Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Förverkliga drömmen om pool – stor guide med 12 olika modeller

Drömmer du om ett eget vattenhål att njuta av?

Här tipsar vi om 12 härliga pooler för olika smaker och plånböcker.

Väljer du ett spabad, en badtunna eller slår du till på en pool?

Foto: GETTY IMAGES

1. Till att börja med – tänk på det här innan du väljer pool

Klicka här för att se alla pooler och läsa mer!

• Alla typer av utomhusbad placeras med fördel en bit från träd och buskar, för att undvika att löv och barr blåser ner i vattnet.

• Spabad och badtunnor passar bäst på en plats med lä, och underlaget på ­platsen måste vara plant och hårt – som på ett trädäck eller på marksten. Ett bad som ska stå på gräsmattan kräver att man gräver upp den en till två decimeter och fyller med hårt packad singel.

• Med en uppvärmd pool förlänger du badsäsongen avsevärt. Vattnet kan antingen värmas med olika typer av ­värmepumpar eller elvärme, eller med en solfångare i anslutning till poolen. Vill du kunna bada året runt är ett pooltak ett bra alternativ.

• Tänk också på var du placerar din pool. Med söderläge får den mer sol, och därmed också varmare vatten.

• Ovan mark eller nedgrävd? En så kallad ovanmarkspool är oftast billigare, inte minst på grund av att man slipper ­kostnaden för markberedning och schaktning. Nackdelen är att den tar stor plats i trädgården och att den ofta kan skymma utsikten från huset.

• Spabad eller badtunna? Provsitt och provligg alltid badet innan du bestämmer dig, är du lång kommer du inte att sitta eller ligga bekvämt i de mindre ­modellerna.

 

Foto: Michael Förster

2. "Classic" från Folkpool – populär pool i varmförzinkat stål

Modell: Rektangulär.

Storlek: 1 000 x   500 centimeter.

Pris från: 122 000 kronor.

Populär pool i klassisk rektangulär modell med stomme i varmförzinkat stål eller tryckimpregnerat trä . Säljs i komplett paket med hörntrappa, liner, furusarg, reningsverk, lejdare, filterpaket, anslutningspaket och bottenplatta. Modellen finns i flera olika standardstorlekar.

LÄS OCKSÅ: Skapa rum i trädgården – stor guide med 11 fina växthus

 

Foto: Michael Förster

3. "J-355" från Folkpool – med plats för många

Modell: Spabad.

Storlek: 231   x 214 centimeter.

Höjd: 97 centimeter.

Pris: 169 200 kronor.

Spabad med plats för sex personer, inklusive liggsäte. 42 jet-munstycken, LED-upplysta drickhållare och effektfullt vattenfall. Skalet finns i tre färger och panelen går att få  i två  olika  varianter.

 

4. "Terrass" från Skärgårdstunnan – lättmonterad badtunna

Modell: Rund.

Storlek: 190 centimeter i diameter.

Djup: 84 centimeter.

Pris från: 17 900 kronor.

Lättmonterad badtunna i armerad hårdplast som byggs in i din terrass eller din brygga. Kan placeras utan stödmur eller reglar under sittbänkar. Badtunnans kamin  är helt omgiven av badvattnet vilket ger snabb uppvärmning. Tillval som annan färg på  karet, undervattensbelysning, sidobord, trappa och reningsverk finns. Man kan  även köpa till ett bubbelsystem för den rätta spabadskänslan. 12 månaders garanti för enskild konsument.

 

5. "Thermoblock" från Chemoform – monteras med byggstenar

Modell: Rektangulär.

Storlek: 1 000   x 500 centimeter.

Djup: 150 centimeter.

Pris från: 79 990 kronor.

Byggs med hjälp av byggstenar med istickskonstruktion som sedan fylls med betong. Bra lösning för sluttande tomter. Hög värmeisolation som förlänger pool säsongen. Stege i rostfritt stål ingår, romersk trappa kan köpas som tillval.  Även pooltak, kantsten, belysning och motströmsanläggning för simträning finns som tillval.

 

Foto: Fotograf Michael Förster Ab

6. "Breeze" från Folkpool – terapisäten & fotmassage

Modell: Spabad.

Storlek: 211 x  211 centimeter.

Höjd: 91 centimeter.

Pris: 105 000 kronor.

Rymligt spabad med plats för sju  personer, varav fyra terapisäten.  LED-belysning, fotmassage och justerbar wavefontän. Skalet finns i fyra olika färger, och för den yttre panelen finns det sju olika att välja mellan.

