilket skulle ge en större funktionalitet och utökade möbleringsmöjligheter. 

Hopp om att lösa delar av bostadsproblematiken 

Med förslaget hoppas regeringen dessutom kunna komma åt delar av bostadsproblematiken och få fler unga att få ett första boende.

– Vi har en brist på bostäder i stora delar av landet och då behöver vi titta på olika vägar på hur vi ska bygga mer. Vi tror att dessa 30-kvadratmetershus kan bli en bra första bostad för barnen exempelvis, säger Per Bolund till Aftonbladet.

– Sen är det bra att kunna ge mer flexibilitet och möjlighet för människor att genomföra projekt och föreverkliga sina drömmar, utan att det ska bli krångligt. Det krävs ju inga bygglov eller att man följer detaljplanen för området för dessa hus.  

Gäststuga, förvaringsbod eller kanske studentrum – det finns med andra ord flera goda skäl till att utöka med några kvadrat på tomten. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!