Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Maja och Jacob köpte nyckelfärdigt litet hus

Bakom en stilren och minimalistisk fasad döljer sig både lantlig charm och ett mycket personligt hem. På vackra Ljusterö i Stockholms skärgård har familjen Påhlman skapat sig ett bekymmerslöst nybyggt sommarparadis. 

När Maja och Jacob träffades tillbringande de en hel del av sin lediga tid på Ljusterö i ett torp hos Jacobs mamma. Med tiden när parets barn föddes blev svärmors torp trångbott och de började nu på allvar fundera på alternativ. Storstadsfamiljen ville ha en tillflyktsort i skärgården för att kunna koppla bort storstadsstressen i Stockholm. 

Självklart att huset skulle ligga på Ljusterö

Maja och Jacob bestämde sig i ett tidigt skede att de ville ha en tomt i närheten av svärmors torp. Eftersom båda älskar ön och området kring torpet föll det sig naturligt.  Paret hade en klar bild för sig hur huset skulle se ut och gick igenom olika alternativ: lösvirkeshus, byggsatser och befintliga torp och stugor. De insåg snabbt att den mest ekonomiska lösningen för dem skulle bli att bygga ett nytt hus. Och båda var överens om att huset inte fick bli själlöst och opersonligt. 

– Vi har därför själva deltagit aktivt i hela processen under bygget, säger Maja.

HEMMA HOS MAJA OCH JACOB

Här bor: Maja och Jacob med barnen Olle, 10 år och Gustaf, 7 år. 

Gör: Innovationschef på ett stort matbolag.

Huset: Nybyggt skärgårdshus, 50 kvadratmeter, från Sommarnöjen. 

Maja på altantrappan. Utemöbler, Grythyttan. Rosa linneduk, Himla. Lerkruset med blommor är ett antikfynd från Visby. Foto: Lina Eidenberg Adamo
De stora skjutbara fönsterpartierna vid matplatsen suddar ut gränserna mellan ute och inne. Matbord, Ikea. Pinnstolarna är ärvda. Lerkruka med bukett, antikfynd från Visby. Vit ljusstake, Höganäs. Vinglas, Åhléns. Turkosa mattallrikar och skålar, Voltaire. Rosa servetter, Himla. Vit kökslampa, Bestlite. Tennvaserna är arvegods. Brödkorg på köksskåpen, Antik & Design i Molkom. Keramik på köksskåpen och turkos vas, båda från en keramiker på Kungsholmen i Stockholm. Diskmedelsflaska vid diskbänk, Iris hantverk. Turkos lyktor, Iittala. Solstol,från Jacobs tidigare lantställe. Turkos karaff, Arne Jacobsen. Zinkkruka med handtag, loppisfynd. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Maja stortrivs i sitt pastellgröna kök och är glad att hon vågade följa sin instinkt när hon valde kulören. Matbord, Ikea. Pinnstolarna är ärvda. Lerkrukan med en sommarbukett är ett antikfynd. Vit ljusstake, Höganäs, Vinglas, Åhlens. Turkosa mattallrikar och turkosa skålar, Voltaire, Åhléns. Rosa servetter, Himla. Vit pläd på bänken, resefynd från Kanarieöarna. Vit kökslampa, Bestlite. Ärvda tennvaser på köksskåpen. Brödkorg på köksskåpen, Antik & Design i Molkom. Diskmedelsflaska vid diskbänken, Iris hantverk. Turkosa lyktor och turkos liten skål, Iittala. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Farbriksbyggt hus men med egen prägel 

Huset är fabriksbyggt och levererades därför nyckelfärdigt vilket Maja och Jacob enbart upplevt som praktiskt. Trots att huset är fabriksbyggt gavs paret möjlighet att tillsammans med hustillverkaren Sommarnöjens arkitekt sätta sin personliga prägel på det. Många ändringar har gjort under byggnadstiden, bland annat på grund av att de varit tvungna att ta hänsyn till byggregler och bygglov. Men trots det är familjen mer än nöjda med sitt sommarparadis. De har getts möjlighet att påverka materialvalen i både kök och badrum. Redan innan huset började byggas visste Maja att hon skulle ha ett pastellgrönt kök. Hon är mycket svag för milda pastellfärger, särskilt i kombination med ljusa golv och väggar. 

- Att kunna stå i mitt pastellgröna, luftiga kök och diska och samtidigt kunna se ut över ängen genom fönstret är otroligt vilsamt, säger Maja. Tystnaden och naturen inpå knuten, hästarna som betar utanför fönstren, närheten till havet. I vårt sommarhus laddar hela familjen om energin när vi är lediga.

En hel del krångel på vägen 

Ytterligare en detalj i husbygget som Maja och Jacob kunnat påverka är fönstersättningarna. 

– Det har bidragit till att vårt fabrikstillverkade hus känns som vårt eget och inte bara ett i mängden, säger Maja. 

Innan huset blev klart har det varit en del krångel på vägen, bland annat var de tvungna att ha permanentstandard eftersom kommunen inte ville ha fler sommarstugor i området. 

LÄS MER: Caroline och Emanuel bygger ett minihus på två hjul 

Men fördelarna överväger ändå. 

– Ett plus med att bygga nytt är att vi verkligen kunnat skapa boendet efter familjens behov. Dessutom är ett nybyggt hus självklart mer bekymmerslöst än ett renoveringsobjekt. 

Familjen ser inga nackdelar, förutom att Maja ibland kan fundera på om vissa val hade kunnat göras annorlunda, till exempel husets placering. 

- Visst har jag funderat på hur vi hade kunnat placera huset annorlunda på tomten och hur något fönster hade kunnat sättas på ett annat sätt för att få bättre utsikt. Men i det stora hela är vi oerhört nöjda, säger Maja.

Sommarbuketterna plockas utanför dörren och står i olika flaskor och vaser överallt sommartid. Grön vas, Rum & Trädgård. Turkos flaska och tennljusstakar är loppisfynd. Rosa pläd och linnekudde, Himla. Silverbrickan är en present till familjen. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Den slitna skinnfåtöljen gör sig fint mot den fräscha vita soffan. Läderfåtöljen med patina har Maja ärvt av sin mamma. Små hopsatta soffbord, från Room, Majas tidigare arbetsplats. Läderpuffen är köpt på en resa till Egypten. Pläd och linnekudde, Ikea. Grön vas, Rum & Trädgård. Flaska och tennljusstakar är loppisfynd. Tavla, Bukowskis. Vit lampfot med svartvitt mönstrad skärm, Svenskt Tenn. Hög ljusstake, Indiska. Sidobord, Ikea. Vita krukor, Room. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Kombinerad pysselhörna och kontor ryms i en nisch i hallen. Vit lampa, Jonas Bohlin. Flaska, loppisfynd. Gula ljuslyktor, Iittala. Stolar, Børge Mogensen. Skrivbordet har Jacob platsbyggt. Burk med lock, Marimekko, NK. Memoblock med olikfärgade papper, Asplunds. Vit pläd, resefynd från Kanarieöarna. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Värdesätter känslan av att inga måsten finns 

Det familjen värdesätter mest med sitt sommarhus är känslan och att det inte finns några måsten. Att huset sedan ligger nära naturen och havet och ger familjen den avkoppling de så väl behöver när de är lediga är en stor bonus. De tycker de har planerat ytan minutiöst och använt varje kvadratmeter effektivt.

- Det finns inga onödiga ytor. Varje kvadratmeter är väl använd och optimerad för familjen, det känns modernt och miljövänligt, säger Jacob.

- Känslan av att se hästarna gå och beta utanför fönstret, och att på morgnarna vakna till tuppen som gal är ljuvlig. Ibland betar det även kor i en av hagarna. Jacobs bror som också bor i närheten har en hund barnen brukar leka med, så djur råder det ingen brist på i området, säger Maja. 

En blandning av gammalt och nytt 

När det gäller inredning älskar Maja att blanda gammalt med nytt. Mycket av sakerna som finns i huset hade paret sedan tidigare eftersom Maja är en riktig möbelsamlare. Hon arbetade tidigare i en inredningsbutik och därifrån kommer många vackra saker. Att Maja har en extremt god känsla för färg och form syns lång väg när man kliver in i sommarhuset. Många av familjens möbler har Maja och Jacob ärvt eller fått i present av släkt och vänner. De gillar att blanda upp en vit bas med ljusa golv och väggar med detaljer i trä, naturfärgat, läder, textilier och keramik i gräddiga pasteller. 

– Möbler som är ordentligt slitna och har en härlig patina blir en fin kontrast mot allt det ljusa och nya, säger Maja. 

LÄS MER: Nicole och Oscar byggde ett minihus av Blocketfynd 

Lantliga ljusgröna köket en favorit 

Det de gillar mest i huset är det vackra ljusgröna köket i lantlig stil och det fina skafferiet med gammaldags känsla som Jacob snickrat ihop själv. Skafferiet tillför charm och personlighet. 

– Jacob är rätt händig och har byggt även barnens våningssäng och skrivbordet i pysselhörnan, säger Maja.

Fyller dagarna med fiske, bad och fotografering

Dagarna på landet fyller familjen med att bad, fiske och fotografering, ett intresse Maja och Jacob delar. Nu när huset är nytt och tomten inte är iordningställd har också mycket tid gått åt till att så gräsmatta och plantera. Familjen cyklar även en hel när de är på ön, de åker gärna båt och gör dagsturer med besök på någon av traktens alla loppisar för att göra fler fina fynd till sitt sommarhus. Deras nästa stora projekt är ett gästhus som Jacob ska bygga. 

- Några av våra vänner kallar redan det tilltänkta gästhuset för sin stuga, säger Jacob med ett leende.

LÄS MER: Bygg utan bygglov: 12 attefallshus i olika stil och prisklass 

LÄS MER: Allt för utekök – inspiration, tips & färdiga kök