Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Förverkliga drömmen om pool – stor guide med 12 olika modeller

Drömmer du om ett eget vattenhål att njuta av?

Leva & Bo tipsar om 12 härliga pooler för olika smaker och plånböcker.

Väljer du ett spabad, en badtunna eller slår du till på en pool?

Foto: GETTY IMAGES

1 av 13

1. Till att börja med – tänk på det här innan du väljer pool

Klicka HÄR för att se alla pooler och läsa mer!
• Alla typer av utomhusbad placeras med fördel en bit från träd och buskar, för att undvika att löv och barr blåser ner i vattnet.

• Spabad och badtunnor passar bäst på en plats med lä, och underlaget på ­platsen måste vara plant och hårt – som på ett trädäck eller på marksten. Ett bad som ska stå på gräsmattan kräver att man gräver upp den en till två decimeter och fyller med hårt packad singel.

• Med en uppvärmd pool förlänger du badsäsongen avsevärt. Vattnet kan antingen värmas med olika typer av ­värmepumpar eller elvärme, eller med en solfångare i anslutning till poolen. Vill du kunna bada året runt är ett pooltak ett bra alternativ.

• Tänk också på var du placerar din pool. Med söderläge får den mer sol, och därmed också varmare vatten.

• Ovan mark eller nedgrävd? En så kallad ovanmarkspool är oftast billigare, inte minst på grund av att man slipper ­kostnaden för markberedning och schaktning. Nackdelen är att den tar stor plats i trädgården och att den ofta kan skymma utsikten från huset.

• Spabad eller badtunna? Provsitt och provligg alltid badet innan du bestämmer dig, är du lång kommer du inte att sitta eller ligga bekvämt i de mindre ­modellerna.
1 av 13
Odla - false