Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Arga snickaren svarar – frågor om friggebod

Bygg friggeboden på en helg tillsammans med familjen. Snickarexperten Anders Öfvergård ger de bästa tipsen när du ska bygga friggebod.

– Se till att göra grunden ordentligt. Ju mer tid man lägger ned, och ju mer noggrann man är, desto lättare blir det att få ihop huset, säger han.

3 TIPS NÄR DU SKA BYGGA FRIGGEBOD

1. TILLÄGGSISOLERA

Se till att bygga på reglarna lite mer. De färdiga friggebodarna har så smala reglar så man får inte in tillräckligt mycket isolering.

 

2. GRUNDEN

Se till att göra grunden ordentligt. Ju mer tid och noggrannhet man lägger ner, desto lättare blir det att få ihop huset. Ta hjälp av byggvaru­huset om du är osäker!

 

3. FRÅGA

Fråga tills du förstår. Försök inte att vara bättre än vad du är och säg "ja, ja", fast du ändå inte fattar. Ingen kommer tycka att du är jobbig.

ANDERS ÖFVERGÅRD

Gör: Programledare på Kanal 5, byggingenjör och snickare.

Bor: Värmdö.

Projekt 2013: Bygger möbler på mitt finsnickeri, spelar in "Nybyggarna" i vår och "Arga snickaren" i höst.

Hur är det med bygglov?

Jag har en vedbod och en lekstuga på tomten som är totalt 20 kvadratmeter. Slipper jag ändå bygglov för min 15 kvm stora friggebod eller räknas dessa tre byggnader ihop?

– Det är jätteenkelt: om man har bygglov för alla byggnader på sin tomt, då får man ställa dit en friggebod upp till 15 kvadratmeter. Har du inte bygglov för vedboden räknas den ihop med friggeboden. Om du vill placera friggeboden närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande från grannar. Men det absolut bästa är att alltid prata med grannen som det berör. Det är lika bra, för är det någon som anmäler så är det grannen.

 

Byggsats eller lösvirke?

Vad är bäst, köpa färdig byggsats eller lösvirke? Är det svårt att bygga huset själv?

– Om man har byggt hus förut så är det billigare att bygga lösvirke. Men tiden i en familj är ganska viktig så det går ju fortare med en färdigköpt bod som man bara skruvar ihop. Gör det till en kul grej med hela familjen och den är klar på en helg. Om du ska bygga en i lösvirke kommer det ta minst fyra helger. Det enda som är lite knixigt är att du behöver göra en grund och den behöver göras noggrant för det tjänar du på sen.

 

Får man bygga trädäck?

Får man bygga trädäck runt friggeboden och på så vis göra den ännu större?

– Du får bygga en trall runt friggeboden, men den får inte vara upphöjd över marken. Det handlar också om gott omdöme. Om du har en friggebod som ligger i en lutning så måste du ju komma upp till den med en trappa och stå på något för att öppna dörren. Men om du bygger 50 kvadrat altan som är två meter hög så förstår man ju själv att det inte funkar.

 

Får den se ut hur som helst?

Får en friggebod se ut hur som helst?

– Ja, nästan, men den ska ha färg och form som gör att den passar in i omgivningen. (I plan- och bygglagen står att den ska ha en god form-, färg- och materialverkan, reds anm.) Tycker man det vore kul att göra en konstig, liten kreation så skulle jag prata med grannarna först. Personligen tycker jag att man ska välja en friggebod som stämmer med villans stil. Man vill ju ha sitt hem som sin egen lilla borg där man kan njuta av lugnet och om du har en chockrosa friggebod och ett grått hus så blir det aldrig lugnt.

 

Värma upp friggebod?

Vilket uppvärmningssystem bör jag välja till min friggebod? Jag vill kunna använda den året om.

– Att stoppa in en panna i en friggebod verkar helt vansinnigt. Jag skulle använda moderna värmeelement som faktiskt är ganska energisnåla i dag. Ett annat alternativ är att stoppa in en luftvärmepump, men det tycker jag är överkurs för en så pass liten yta.

 

Använda friggeboden till vad som helst?

Vad får jag använda min friggebod till?

– Du kan använda den precis till vad som helst, som exempelvis gäststuga, tonårshus eller förråd. Jag tror däremot inte att du får bedriva en affärsverksamhet dit folk kommer och ställer bilar på tomten för att man säger sig ha en bilmekanikerfirma.