Förgro och förodla potatis för tidig skörd – skillnader och fördelar
Ivrig på att få dra upp årets första potatis? Vill du få en tidigare skörd finns det knep att ta till – satsa på att förgro eller förodla potatisen.
Vad innebär det att förgro och förodla? Vad är skillnaden? Vilka är fördelarna?
Vi reder ut begreppen och guidar dig till när du kan börja förarbetet och när du kan plantera direkt i jorden.
1. Vad är skillnaden mellan att förgro och förodla?
Att förgro innebär att man får potatisen att sätta knoppar och groddas utan kontakt med jord. Potatisar som förgros utan jord behöver inte vattnas, men det kommer ta lite längre tid för potatisen att börja växa i jorden då den först ska börja bilda rötter. Förgroning kräver minimal yta, placera bara ut ett par potatisar på ett litet fat eller i en äggkartong.
Vid förodling sticker man ner halva sättpotatisen i jord så att rötterna hinner utvecklas. Förodling vinner man mest tid på, men det är lite pilligare att sätta ut potatisen utan att skada plantans rötter.
Tips: Om man odlar i upphöjda bäddar eller pallkragar värms jorden upp fortare än direkt i marken.
2. Vilka är fördelarna med att förgro och förodla?
Anledningen till att man förgror och förodlar är för att få en tidigare skörd och vinna tid innan det finns möjlighet att sätta potatisen ute. Förutom en tidig skörd kan man även minska risken för angrepp av bladmögel, eftersom bladmögel oftast uppstår under den senare delen av säsongen.
3. När kan jag börja förgro potatis?
Oavsett om man tänker förgro eller förodla räknar man bakåt ca 5-7 veckor från planerad utplantering, det är så lång tid det tar för potatisen att utveckla groddar och rötter.
4. Hur vet jag när förgrodd potatis är redo att planteras?
När potatisarna utvecklat groddar, även kallat skott, är de redo att planteras ut.
LÄS MER: Potatissorter att odla – guide till tidiga och sena sorter
5. När kan jag sätta potatisen direkt i jorden i stället?
Har jorden nått rätt temperatur för potatisodling, minst åtta plusgrader, finns det ingen anledning att förgro och förodla. Sätt potatisen direkt i jorden.
Så gör du för att förgro potatis utan jord
1. Lägg ett gäng potatisar på ett fat eller återanvänd en äggkartong, den håller potatisarna åtskilda och kartongen suger upp eventuell fukt. Sätt potatisarna i kartongfacken och vänta tills skotten visar sig. Använd certifierat utsäde, fritt från sjukdomar som riskerar att göra jorden obrukbar för potatis i många år framöver.
2. Placera potatisen ljust och svalt för bäst resultat. En regel är att det måste vara frostfritt, annars ruttnar potatisen. Det går även att förgro i fönster och då bör du börja cirka fyra veckor innan planerad utplantering.
3. När jorden utomhus nått rätt temperatur, minst åtta plusgrader, är det dags att plantera ut potatisarna. Gräv fåror som är tillräckligt djupa för att du ska kunna kupa potatisen efter hand som den växer.
Så gör du för att förodla potatis
1. Placera potatisen i ett långt kärl med jord i botten. Om du vill kan du enkelt tillverka din egen tidningskruka som du dessutom sedan kan plantera i jorden. Vik ett tidningsuppslag på mitten och rulla det runt en flaska. Botten låses genom att vika in den nedre delen in mot mitten. Tryck till ordentligt. Dra ur flaskan och vik sedan ner ovankanten två gånger utåt för bättre stabilitet i krukan, samt för att den inte ska öppna sig upptill.
2. Fyll krukorna med planteringsjord och ställ dem tätt på en bricka.
3. Sätt en potatis i varje.
4. När skotten börjar synas har rötterna troligtvis också börjat utvecklas. Då är det dags att vattna lite. Fortsätt att hålla jorden fuktig men inte blöt.
5. När jorden utomhus har nått rätt temperatur, minst åtta plusgrader, är det dags att sätta ut potatisen. Gräv fåror som är tillräckligt djupa för att du ska kunna kupa potatisen efter hand som den växer. Grodde du potatisarna i en papperskruka kan du sätta ned hela alltet i jorden. Pappret och jorden skyddar de sköra rötterna vid utplanteringen, men papperet kommer så småningom att multna bort.
6. Fyll på med jord och vattna.
Tips! Ta vara på självgrodda potatisar
Ibland självgror potatisar i kylskåpet eller i skafferiet. Dessa går att plantera, men är det inte certifierat utsäde finns risken att man får sjukdomar i jorden. Det går dock jättebra att odla alla sorters potatis i en kruka eller hink med hål i botten. Då är jorden begränsad och går att byta ut om du skulle upptäcka sjukdom. Tänk på att ju längre skotten är desto lättare går de av vid plantering. Ett tips är att snurra riktigt långa skott och försiktigt skopa på jord. Kanske får du då en liten skörd trots allt!
LÄS MER: Odla potatis! Tips och knep för att lyckas med bra skörd
LÄS MER: Stor guide till 12 fina växthus – så hittar du rätt hus för din tomt