LÄS OCKSÅ: Stort test av 7 robotgräsklippare – se vilken som är bäst

 

Foto: Sofi Sykfont

7. "Garden" från Folkpool – lättmonterad

Modell: Rund/oval.

Storlek: 390 centimeter i diameter.

Djup: 135 centimeter. 

Pris från: 81 350 kronor

Lättmonterad pool med stomme i tryckimpregnerat trä  som levereras i färdiga väggsektioner, lätt att ansluta till en trall. Kräver ingen gjuten grund. Passar  även på  sluttande tomter. Finns i storlekarna 390 centimeter och 485 centimeter i diameter, samt i två  förlängda varianter med måtten 360 x   510 centimeter och 360 x   660 centimeter.

 

8. "XL-Trainer 72 FB" från Compasspool – sluttande botten ger olika djup

Modell: Rektangulär. 

Storlek: 721   x 330 centimeter. 

Djup: 151 centimeter. 

Pris från: 216 850 kronor.

Kolfiberpool designad för maximalt utrymme för att simma med sluttande botten som ger olika djup i olika delar - särskilt bra för barn och äldre. Bred integrerad trappa, samt steglist på poolens långsida. Pooltak, poolskydd, värme och belysning är exempel på tillbehör som finns att köpa till. Livstidsgaranti mot läckage.

 

9. "Regal" från Skärgårdstunnan – tunna med integrerad kamin

Modell: Badtunna.

Storlek: 190 centimeter i diameter.

Djup: 84 centimeter.

Pris från: 34 900 kronor.

Badtunna med integrerad kamin mellan träpanel och kar, med plats för fem till sju personer. Effektiv kamin med teknik som gör att badtunnan förbrukar upp mot hälften så  mycket ved som en vanlig badtunna. Finns  även i större modell med plats för  åtta till tio personer. Blå  färg på  karet, undervattens belysning, sidobord, trappa, reningsverk och bubbelsystem finns som tillval. 12 månaders garanti för enskild konsument.

 

10. "Swim spa 17fX" från Hydropool – spa med dubbelfunktion

Modell: Swimspa. 

Storlek: 533 x   236 centimeter. 

Höjd: 124 centimeter. 

Pris från: 329 900 kronor.

Spabad med dubbelfunktion som träningspool. Två  säten och pooldel med jeström som ger möjlighet till sim- och rehabilteringsträning. Fyra möjliga färgval för karet, tre för kabinettet. Självrengörande.

LÄS OCKSÅ: Sköna spabad och badtunnor – 13 härliga tips

 

Foto: Karl Anderson

11. "Latitude" från Folkpool – spabad för flera 

Modell: Latitude.

Storlek: 232   x 232 centimeter.

Höjd: 91 centimeter.

Pris från: 128 400 kronor.

Ett spabad för sex personer med både hörnsäten och ett skönt liggsäte, utformat på  ett sätt som gör att du inte flyter upp. Jetstrålar som ger massage från huvud till tå. Nackkuddar med kraftiga jetstrålar som masserar nacke och axlar.

 

12. "Familypool" från Folkpool – kräver ingen gjuten grund

Modell: Rund.

Storlek: 415 centimeter i diameter.

Djup: 105 centimeter. 

Pris från: 39 600 kronor.

Poolen kan byggas ovan mark, utan att man behöver gjuta någon bottenplatta eller grävas ner utan extra förstärkning. Konstruktionen  är uppbyggd som en timmerstuga där reglarna hakas i varandra och stommen har tio  års garanti. Liner, underlagsplast, poolsystem, stege och trappa ingår. Finns i storlekarna 415 och 505 centimeter i diameter, samt i två  förlängda varianter med måtten 400   x 600 centimeter och 400   x 120 centimeter. Tillval som  överdrag, belysning och värme finns.

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för att få den finaste gräsmattan i kvarteret

 

13. "Diana" från Badspecialisten – pool med kraftig stomme

Modell: Oval.

Storlek: 850   x 490 centimeter.

Djup: 132 centimeter. 

Pris från: 78 000 kronor.

Den här poolen har en kraftig stomme med stålväggar som gör att den kan grävas ned utan stödben på  sidorna. Liner, vattenpump, sandfilter, sommartäcke, vintertäcke, linermatta, dammsugare, håvar och borstar ingår i priset. Trappa eller stege och värmepump finns att köpa som tillval. Upp till 15 års garanti.

LÄS MER: Skapa rum i trädgården – stor guide med fina växthus