Fästingar – här är 8 tips för att skydda dig

1 av 3: Fästingar blir allt mer vanligt. Så här gör du för att skydda dig!

Fästingar trivs som allra bäst i buskar och högt gräs. Är det dessutom fuktigt väder gäller det att vara extra försiktig, då fästingen blir som allra mest aktiv då.

Foto: Shutterstock

2 av 3: Fästingar trivs som allra bäst i buskar och högt gräs. Är det dessutom fuktigt väder gäller det att vara extra försiktig, då fästingen blir som allra mest aktiv då.

Skydda dina husdjur mot fästingar. Du kan köpa receptfria produkter på apoteket. För hundar finns även fästinghalsband. Borsta ofta pälsen och kolla på ställen där det inte finns så mycket hår, fästingar sätter sig gärna där.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Skydda dina husdjur mot fästingar. Du kan köpa receptfria produkter på apoteket. För hundar finns även fästinghalsband. Borsta ofta pälsen och kolla på ställen där det inte finns så mycket hår, fästingar sätter sig gärna där.

Fästingar innebär en risk för allvarlig smitta.

Men det går att skydda sig mot både djuren, borrelia och tbe.

Här får du alla tips du behöver. Och några superrecept!

Andra har också läst

1. Undvik högt gräs och buskar

Fästingar trivs som allra bäst i just buskar och högt gräs. Är det dessutom fuktigt väder gäller det att vara extra försiktig, då fästingen blir som allra mest aktiv då.

LÄS OCKSÅ: Marie-Louises smarta knep för att slippa fästingar

2. Täck kroppen

Om du vet att du kommer att vistas på platser där det är hög risk för fästingar bör du täcka så mycket du kan av kroppen. Bär långbyxor, och allra helst stövlar och långärmat. Speciellt barn bör bära långärmat, eftersom de gärna leker när de är ute.

3. Undersök dig

Så fort du kommit hem bör du kontrollera kroppen på dig, barnen och husdjuren. Fästingar kryper gärna runt på huden en stund innan de biter sig fast. Titta extra noga på ställen där huden är tunn, som ljumskar, knäveck och navel.

Foto: GETTY IMAGES

4. Vaccination

Man ska komma ihåg att fästingar kan bära på TBE-viruset vilket kan leda till hjärnhinneinflammation och hjärninflammation. Tack och lov så går det att vaccinera sig mot viruset vilket bör göras innan fästingsäsongen börjar, vanligtvis i slutet av april. Det finns ingen medicin om man får TBE. Borrelia däremot kan och ska behandlas med antibiotika. Det går inte att vaccinera sig mot.

LÄS OCKSÅ: Så här blir du av med spindlar inomhus

5. Skydda husdjuren mot fästingar

Tänk på att för husdjuren finns inget vaccin så dem gäller det verkligen att skydda. Du kan köpa receptfria produkter på apoteket. För hundar finns även fästinghalsband. Borsta ofta pälsen och kolla på ställen där det inte finns så mycket hår, fästingar sätter sig gärna där.

6. Gör egen fästingolja

Denna fungerar för både dig, dina hundar och katter. Blanda 3 matskedar valfri ekologisk olja, 3 matskedar ekologisk äppelcidervinäger, en pressad 1/2 citron, 2 pressade/hackade vitlöksklyftor, 2-3 matskedar torkad örtrosmarin, salvia eller/och timjan. Allra sist häller du på 5-6 matskedar hett vatten.

Låt det stå 2-3 dagar innan användning. Häll gärna i en sprayflaska om du vill spraya armar och ben. För hund och katt duttar du oljan med cirka 3-4 centimeters mellanrum från huvudet, utmed ryggraden, svansen och tassarna. Du behöver dutta på någon gång i veckan.

Foto: GETTY IMAGES

LÄS OCKSÅ: Så gör du det svårt för fästingarna i sommar

7. Te och vitlök mot fästingar

Du kan göra ett fästing-te på rosmarin, citron, vatten och salvia. Fästingar hatar också vitlök och vinäger så det kan du också blanda i. Lägg gärna lite extra i din mat under fästingsäsongen. Vitlökskapslar går lika bra, ät 3-4 om dagen.

8. Ta bort fästingar

Har du blivit biten, ta bort fästingen så snabbt som möjligt. Ju längre den får sitta, desto större risk att fästingen överför bakterier. Använd en pincett eller en fästingborttagare, ta tag om fästingen så nära munnen på den som möjligt och dra sedan försiktigt rakt ut. Tvätta såret med tvål och vatten och/eller desinfektionsvätska.

LÄS OCKSÅ: 10 saker du inte visste att du kunde göra med ättika

Fästingar – viktigt att tänka på

  • Om en del av fästingen finns kvar i såret kan du försöka ta bort resterna med nål och pincett. Det är dock inte nödvändigt då det inte ökar risken för infektionssmitta.
  • Undvik att smörja med smör, olja och bensin eller att klämma på fästingen. Detta kan göra att smittoämnen som fästingen har, utsöndras lättare in i kroppen.
  • Fästingar ska inte vridas loss!
  • Det är vanligt att det bildas en rodnad runt fästingbettet, det är inte farligt. Men om rodnaden inte försvinner inom en vecka ska du kontakta din vårdcentral.
  • Sök vård om området svullnar upp, du får huvudvärk och feber efter en till fyra veckor efter bettet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande