1 av 2: Komplementhus Tidlöst från Sommarnöjen är ett nyckelfärdigt hus med loft i tidlös design. Läs mer om huset i guiden nedan. Foto: David Thunander
2 av 2

Bygg ut utan bygglov: Guide till 12 attefallshus i olika stil och prisklass

Med ett attefallshus på tomten får du bättre utrymme för gästerna, tonåringen, din hobby eller kanske ditt jobb. 

Vi har valt ut tolv mysiga favoriter i olika stilar – från budget till lyx.

Här hittar du även information om vilka regler som gäller när du ska bygga attefallshus. 

Nya regler för attefallshus – så stort får ditt attefallshus vara

Riksdagen har beslutat att den tillåtna byggnadsarean för attefallshus ska utökas från 25 kvadratmeter till 30 kvadratmeter. De nya reglerna gäller från 1 mars 2020. Du får bygga ett attefallshus på 30 kvadratmeter om huset ska användas som bostadshus. Detta kallas då ett komplementbostadshus. Det ska ha badrum och kök samt vara tillgänglighetsanpassat. Alternativt får du bygga ett attefallshus på 25 kvadratmeter med annan användning än bostadshus. Det kallas då ett komplementhus. Det behöver inte ha godkänt badrum eller kök.

Precis som tidigare kan ett komplementbostadshus efter utökningen vara antingen en permanentbostad eller ett fritidshus. Om det är ett fritidshus finns vissa undantag från kraven på utformning och de tekniska egenskaper, som exempelvis kraven på tillgänglighet och användbarhet.

Bygglov och byggregler – viktiga saker att tänka på:

Bygganmälan och startbesked

Den som har ett en- eller tvåbostadshus får bygga ett attefallshus på maximalt 30 kvadratmeter på sin tomt utan bygglov. Men, man måste göra en anmälan till byggnadsnämnden och sedan invänta startbesked innan man sätter i gång och bygga.

Kolla med grannarna

Lagen säger att attefallshus måste byggas ”i bostadshusets omedelbara närhet”. Vad det betyder i meter är dock inte fastställt. Bygger du närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs även berörda grannars medgivande.

Storleksregler för attefallshus

Du kan bygga flera attefallshus, men den totala byggnadsarean får inte överstiga 25 eller 30 kvadratmeter beroende på användning. Huset kan nyttjas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga eller garage (komplementbyggnad). Den högsta höjden från mark till taknock får vara fyra meter. 

Byggrätt

Byggrätten bestämmer hur mycket du får lov att bygga på din tomt. Men attefallshusets yta är utöver byggrätten. Har du redan utnyttjat hela din byggrätt kan du alltså ändå bygga ett attefallshus. Har du redan en friggebod på max 15 kvadratmeter är inte heller det ett problem, du får ändå bygga ett attefallshus på 25–30 kvadratmeter.

Attefallshus på strandskyddat område

Ska du bygga inom strandskyddsområde, det vill säga 100 meter från hav, sjö eller vattendrag, så måste du ha tillstånd för det, även för attefallshus. Nära allmän väg, järnvägsområde, flygplatser eller militära anläggningar finns särskilda regler. I särskilt värdefulla områden får inga attefallshus byggas, varken komplementbostadshus eller komplementbyggnader. I områden som är av riksintresse för totalförsvaret och är flygplatser, övnings- eller skjutfält får inte attefallshus som är komplementbostadshus byggas men det går bra att bygga komplementbyggnader. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun om du är osäker på vad som gäller i ditt område.

Avgifter för attefallshus

Byggnadsnämnden tar ut avgifter för beslut om startbesked och slutbesked. Det gäller även tekniska samråd, slutsamråd, arbetsplatsbesök och andra tillsynsbesök på byggarbetsplatsen. Vänd dig till byggnadsnämnden i din kommun om du vill veta hur hög avgiften är.

Om du fuskar

Attefallshus som byggs utan anmälan eller startbesked anses vara en olovlig byggnad, det vill säga ett svartbygge. Det kan göra att du får en byggsanktionsavgift och värsta fall att du måste riva huset. Det finns exempel på att det går att undgå ett sådant föreläggande genom att lämna in en anmälan i efterhand.

Källa: Boverket, Sommarnöje, Polhus.

GUIDE: 12 fina attefallshus i olika stilar

Komplementbostadshus Klassiskt från Sommarnöjen – Med gotländsk inspiration

Komplementbostadshus Klassiskt från Sommarnöjen. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Antal rum: 1,5.
Boyta: 30 kvadratmeter + loft.
Cirkapris: 920 000 kronor.
Info: Sommarnöjen.se
Nyckelfärdigt komplementbostadshus på 30 kvadratmeter samt loft. Finns med åtta smarta planlösningar. Du kan få ditt hus brett eller smalt, orienterat mot framsidan eller gaveln och med eller utan separat sovrum. Interiör i naturmaterial, snickeribyggt kök och generöst badrum. Huset på bilden är framtaget enligt de nya reglerna för attefallshus och i samarbete med den gotländska möbeltillverkaren Gad.

Melissa från Modulhus – Stuga med året runt-standard

1 av 2: Melissa från Modulhus.
2 av 2

Antal rum: 1,5.
Boyta: 25–30 kvadratmeter.
Cirkapris: Från 661 900 kronor.
Info: Modulhus.se
Välisolerat hus med 3-glasfönster och trästomme, en gedigen golvkassett med möjlighet till golvvärme. Kök, hall och vardagsrum i öppen planlösning. Ekparkett finns som tillval. Komplett badrum med klinker och kakel. En trappa eller stege leder upp till ett sovloft över kök och badrum.

Flex Funikis från Jabo – Litet och smidigt attefallhus

Flex Funikis 18,4 från Jabo.

Antal rum: 1.
Boyta: 18,4 kvadratmeter.
Cirkapris: 73 600 kronor.
Info: Jabo.se.
Flex funkis är snäppet större än en friggebod och består av 16 stycken väggmoduler som kan bytas ut mot valfritt antal fönster- och dörrmoduler. Lätt att anpassa efter behov samt eget tycke och smak. 

Solbacka från Baseco – Med loft och växthuskänsla

Solbacka från Baseco

Antal rum: 2.
Boyta: 25 kvadratmeter + loft.
Cirkapris: 132 900 kronor.
Info: Baseco.se.
Attefallshus med stora glaspartierna. Stugan kan göras självförsörjande på el genom solpaneler. Den inglasade delen kan fungera som växthus eller uterum. Inklusive det lilla loftet får du en total golvyta på 35 kvadratmeter.

Komplementhus Tidlöst från Sommarnöjen – 10 olika planlösningar

Komplementhus Tidlöst från Sommarnöjen. Foto: David Thunander

Antal rum: 1–2.
Boyta: 25 kvadratmeter + loft.
Cirkapris: 610 000 kronor.
Info: Sommarnojen.se.
Nyckelfärdigt hus med loft i tidlös design. Finns med tio olika planlösningar och kan fås brett eller smalt, orienterat mot framsidan eller gaveln samt med eller utan badrum, bastu och separata sovrum. Interiören är genomgående i naturmaterial. Formsäkert sadeltak utan takutsprång och obrutna skjutglaspartier ger tydlig karaktär och utsikt i flera väderstreck.

E30 från Enkelrum – Nyckelfärdigt som lyfts på plats

E30 från Enkelrum.

Antal rum: 1.
Boyta: 30 kvadratmeter.
Cirkapris: 495 000 kronor (Bas), 675 000 kronor (Bo).
Info: Enkelrum.se.
I ett E30 Bas får du en öppen planlösning att inreda som du själv vill. E30 Bo är ett komplett boende. Båda lösningarna kommer smart inrett med kök, badrum, sovplatser och allrum. Huset lyfts på plats helt nyckelfärdigt med hjälp av kranbil. Husets bredd ställer krav på framkomligheten på vägar och förutsättningar i mark, men företaget hjälper till att utreda tillgängligheten på den tänkta leveransplatsen. 

Glass House 25 från Kontio – Attefallshus i finsk design 

Glass House 25 från Kontio.

Antal rum: 1.
Boyta: 24,5 kvadratmeter.
Cirkapris: 416 00 kronor för vädertätt hus. Nyckelfärdigt enligt offert.
Info: Kontio.se.
Yteffektivt hus i modern och stilren design. Byggt av timmer från långsamväxande arktisk fura. Kan köpas i vädertätt utförande och där du bygger insidan själv, eller beställas helt nyckelfärdigt med kök, badrum, vatten, el och VVS.

Eva från Polhus – Modern stuga 

1 av 3: Eva från Polhus.
2 av 3: Eva från Polhus.
3 av 3: Eva från Polhus.

Antal rum: 4.
Boyta: 25 kvadratmeter.
Cirkapris: 129 900 kronor.
Info: Polhus.se.
Knuttimrad hus med storstuga med högt i tak och stora fönster på tre väggar. Innanför finns ett badrum och ett rum att använda som sovrum, kontor eller kök. På övervåningen finns ett sovloft. Huset levereras som byggsats med skruv, spik och monteringsanvisningar. Allt virke, dörrar och fönster följer med, samt ritning och bygganmälan. Takbeläggning ingår inte. Finns även 30 kvadratmeter stort.

Trivas 25 från Vibostugan – Med extra ljusinsläpp

Trivas 25 från Vibostugan

Antal rum: 1.
Boyta: 25 kvadratmeter.
Cirkapris: 132 800 kronor.
Info: Vibostugan.se.
Ett hus med spännande vinklar och extra ljusinsläpp via fönster från det övre gavelpartiet. Levereras som monteringsfärdig byggsats. Råspont och underlagspapp till tak samt golvspånskivor till golv ingår. Isolersats, taksats, plåtsats, plåttak, ytterdörr och fönster finns som tillval.

Jack från Polhus – Knuttimrat med dubbeldörrar

1 av 2: Jack från Polhus.
2 av 2: Jack från Polhus.

Antal rum: 3,5.
Boyta: 30 kvadratmeter + loft.
Cirkapris: 148 990 kronor.
Info: Polhus.se.
Välplanerat knuttimrat attefallshus med dubbeldörrarna och stora spröjsade fönster som släpper in mycket ljus. Huset har tre rum plus ett praktiskt loft. Isoleringspaket finns som tillval. Levereras obehandlat utan takbeläggning så att du själv kan bestämma den ytbehandling och det tak som passar. Levereras som byggsats. Frakt ingår. Finns även 25 kvadratmeter stort.

Lovelia från Modulhus – Attefallshus med kök från Ikea

Lovelia från Modulhus.

Antal rum: 1,5.
Boyta: 25–30 kvadratmeter.
Cirkapris: 641 800 kronor.
Info: Modulhus.se.
Arkitektritat nyckelfärdigt hus med sovplats på loft. Kök från Ikea. Helkaklat badrum med glasad duschhörna. Tvättmaskin finns som tillval. Smart planlösning med rejäl takhöjd och ljusinsläpp genom spröjsade fönster. Teknik- och funktionsdelar är inbyggda under trappan till sovloftet. Extra förvaring finns i högskåp mellan loft och kök. Du väljer stilen på insidan och fasaden med hjälp av ett smart online-verktyg. Handikappanpassat enligt Boverkets byggregler.

Attefall 24 från Sorselestugan – Stuga i klassisk stil

1 av 3: Attefall 24 från Sorselestugan.
2 av 3: Attefall 24 från Sorselestugan.
3 av 3: Attefall 24 från Sorselestugan.

Antal rum: 2.
Boyta: 24,2 kvadratmeter.
Cirkapris: 54 600 kronor.
Info: Sorselestugan.se.
Timmerstuga byggd av tålig senvuxen fura från Lappland. Levereras som byggsats. Finns med flera möjliga planlösningar. Fönsterplacering bredvid dörr är standard. Tre stycken fönster placeras på valfri plats och hål för dessa tas upp av kund. Isoleringspaket finns som tillval. Även veranda är ett tillval.

LÄS MER: Maja och Jacob köpte nyckelfärdigt litet attefallshus 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!