Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Omge dig av växter – hälsofördelarna är många.Omge dig av växter – hälsofördelarna är många.Omge dig av växter – hälsofördelarna är många.
De som bor nära en park och har mycket växter hemma är mer benägna att faktiskt ta sig dit.De som bor nära en park och har mycket växter hemma är mer benägna att faktiskt ta sig dit.De som bor nära en park och har mycket växter hemma är mer benägna att faktiskt ta sig dit.
Patrik Grahn är professor i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet.Patrik Grahn är professor i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet.Patrik Grahn är professor i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet.
1 AV 3
Omge dig av växter – hälsofördelarna är många.
Foto: Istock
2 AV 3
De som bor nära en park och har mycket växter hemma är mer benägna att faktiskt ta sig dit.
Foto: Colourbox
3 AV 3
Patrik Grahn är professor i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Foto: SVERIGES TELEVISION AB

Forskning visar: Därför får växter dig att må bättre

Minskad stress, bättre koncentrationsförmåga och ökat välbefinnande. Fördelarna med att vistas i naturen är många. Men misströsta inte om du inte har möjlighet att ta dit ut i skogen – att inreda hemmet med mycket växter gör mycket gott för din hälsa.

Att vi mår bra av att vistas ute i naturen känner nog de flesta till. Patrik Grahn är professor i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet och han har sedan mitten av 1980-talet jobbat med hur växter och hälsa hänger ihop. Han har gjort studier som visar att människor som vistas i naturen får lägre stressnivåer, ökad koncentrationsförmåga, ökat välbefinnande, förbättrad motorik och allmän funktion.

Bra för hälsan med mycket växter inomhus

Patrik Grahns forskning visar också att ju närmare en park eller skog man bor, desto troligare är det att man faktiskt ger sig ut i naturen. Men bor du mitt i betongen behöver du inte misströsta – även små trädgårdar och krukväxter kan faktiskt ha en positiv påverkan på din hälsa. Några av de positiva egenskaper naturen erbjuder oss är tystnad och avskildhet, att få uppleva det vilda och en stor artrikedom samt att vi får njuta av trevliga sociala ytor. Och allt det kan faktiskt återskapas inomhus.

– Nya studier visar att växter i till exempel en kontorsmiljö höjer trivseln, ger mer arbetsglädje, är avstressande och främjar social gemenskap. Intressanta forskningsresultat från Kina och Japan visar också på lägre blodtryck och minskad kortisolmängd vid användning av krukväxter, säger Patrik Grahn.

LÄS MER: Populära palettblad – allt du måste veta om trendväxten 

Bättre inomhusluft tack vare krukväxter

Krukväxter hemma gör också inomhusluften bättre och fuktigare samtidigt som de tar hand om farliga partiklar i luften. Så satsa på fler växter om du har problem som vanligtvis orsakas av dålig luft, så som huvudvärk, torr hud och irriterade ögon.

Fyll ditt hem med krukväxter – för hälsans skull.Fyll ditt hem med krukväxter – för hälsans skull.Fyll ditt hem med krukväxter – för hälsans skull.
Fyll ditt hem med krukväxter – för hälsans skull. Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Skog

Ett annat intressant resultat som nyligen presenterats är att boende som har bra tillgång till växter i sin hemmiljö har större benägenhet att ge sig ut i naturen. Så även en liten balkong eller fönsterbräda fylld av prunkande växter kan få oss sugna på att ge oss ut i parker och skogar. 

Så se till att odla mycket hemma – för din hälsas skull.

LÄS MER: Här är trendigaste växterna att inreda med